Spirit Airlines Ramal Penurunan Pendapatan Q2 Disebabkan Permintaan Dalam Negeri yang Lemah

Spirit Airlines

(SeaPRwire) –   (NYSE:SAVE) mengumumkan jangkaan pendapatan yang lebih rendah untuk suku kedua pada Isnin, menyatakan ramalan itu disebabkan oleh peningkatan permintaan domestik yang perlahan dan pesawat yang banyak tidak dapat terbang.

Antara syarikat penerbangan, Spirit telah terutamanya terjejas oleh isu dengan enjin Pratt & Whitney Geared Turbofan RTX, menyebabkan banyak pesawat tidak dapat terbang, kos buruh yang meningkat, dan kapasiti yang berkurangan. Syarikat itu meramalkan purata kira-kira 25 pesawat yang tidak dapat terbang sepanjang tahun 2024, berbanding pesaing yang mengembangkan kehadiran mereka di pasaran utama Spirit Airlines, terutamanya Florida.

“Walaupun terdapat tanda-tanda peningkatan dalam pasaran domestik, kadar itu telah lebih perlahan daripada yang dijangka,” kata Spirit Airlines pada Isnin. Ia meramalkan pendapatan suku kedua berjulat antara $1.32 bilion dan $1.34 bilion, jatuh di bawah jangkaan analis sebanyak $1.46 bilion, mengikut data LSEG.

Walaupun persekitaran permintaan yang menggalakkan dan jangkaan musim panas yang kuat, syarikat penerbangan itu terus mengalami kerugian, mendorongnya untuk melaksanakan langkah-langkah mengurangkan kos.

Baru-baru ini, Spirit mencapai persetujuan dengan pembuat pesawat Airbus untuk menangguhkan semua penghantaran pesawat yang dijadualkan dari suku kedua 2025 ke hadapan, bersama-sama dengan rancangan untuk meletakkan kira-kira 260 juruterbang.

Spirit meramalkan pampasan untuk pesawat yang tidak dapat terbang, penghantaran jet yang ditangguhkan, dan pengurangan kos akan meningkatkan simpanan tunai mereka sebanyak $450 juta hingga $550 juta pada 2024, seperti yang dinyatakan pada Isnin.

“Penasihat Spirit telah memulakan perbincangan dengan pemegang bon kesetiaan dan pemegang saham konvertibel yang akan jatuh tempo pada September 2025 dan Mei 2026, masing-masing, dengan jangkaan penyelesaian musim panas ini,” kata Ketua Pegawai Kewangan Scott Haralson.

Disesuaikan untuk item luar biasa, syarikat itu melaporkan kerugian sebanyak $1.46 setiap saham untuk suku tahun yang berakhir 31 Mac, sedikit melebihi anggaran analis sebanyak kerugian $1.45 setiap saham.

Jumlah pendapatan untuk suku tahun itu menurun 6.2% kepada $1.27 bilion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.