Starwood Capital Masuk ke dalam Perkongsian dengan Pengasas Kumpulan ESR untuk Memperoleh Saham Kepemilikan 10.7%

Real Estate05 franckito Depositphotos 65894943 S Starwood Capital Enters into Partnership with ESR Group Co-Founders to Acquire 10.7% Ownership Stake

(SeaPRwire) –   MIAMI, Mac 2024Starwood Capital Group (“Starwood Capital” atau “Firma”), sebuah firma pelaburan swasta global terkemuka yang memberi tumpuan kepada hartanah, hari ini mengumumkan bahawa sebuah entiti dikawal telah bersetuju untuk memperoleh 10.7% pegangan ekuiti dalam ESR Group (“ESR” atau “Syarikat”) dalam satu urusniaga berstruktur bersama-sama Pengasas ESR, Stuart Gibson dan Charles de Portes (“Pengasas”). Encik Gibson akan kekal sebagai Ketua Eksekutif Bersama dan Pengarah Eksekutif Syarikat dan Encik Portes akan kekal sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Syarikat. Menurut pengambilalihan ini, semua jumlah terhutang di bawah fasiliti pinjaman margin sedia ada kenderaan pegangan Pengasas akan sepenuhnya dilunaskan.

ESR Group ialah pengurus aset riil terbesar di Asia Pasifik. Dengan jumlah aset di bawah pengurusan kira-kira AS$156 bilion yang memberi tumpuan kepada sektor ekonomi baru logistik, pusat data dan alternatif, Syarikat mempunyai platform pembangunan dan pengurusan pelaburan yang sepenuhnya bersepadu merentasi pasaran utama Asia Pasifik, termasuk Australia, Jepun, Korea Selatan, China, Asia Tenggara dan India.

Barry Sternlicht, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Starwood Capital, berkata: “ESR ialah platform hartanah terkemuka di Asia Pasifik dengan kedudukan pasaran penting dalam logistik dan pusat data, yang merupakan bidang pertumbuhan utama bagi Starwood Capital. Saya telah mengenali Stuart selama bertahun-tahun dan sentiasa terkesan dengan perniagaan yang telah dibina oleh beliau, Charles dan Ketua Eksekutif Bersama Jeffrey Shen. Selepas baru-baru ini bekerjasama dengan ESR di Australia, kami sangat gembira untuk memperluas dan mengukuhkan hubungan kami melalui urusniaga ini. Kami mempunyai keyakinan penuh dan percaya kepada pasukan pengurusan dan kami berharap dapat bekerjasama dengan semua pemangku kepentingan dalam jangka masa panjang.”

Stuart Gibson, Pengarah Eksekutif, Pengasas dan Ketua Eksekutif Bersama Kumpulan ESR, menambah: “Saya telah mengenali Barry selama hampir 20 tahun dan saya berharap untuk bekerjasama dengan Starwood Capital sebagai pelabur. Kami percaya sokongan Starwood Capital akan membolehkan ESR untuk terus memberi tumpuan kepada pelanggan, pemegang saham dan rakan kongsi modal.”

Jeffrey Perlman, Pengerusi Bukan Eksekutif, Kumpulan ESR, berkomen: “Kami sangat gembira menerima Starwood Capital sebagai pemegang saham dan rakan kongsi utama Kumpulan ESR. Skala, rekod global Starwood Capital dalam hartanah awam dan swasta dan akses kepada modal sangat komplementari dengan strategi Syarikat. Kami percaya ini merupakan sokongan kuat terhadap ESR dan prospeknya di masa hadapan.”

Mengenai Starwood Capital Group

Starwood Capital Group ialah firma pelaburan swasta dengan fokus inti kepada hartanah global. Syarikat dan syarikat sekutunya mengekalkan 16 pejabat di tujuh negara di seluruh dunia, dan kini mempunyai lebih daripada 5,000 pekerja. Sejak penubuhannya pada 1991, Starwood Capital Group telah mengumpulkan lebih daripada AS$75 bilion modal, dan kini mempunyai aset di bawah pengurusan sekitar AS$115 bilion. Melalui pelbagai dana peluang bersama dan Starwood Real Estate Income Trust, Inc. (SREIT), REIT bukan tersenarai, Syarikat telah melabur dalam hampir setiap kategori hartanah secara global, secara oportunis memindahkan kelas aset, geografi dan kedudukan dalam tataran modal apabila dinamik risiko/ganjaran dipersepsikan berubah. Starwood Capital juga menguruskan Starwood Property Trust (NYSE: STWD), syarikat percukaian hartanah komersial terbesar di Amerika Syarikat, yang dengan berjaya mencurahkan lebih daripada AS$95 bilion modal sejak penubuhannya dan mengurus portfolio lebih daripada AS$27 bilion merentasi pelaburan hutang dan ekuiti. Selama 32 tahun lepas, Starwood Capital Group dan syarikat sekutunya berjaya melaksanakan strategi pelaburan yang melibatkan pembinaan perusahaan di pasaran awam dan swasta. Maklumat tambahan boleh didapati di .

Mengenai Kumpulan ESR

ESR ialah pengurus aset riil terbesar di Asia Pasifik yang ditenagai oleh Ekonomi Baru dan pengurus hartanah pelaburan tersenarai terbesar ketiga di seluruh dunia. Dengan jumlah AUM kira-kira AS$150 bilion1, platform pembangunan dan pengurusan pelaburan kami yang sepenuhnya bersepadu merentasi pasaran utama Asia Pasifik, termasuk China, Jepun, Korea Selatan, Australia, Singapura, India, New Zealand dan Asia Tenggara, mewakili lebih 95% KDNK di Asia Pasifik, dan juga termasuk kehadiran yang semakin meningkat di Eropah dan AS. Kami menyediakan pelbagai penyelesaian pelaburan aset riil dan peluang pembangunan Ekonomi Baru melalui perniagaan dana persendirian kami, yang membolehkan rakan kongsi modal dan pelanggan memanfaatkan trend sekular paling signifikan di Asia Pasifik. ESR ialah penaja dan pengurus REIT terbesar di Asia Pasifik dengan jumlah AUM kira-kira AS$45 bilion. Matlamat kami – Ruang dan Penyelesaian Pelaburan untuk Masa Depan Lestari – memandu kami untuk mengurus secara lestari dan memberi kesan dan kami menganggap alam sekitar dan masyarakat di mana kami beroperasi sebagai pemangku kepentingan utama perniagaan kami. Senarai di Papan Utama Bursa Saham Hong Kong, ESR ialah komponen Indeks Ekuiti Global FTSE, Indeks Komposit Hang Seng dan Indeks MSCI Hong Kong. Untuk maklumat lanjut mengenai ESR, sila lawati

Media Contact

Untuk Starwood Capital Group
Tom Johnson, Dan Scorpio atau Emma Prenn-Vasilakis, H/Advisors Abernathy
, or

Untuk Kumpulan ESR
Hubungan Media: Kathleen Goh, Pengarah Kanan, Hal Ehwal Korporat Kumpulan ()
Hubungan Pelabur: Marilyn Tan, Ketua Kumpulan, Hubungan Pelabur ()

________________________
1
Pada 31 Disember 2023.

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.