SONATRACH dan Huawei bersama-sama menginovasi Penyelesaian Inspeksi Penginderaan Serat Saluran Paip Minyak dan Gas Pintar

(SeaPRwire) –   BARCELONA, Sepanyol, 5 Mac 2024 — Di MWC Barcelona 2024, SONATRACH, syarikat minyak milik negara Algeria berkongsi pencapaian penyelesaian pintar pemantauan saluran paip minyak dan gas menggunakan teknologi pengesanan serat optik yang dilaksanakan bersama Huawei. Penyelesaian ini memastikan keselamatan, kecerdasan dan kecekapan saluran paip yang tinggi melalui pemeriksaan saluran paip automatik yang dimungkinkan oleh teknologi pengesanan serat optik teragih.

Sebagai penyumbang utama dalam industri minyak Algeria, SONATRACH mengendalikan kira-kira 43 saluran paip minyak dan gas, disertai dengan 14,000 km kabel optik. Pemeriksaan manual tradisional adalah mahal dan tidak cekap, dan sukar untuk memperoleh status operasi saluran paip 24/7 secara masa nyata. Pusat Inovasi Bersama SONATRACH berharap bekerjasama dengan Huawei dan rakan kongsi lain untuk mengurangkan kos O&M, memberi amaran proaktif terhadap kerosakan saluran paip, dan dengan cepat mengesan potongan serat menggunakan teknologi inovatif.

Huawei telah membangunkan penyelesaian pintar pemantauan saluran paip menggunakan teknologi pengesanan serat optik teragih. Dalam penyelesaian ini, Huawei OptiXsense EF3000 (peranti pengesanan optik) dikerahkan untuk melaksanakan pemeriksaan saluran paip automatik 24/7 berkemampuan tinggi.

Penyelesaian pintar pemantauan saluran paip dan gas menggunakan teknologi pengesanan serat optik berdasarkan penyelesaian pengesanan serat optik Huawei dan proses pengurusan perkhidmatan rangkaian hidup. Apabila terdapat pembinaan luar berlaku di sekitar saluran paip, serat optik yang dikerahkan sepanjang saluran paip mengumpul maklumat getaran dan menghantar maklumat kepada peranti pengesanan optik yang dikerahkan di stesen atau bilik peralatan stesen injap blok (BVS), dengan itu mencapai penentuan kedudukan tepat.

Amalan inovasi bersama menunjukkan bahawa penyelesaian amaran serat mempunyai prestasi cemerlang dalam senario pemeriksaan saluran paip, seperti:

  1. Peristiwa berbeza seperti potongan serat, ekskavasi manual dan ekskavasi mekanikal boleh dianalisis dengan tepat, supaya lawatan tapak yang sah boleh diatur.
  2. Kadar amaran tinggi, dengan kadar positif palsu hanya 0.012 kali/km/hari. Semua amaran dalam 2 meter di atas serat optik boleh dilaporkan dengan normal.
  3. Keupayaan penentuan kedudukan yang kuat. Ralat penentuan purata kurang daripada 10 meter, dan maklumat lokasi GIS pada peta kabel optik tepat.

Sana Lallali, pengurus Pusat Inovasi Bersama SONATRACH, berkata: “Penyelesaian Pemantauan Saluran Paip Menggunakan Teknologi Pengesanan Serat Membantu Menyelesaikan Masalah Seperti Pemeriksaan Manual Yang Sulit Dan Pengenalpastian Risiko Yang Lambat. Kami berpuas hati dengan pencapaian inovasi bersama dengan Huawei. Kami berharap untuk bekerjasama lebih lanjut dengan Huawei untuk mempromosikan transformasi pintar industri minyak.”

Gambar –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.