SOR Mencapai Ketinggian Baru dalam Tenaga Berasaskan Kelembapan

(SeaPRwire) –   PERTH, Australia, Nov. 14, 2023Strategic Elements Ltd (ASX Code: SOR) (Syarikat) gembira melaporkan bahawa teknologi Energy InkTM (teknologi tenaga boleh diperbaharui) telah mencapai kepadatan kuasa tanpa praseden daripada kelembapan udara.

Kepadatan kuasa ialah ukuran berapa banyak kuasa yang boleh dihasilkan dalam keluasan tertentu dan merupakan metrik penting untuk membandingkan teknologi baru dengan sistem yang telah wujud. Untuk memudahkan perbandingan, keluasan piawaian 1cm2 digunakan. Dalam keadaan makmal, sel prototaip Energy InkTM berkuasa tinggi berjaya melebihi kepadatan kuasa sel suria yang digunakan dalam panel suria komersial.

Teknologi seperti Energy InkTM yang menggunakan kelembapan sebagai sumber tenaga berkuasa tinggi mempunyai isu-isu teknikal yang signifikan dalam kepadatan kuasa yang rendah, tempoh penggunaan yang pendek dan penurunan kualiti bahan. Oleh itu, terdapat anggapan awal bahawa kelembapan hanya sesuai untuk peranti kecil. Energy InkTM berjaya direka bentuk semula untuk mencapai peningkatan 1000 kali ganda dalam kepadatan kuasa dalam tempoh kurang 12 bulan. Pencapaian ini mencabar konsep konvensional bahawa kelembapan terhad untuk menyediakan tenaga kepada peranti kecil sahaja.

Australian Advanced Materials (AAM) (dimiliki sepenuhnya) dan University of New South Wales (UNSW) telah bekerjasama dalam percetakan elektronik selama bertahun-tahun dan dianugerahkan Geran Rakan Penyelidikan Prestijus oleh Lembaga Penyelidikan Australia untuk mengembangkan kelembapan sebagai sumber tenaga untuk pakaian digital.

Kami sangat gembira Energy Ink telah mencapai kepadatan kuasa setinggi ini pada peringkat awal. Kami percaya terdapat potensi yang besar untuk meningkatkan lagi prestasi peranti dan bertujuan untuk meningkatkan skala dalam masa terdekat.” – Profesor Dewei Chu, UNSW.

“Pencapaian awal kami meluaskan potensi Energy InkTM melampaui peranti kecil. Peningkatan 1000 kali ganda dalam kepadatan kuasa dalam tempoh kurang 12 bulan mewakili lonjakan dalam memanfaatkan kelembapan sebagai sumber tenaga. Ia merupakan bukti dedikasi pasukan AAM/UNSW. Mencapai kuasa dan tempoh yang diperlukan untuk sel berkuasa tinggi, serta meningkatkan skala pembuatan pelbagai sel dan elektrod, merupakan cabaran besar bagi Energy InkTM. Walaupun demikian, kami telah menetapkan matlamat yang ambisius untuk tahun akan datang. Iaitu, menjana tenaga daripada kelembapan di tempat letak kereta sebuah apartmen semalaman, menyimpan cas kecil ke dalam kenderaan elektrik dan mengemudikannya pergi.” – Charles Murphy, Ketua Pegawai Eksekutif, Strategic Elements Ltd.

Butiran Teknikal Sel Berkuasa Tinggi

Kepadatan kuasa dinyatakan dan dibandingkan dalam istilah miliwatt per sentimeter persegi. Sel prototaip Energy InkTM berkuasa tinggi melaporkan purata kepadatan kuasa 51 mW/cm², puncak kepadatan kuasa 61 mW/cm² dan menamatkan ujian tiga jam dengan 32 mW/cm². Ujian dijalankan di bawah bebanan rintangan tetap tanpa kawalan kelembapan atau pengurusan kuasa. Keputusan ini jauh melebihi teknologi penjanaan tenaga daripada kelembapan yang dilaporkan, dengan kebanyakannya jauh di bawah 0.5 mW/cm2.

Kadar kemajuan kepadatan kuasa Energy InkTM sangat memberangsangkan. Bell Labs melancarkan era moden teknologi suria pada 1954 dengan memperkenalkan sel suria silikon cekap 6% (6 mW/cm²) yang pada asalnya digunakan di angkasa lepas. Pada 2023, panel komersial purata cekap 20% (20 mW/cm²). Syarikat tidak menganggap teknologi ini sebagai pesaing kepada suria. Ciri-ciri unik teknologi Energy InkTM berpotensi membolehkannya melengkapi atau menjadi penyelesaian tenaga boleh diperbaharui di mana suria tidak praktikal.

Walaupun keputusan awal ini memberangsangkan, cabaran besar wujud bagi Energy InkTM untuk mencapai kebolehlaksanaan teknikal dalam sel berkuasa tinggi, termasuk a) kecekapan: mencapai kecekapan penukaran tenaga yang tinggi untuk menjadikan teknologi bersaing; b) kestabilan: memastikan prestasi konsisten sepanjang masa, tanpa penurunan yang ketara dan c) skalabiliti: daripada prototaip makmal berskala kecil ke sistem bersepadu yang lebih meluas.

Langkah Seterusnya

Energy InkTM masih merupakan yang pertama jenisnya untuk menunjukkan potensi untuk menyediakan tenaga kepada peranti kecil dengan menyediakan tenaga kepada kesihatan kulit komersial dan sensor/Bluetooth berkaitan. Dalam jangka pendek, sel Energy InkTM untuk peranti kecil akan dipertingkatkan dengan inovasi teknikal sel Energy InkTM berkuasa tinggi secara signifikan. Integrasi pembangunan ini dan ujian prestasi awal akan dijalankan awal 2024. Syarikat sedang membangunkan pelan terperinci untuk pembangunan Energy InkTM berkuasa tinggi dan akan mengemaskini pemegang saham mengenai sebarang pembangunan material.

Tenaga Boleh Diperbaharui Energy InkTM

Sel Energy InkTM menjana tenaga daripada kelembapan udara untuk menyediakan tenaga terus kepada peranti atau menyimpan tenaga untuk bateri. Energy InkTM berbeza daripada teknologi tenaga boleh diperbaharui lain dalam aspek utama:

  1. Potensi untuk mengawal sumber tenaganya (kelembapan) dalam unit tertentu, boleh digunakan di dalam dan luar, siang atau malam, yang mungkin meningkatkan fleksibiliti dan konsistensi bekalan.
  2. Penjanaan tenaga daripada kelembapan membolehkan sel-sel ditumpuk secara menegak, menawarkan output lebih tinggi dalam ruang yang lebih kecil, berbanding suria yang perlu ditata secara mendatar.
  3. Lapisan sangat ringan dan nipis diperbuat daripada bahan mesra alam dan tidak mudah terbakar, meningkatkan potensi untuk mobiliti, kitar semula dan keselamatan.

(ASX:SOR) teknologi Energy InkTM

Mengenai Strategic Elements Ltd

Strategic Elements Ltd beroperasi sebagai ‘Pembina Usaha’ dengan mencari dan menggabungkan pasukan saintis atau pereka terkemuka. Syarikat membiayai sepenuhnya pembangunan awal setiap Usaha sambil mencari rakan strategik utama untuk membantu komersialisasi. Kerajaan Persekutuan Australia telah mendaftarkan Strategic Elements sebagai Dana Pembangunan Berkumpulan (PDF) dengan mandat untuk menyokong inovasi awal Australia. Program PDF memberikan syarikat struktur cukai yang sangat menguntungkan kepada syarikat dan pemegang sahamnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)