Song Tingting: Memperkasakan Kuasa Wanita untuk Memperkukuh Kesinambungan Ekologi Pertanian

(SeaPRwire) –   PARIS, Nov. 15, 2023 — Pada 11 November, dalam perbincangan tematik ke-6 Forum Keamanan Paris, “Benih Inovatif: Wanita sebagai Pemangkin Daya Daya Tahan Pertanian”, Song Tingting, Naib Presiden Kuaishou Technology dan Ketua Tanggungjawab Sosial Korporat, berbicara tentang “Wanita dan Pertanian: Menyokong Wanita dalam Memerkukuh Daya Daya Tahan Pertanian Menyongsong Krisis Makanan.” Beliau mendalami logik mendalam bagaimana wanita di era baru memanfaatkan platform video pendek langsung untuk menjadi digital dan membawa industri offline ke dalam talian, dengan itu meningkatkan daya daya tahan dan keupayaan pemulihan pertanian yang mendasari.

Song Tingting at the 6th Paris Peace Forum
Song Tingting at the 6th Paris Peace Forum

Song Tingting menyatakan bahawa, dipandu oleh falsafah “memeluk setiap jenis kehidupan”, Kuaishou bertujuan untuk menghubungkan “jurang perhatian” di era digital. Dengan menggunakan teknologi digital, platform itu membolehkan lebih ramai individu untuk mengekspresikan diri mereka, mendapat pengiktirafan, dan memperkukuh hubungan antara orang, dengan itu meningkatkan rasa pencapaian dan kebahagiaan. Memberi sokongan kepada wanita di kawasan luar bandar adalah inisiatif penting dalam hal ini.

Secara global, buruh wanita adalah sebahagian yang tidak dapat dipisahkan daripada komuniti dan ekonomi desa luar bandar. Walau bagaimanapun, sumbangan mereka sering dianggap ringan dan terlepas pandang. Menangani cabaran yang dihadapi oleh wanita di kawasan luar bandar akan menyumbang kepada pembangunan luar bandar yang mampan dan inklusif.

Untuk menangani isu ini, Kuaishou melancarkan program “Pemimpin Desa Bahagia” pada tahun 2018. Program ini bertujuan untuk menemui pencipta kandungan cemerlang dari kawasan luar bandar yang boleh mempromosikan lanskap indah dan produk pertanian berkualiti, meneliti model inovatif untuk “menggunakan video pendek dan siaran langsung untuk memacu pemulihan luar bandar”. Data menunjukkan bahawa pada separuh pertama 2023, 9,000 pencipta luar bandar menyertai aktiviti “Pemimpin Kampung Bahagia” Kuaishou, dengan banyak pencipta wanita cemerlang muncul dari kawasan luar bandar.

Secara global, buruh wanita adalah sebahagian yang tidak dapat dipisahkan daripada komuniti dan ekonomi desa luar bandar. Walau bagaimanapun, sumbangan mereka sering dianggap ringan dan terlepas pandang. Menangani cabaran yang dihadapi oleh wanita luar bandar boleh menyumbang kepada pembangunan luar bandar yang mampan dan inklusif.

Untuk terus menemui bakat luar bandar dan menyediakan lebih peluang bagi wanita luar bandar untuk membina kerjaya peribadi dan memacu pembangunan serantau, Kuaishou, bekerjasama dengan Yayasan Pembangunan Wanita China, melancarkan program “Kuasa She · Bantuan Program Pemulihan Luar Bandar” pada tahun 2022. Melalui latihan bakat e-dagang, sokongan bagi pekerjaan dan keusahawanan wanita dalam pemulihan luar bandar, program itu bertujuan untuk membantu wanita luar bandar meningkatkan pendapatan dan menyumbang kepada pembangunan industri tempatan.

“Tiada seorang pun yang patut diabaikan, terutamanya suara wanita dari kawasan luar bandar,” kata Song Tingting, menekankan pentingnya menghargai dan menyokong wanita luar bandar. Menggalakkan mereka menjadi penggiat dan pembina pembangunan ekonomi luar bandar akan menyuntikkan “kuasa she” yang unik ke dalam pemulihan luar bandar, memimpin pembangunan berkualiti tinggi era baru pertanian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)