Spotify Rancang Naikkan Harga di Perancis Semasa Cukai Baharu

(SeaPRwire) –   Spotify (NYSE:SPOT), syarikat penstriman gergasi Sweden telah umumkan keputusan untuk menaikkan harga di Perancis dan memetik cukai baru yang dikenakan oleh kerajaan. Cukai ini, dikenakan sebanyak 1.2% atas pendapatan syarikat penstriman, dengan tujuan menyokong usaha penciptaan muzik dalam negara.

Menyatakan kekecewaan terhadap pengenaan cukai tersebut, Spotify mengatakan usaha untuk menghalang kerajaan daripada memperkenalkannya tidak berhasil. Hasilnya semua pengguna Perancis akan menyaksikan kenaikan dalam bayaran langganan mereka, sekaligus menjadi yang tertinggi di Kesatuan Eropah. Had pelarasan harga ini akan diumumkan oleh Spotify kemudian.

Dalam kritikannya terhadap cukai tersebut, Spotify menegaskan kepercayaan bahawa itu tidak akan melayani tujuan yang dimaksudkan untuk memupuk penciptaan muzik. Sebaliknya, syarikat mendakwa ia akan membebankan pendengar dan memperkenalkan perantara tambahan, merujuk kepada Pusat Muzik Nasional Perancis (CNM).

Kerajaan menjangka untuk menjana sekitar 15 juta euro tahun ini melalui cukai ini, menyumbang kepada usaha CNM untuk mendukung industri musik, khususnya seniman baru dan Perancis yang mencari pengiktirafan internasional. Akan tetapi, Jean-Philippe Thiellay, ketua CNM, menafikan bantahan Spotify, menekankan bahawa hasil cukai akan secara langsung memberikan kebermanfaatan untuk penciptaan dan keberagaman musik, dengan setiap euro diinvestasikan kembali ke sektor tersebut.

Meskipun ada penolakan dari Spotify, pemerintah Perancis tetap teguh dalam komitmen untuk menggunakan cukai tersebut guna meningkatkan lanskap musik negara ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.