Solusi Tenaga Bersepadu SP Group Akan Menguasai Transformasi Tenaga Hijau Universiti Rangsit

  • Pelaksanaan sistem solar PV dan penyimpanan tenaga akan membolehkan universiti untuk menghijaukan sehingga 21 peratus daripada jumlah penggunaan tenaga keseluruhannya menjelang 2024.
  • Pelaksanaan lanjut GETTM Control, sistem kecerdasan bangunan mikroiklim yang berjaya dijalankan ujian di satu bangunan di kampus universiti mencapai penjimatan tenaga sebanyak 40 peratus sementara meningkatkan keselesaan penghuni sebanyak 14 peratus

(SeaPRwire) –   SINGAPURA dan BANGKOK, Nov. 17, 2023 — Universiti Rangsit (RSU) akan menjalani transformasi hijau di kampus utamanya di Daerah Mueang Pathum Thani, Greater Bangkok. SP Group (SP), kumpulan utiliti dan pembekal penyelesaian tenaga lestari di Singapura dan Asia Pasifik, bekerjasama dengan RSU, universiti swasta terkemuka di Thailand, untuk mengubahsuai kawasan ini menjadi kampus pintar dan rendah karbon. SP akan melaksanakan pakej penyelesaian tenaga mampan dan bersepadu di seluruh kampus.

Associate Professor Dr. Thammasak Rujirayanyong, Assistant to the President for Building and Environment, Rangsit University (left) with Mr. Brandon Chia, Managing Director (Southeast Asia & Australia), Sustainable Energy Solutions, SP Group (right) at the signing ceremony between Rangsit University and SP Group to empower the University’s green transformation.
Associate Professor Dr. Thammasak Rujirayanyong, Assistant to the President for Building and Environment, Rangsit University (left) with Mr. Brandon Chia, Managing Director (Southeast Asia & Australia), Sustainable Energy Solutions, SP Group (right) at the signing ceremony between Rangsit University and SP Group to empower the University’s green transformation.

Untuk memperkukuhkan kerjasama hijau ini, SP dan RSU akan menjalankan kajian kelayakan untuk melaksanakan lebih banyak penyelesaian tenaga mampan bersepadu di seluruh kampus. Ini termasuklah sistem penyejukan daerah untuk menyediakan penyejukan udara yang cekap tenaga, meningkatkan skala pelaksanaan sistem solar PV dan penyimpanan tenaga, dan meluaskan lagi pengintegrasian alat pengurusan tenaga digital GETTM yang memanfaatkan wawasan pintar untuk mengoptimumkan kecekapan tenaga, meningkatkan pengalaman penghuni, dan memajukan usaha-usaha kelestarian.

Sebagai sebahagian daripada perkongsian ini, SP akan memasang 2 Megawatt Puncak (MWp) sistem fotovoltaik (PV) atas bumbung di sembilan bangunan di kampus, dan sistem PV terapung di salah satu kolam universiti. Untuk memaksimumkan kebolehgunaan tenaga solar di seluruh kampus, SP juga akan memasang Sistem Penyimpanan Tenaga (ESS) yang membolehkan bekalan tenaga solar secara permintaan.

Apabila sistem ini siap, Pejabat Pengurusan Kejiranan dan Alam Sekitar RSU (Bangunan 13) akan disalurkan sepenuhnya dengan tenaga solar dan akan menjadi bangunan pertama di kampus universiti Thailand yang bertujuan untuk status sifar karbon.

SP juga akan meluaskan pelaksanaan GETTM Control, sistem kecerdasan bangunan mikroiklim yang memaksimumkan kecekapan tenaga sistem penyaman udara bangunan, ke dua bangunan tambahan – Bangunan 12/1 dan Bangunan 11 – berikutan ujian terbukti berjaya. Dalam tempoh dua bulan, ujian tersebut membantu mencapai 40 peratus penjimatan tenaga untuk dua tahap di Bangunan 12/1 dan Bangunan 11 serta meningkatkan keselesaan penghuni sebanyak 14 peratus.

“Bangunan seperti pejabat, kilang, hospital dan kampus universiti mempunyai keperluan operasi dan tenaga yang unik. Keahlian kami dalam menyediakan perkhidmatan tenaga bersepadu dan berujung kuku akan membolehkan bangunan memanfaatkan sumber tenaga pelbagai, mengoptimumkan kecekapan dan mencapai faedah alam sekitar yang ketara termasuk pengurangan pelepasan karbon. Kami sangat gembira bekerjasama dengan Universiti Rangsit dalam perjalanan kelestarian yang berani, dan kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan lebih banyak pembangunan untuk memacu pengurangan karbon di persekitaran binaan bandar Thailand,” kata Encik Brandon Chia, Pengurus Besar (Asia Tenggara & Australia), Penyelesaian Tenaga Lestari, SP Group.

“Perubahan iklim memberi kesan kepada semua orang, termasuk institusi pendidikan seperti kami. Terdapat keperluan untuk meningkatkan kecekapan tenaga bangunan kami dan membangunkan matlamat kelestarian untuk menyokong sasaran pengurangan Thailand terhadap jumlah pelepasan gas rumah hijau,” kata Profesor Madya Dr. Thammasak Rujirayanyong, Penolong Presiden untuk Bangunan dan Alam Sekitar, Universiti Rangsit. “Kami memilih Kumpulan SP berdasarkan keberkesanan rekod prestasi mereka, dan mereka telah memberi kesan dengan komitmen dan ketelitian mereka. Saya berharap pelaksanaan penyelesaian tenaga bersepadu SP di RSU akan berfungsi sebagai contoh untuk institusi pendidikan lain mengikut jejak.”

Universiti Rangsit menetapkan sasaran untuk menjadi kampus pintar dan rendah karbon sebagai sebahagian daripada komitmen terhadap penjagaan alam sekitar dan tanggungjawab sosial, termasuk kenetralan karbon, infrastruktur mampan, dan pengangkutan mampan.

SP Group telah menyokong peralihan tenaga hijau pelanggan di Thailand sejak 2022. Ia mempunyai lebih daripada 40MWp projek solar dalam operasi dan pembinaan; dan memastikan saluran lebih daripada 100MWp projek solar lain di seluruh Thailand. Rakan kongsi utama termasuk Kumpulan Malee, Asia Composite Material, Compact International dan SAICO, yang telah memanfaatkan kepakaran kejuruteraan kuat, pengalaman serantau dan keunggulan operasi SP untuk memulakan peralihan tenaga hijau mereka.

SP baru-baru ini mengumumkan projek penyejukan daerah pertamanya di Thailand, di Kompleks Kerajaan Pusat Zon C, sebagai sebahagian daripada usahasama bersama Banpu NEXT. Apabila siap pada 2024, sistem penyejukan daerah akan beroperasi dengan jumlah keupayaan penyejukan sehingga 14,000 Ton Penyejukan (RT) dan membolehkan kemudahan itu menjimatkan lebih kurang 40 juta baht (USD $1.12 juta) setahun untuk kos elektrik, mencapai 20 peratus penjimatan tenaga dan mengurangkan pelepasan karbon sehingga 3,000 tan setahun.

Mengenai SP Group
SP Group ialah kumpulan utiliti terkemuka di Asia Pasifik, memberdayakan masa depan tenaga dengan penyelesaian tenaga pintar dan rendah karbon untuk pelanggan. Ia memiliki dan mengendalikan perniagaan penghantaran dan pengedaran elektrik dan gas di Singapura dan Australia, serta penyelesaian tenaga lestari di Singapura, Australia, Thailand, China dan India.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)