SPX Rayakan Pemerkasaan Wanita dengan 40 Kali Ganda Lebih Ramai Pekerja Wanita dalam Dua Tahun

KUALA LUMPUR, Malaysia, 18 September 2023 — Semasa Hari Malaysia, SPX, penyedia penghantaran Kumpulan SEA dengan 118 pusat di seluruh negara, meraikan dua tahun inklusif, mempromosikan wanita dan menutup jurang jantina dalam industri kurier.

Dari kiri ke kanan: Cheah Lee Sun, Ketua SPX; Siti Sakinah Yusof; Nadiah Mohd Shukor; dan Ruzita Puzi
Dari kiri ke kanan: Cheah Lee Sun, Ketua SPX; Siti Sakinah Yusof; Nadiah Mohd Shukor; dan Ruzita Puzi

Sejak 2021, SPX telah mengambil 40 kali lebih ramai wanita dalam pengurusan dan peranan operasi. Hari ini, 13% kurier dan 40% penyortir di seluruh negara adalah wanita; diketuai oleh seorang pengarah wanita, Cheah Lee Sun.

“Saya mengalu-alukan kurier wanita di seluruh Malaysia, kerana saya tidak melihat ini sebagai industri yang didominasi lelaki. Tiada kerja yang terlalu berat untuk wanita di sini sama ada ia melibatkan mengangkat barang berat atau memandu kenderaan komersial. Semua orang dialu-alukan, dalam semangat inklusif dan menyokong peningkatan kemahiran bakat tempatan dalam komuniti di mana kami beroperasi,” kata Lee Sun, Ketua SPX.

Lee Sun mengakui bahawa mendapatkan kapasiti logistik tambahan semasa tempoh puncak boleh sangat kompetitif. Dia membuat lawatan peribadi ke kemudahan SPX, dan menunggang bersama-sama dengan pemandunya, lelaki dan wanita sama rata, memastikan layanan pekerja yang sama rata dan maklum balas segera untuk memudahkan prestasi yang lebih baik.

SPX melaksanakan inisiatif Dasar Terlihat di seluruh syarikat — menyediakan saluran aktif bagi pekerja melaporkan isu integriti atau gangguan secara anonim.

Siti Sakinah Yusof, 33, memulakan kerjaya sebagai penyelia kontrak di pusat Kuala Terengganu Selatan. Disebabkan integriti dan etika kerjanya yang tidak goyah, dia diserap sepenuh masa dengan SPX. Seorang ibu tiga anak, dia adalah model peranan dalam memupuk persekitaran tempat kerja yang boleh dipercayai dan positif. “Wanita mesti menjaga diri mereka dan bersuara tentang mereka yang berkelakuan tidak beretika,” katanya.

Nadiah Mohd Shukor, 34, menjaga ibu bekerja di bawah pengawasannya sebagai pelatih dalam Program Pengurus Kawasan Latihan untuk Hulu Langat, Balakong, Serdang dan Titiwangsa. “Saya memastikan ibu bekerja memohon cuti apabila anak mereka sakit, dan berehat di tempat kerja walaupun semasa tempoh puncak,” katanya.

Bekerja secara fleksibel sebagai kurier SPX bermaksud wanita boleh menghantar anak-anak mereka ke sekolah sambil mengurus penghantaran mereka pada waktu syif. Dasar pengambilan pekerja inklusif telah menghasilkan budaya inklusif, disiplin dan pembinaan komuniti di SPX.

Ruzita Puzi, 45, mempunyai lebih 20 tahun pengalaman logistik, dan berada dalam kedudukan untuk membawa lebih banyak peluang pekerjaan kepada wanita di Hab Alor Setarnya: “Saya mahu wanita dari semua lapisan masyarakat percaya pada diri mereka kerana mereka boleh berjaya dalam apa sahaja, dan memecahkan halangan jantina.”