Sungrow Menandatangani Kontrak Penyimpanan Tenaga 60MW/132MWh dengan Dana Pelaburan WEG-4 untuk Chile

SANTIAGO, Chile, 19 Sept. 2023 — Sungrow, pembekal sistem penyimpan tenaga dan penyongsang global terkemuka, menandatangani kontrak dengan Tabung Pelaburan WEG-4 untuk membekalkan 60MW/132MWh penyelesaian sistem penyimpanan tenaga (ESS) cecair sejuknya, PowerTitan ke Chile. Projek ini, yang terletak di dalam Taman Solar Maria Elena 72.8MW di Antofagasta, Chile, akan meningkatkan kestabilan dan fleksibiliti Sistem Elektrik Kebangsaan Chile, menyokong hasrat karbon neutral tempatan.

Sungrow Signs a 60MW/132MWh Energy Storage Contract with the Investment Fund WEG-4 for Chile
Sungrow Signs a 60MW/132MWh Energy Storage Contract with the Investment Fund WEG-4 for Chile

Taman Solar Maria Elena telah dikomisyenkan pada 2015. Selepas beberapa tahun operasi taman solar, pemegang taruh memperkenalkan penyimpanan tenaga untuk peralihan tenaga. Sistem penyimpanan tenaga akan menyimpan tenaga boleh diperbaharui dari loji solar pada siang hari dan melepaskannya ke grid pada waktu malam, meningkatkan kecekapan keseluruhan taman solar dan kestabilan grid.

PowerTitan cecair sejuk ESS Sungrow akan digunakan untuk pemasangan ini. Penyelesaian ini direka berdasarkan elektronik kuasa, elektrokimia, dan teknologi sokongan grid kuasa Sungrow. Ia memotong perbelanjaan modal dan operasi kerana reka bentuk pra-dipasang dan pemasangan yang mudah, dan dengan persekitaran sel yang lebih berkesan yang secara substansial mengurangkan kadar kehilangan kapasiti. Pengawal DC-DC boleh mengecas dan nyahcas rak bateri secara individu; oleh itu, meningkatkan prestasi sistem keseluruhan. Ciri-ciri ini mendapatkan PowerTitan sebagai pemenang Anugerah Reka Bentuk iF dunia yang pertama dalam kategori sistem penyimpanan tenaga berskala utiliti.

Eduardo Escaffi, rakan kongsi dari WEG-4, pemilik Taman Solar Maria Elena, menyatakan, “Komitmen WEG-4 untuk terus melabur dalam aset yang menyumbang kepada persekitaran yang lebih baik jelas dalam projek Penyimpanan Tenaga Maria Elena. Kami memilih Sungrow sebagai pembekal ESS khusus kami kerana rekod prestasi terbukti mereka dalam pasaran penyimpanan tenaga, dan ciri-ciri kompetitif produk dan perkhidmatan mereka, menjamin prestasi aset kami yang terbaik dalam jangka panjang.” WEG-4 adalah dana awam yang diuruskan oleh WEG AGF, pengurus aset Chile yang berprestij yang ditubuhkan pada 2015.

Ada Li, Naib Presiden Sungrow Americas, menyatakan, “Penyimpanan tenaga adalah penting untuk menyahkarbon sistem tenaga Chile. WEG-4 berada di barisan hadapan membolehkan peralihan tenaga negara ini dan kami di Sungrow gembira dapat membantu mereka mencipta masa depan yang lebih baik dan bersih dengan tawaran terkini. “

Sasaran iklim yang berambisi Chile bertujuan agar 70% elektriknya datang daripada sumber boleh diperbaharui menjelang 2030. Penyelesaian solar-plus-penyimpanan menjadi trend jangka panjang dan mampan dalam memastikan kebolehpercayaan grid kuasa.

Mengenai Sungrow
Sungrow Power Supply Co., Ltd. (“Sungrow”) ialah jenama penyongsang paling boleh dipercayai di dunia dengan lebih 405 GW dipasang di seluruh dunia setakat Jun 2023. Ditubuhkan pada 1997 oleh Profesor Universiti Cao Renxian, Sungrow adalah pemimpin dalam penyelidikan dan pembangunan penyongsang solar dengan pasukan R&D paling besar dalam industri dan portfolio produk yang luas yang menawarkan penyelesaian penyongsang PV dan sistem penyimpanan tenaga untuk penggunaan berskala utiliti, komersial & perindustrian, dan aplikasi kediaman, serta penyelesaian loji PV terapung, penyelesaian pemanduan NEV, penyelesaian pengecasan EV dan sistem pengeluaran hidrogen boleh diperbaharui yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Dengan rekod selama 26 tahun yang kukuh dalam ruang PV, produk Sungrow membekalkan kuasa ke lebih 150 negara di seluruh dunia. Untuk maklumat lanjut mengenai Sungrow, layari www.sungrowpower.com.