Tai Chi Wudang terus menakjubkan dunia

Entertainment05 gvictoria Wudang tai chi continues to wow the world

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 20, 2023Ini adalah laporan dari China Daily:

Sekuen kung fu dalam filem 2000 Crouching Tiger, Hidden Dragon menakjubkan penonton di seluruh dunia dengan membuka jendela ke arah seni bela diri eksotik dan misteri Wudang, dan lebih daripada dua dekad kemudian, peminat kemahiran kuno itu menghidupkan semula penghargaan mereka semasa Persidangan Tai Chi Antarabangsa Wudang Dunia di kaki Gunung Wudang, Tapak Warisan Dunia UNESCO di Shiyan, wilayah Hubei Pusat, China.

Diadakan dari 22-25 Oktober dan dihoskan oleh Persatuan Pelancongan Wilayah Hubei, Kumpulan Budaya & Pelancongan Hubei dan persatuan seni bela diri wilayah itu, acara itu menarik lebih daripada 600 ahli akademik dan pakar dan lebih daripada 1,500 atlet dari 33 negara dan rantau untuk mempopularkan budaya tradisional Cina dan meningkatkan pertukaran budaya.

Pertandingan Antarabangsa

Berseiring dengan acara itu, Pertandingan Persahabatan Tai Chi Antarabangsa Wudang Dunia berlangsung dari 22-24 Oktober dan dibahagikan kepada lima kumpulan umur: kanak-kanak, belia, dewasa muda, dewasa pertengahan dan warga emas. Kejohanan itu menampilkan pelbagai acara pertandingan termasuk persembahan individu, latihan berpasangan dan persembahan kumpulan.

Pertandingan ini sehingga kini telah diadakan tujuh kali di kawasan ekonomi khas yang memberi tumpuan kepada pelancongan di Wudang. Lebih daripada 1,500 atlet mendaftar tahun ini, dengan 128 datang dari 32 negara dan rantau luar negara termasuk Itali, Perancis dan United Kingdom, manakala 1,375 datang dari 27 wilayah, rantau autonomi dan wilayah persekutuan di seluruh China. Yang terkecil berusia 5 tahun Chen Xianyi dari kelab kung fu di Shiyan, manakala yang terbesar ialah Cheng Dongyuan, 73, dari Wuhan, ibu negara wilayah Hubei.

Acara utama semasa persidangan itu termasuk pasaran budaya, festival seni belia, konsultasi kesihatan oleh pakar perubatan tradisional Cina, dan forum tingkat tinggi mengenai budaya tai chi yang menarik pegawai kerajaan, ahli akademik, pakar TCM, penyair dan penterjemah untuk berkongsi pandangan mereka.

Di bawah sorotan

Gunung Wudang sinonim dengan seni bela diri Cina, dan sekolah tai chi Wudang, seperti yang ditunjukkan dalam Crouching Tiger, Hidden Dragon, dipercayai telah diasaskan di sana oleh Zhang Sanfeng, seorang Taoisme legenda, yang mencipta seni bela diri dalaman dengan mengintegrasikan falsafah Taoisme dan budaya tai chi. Tapak itu juga terkenal sebagai kuil untuk pengikut Taoisme dan peminat budaya Taoisme.

Sebagai harta warisan budaya tradisional Cina, tai chi Wudang merupakan genre penting seni bela diri Cina dan mempunyai pengaruh yang luas di dalam dan luar negara.

Tanah air tai chi Wudang tidak kira-kira usaha mempromosikan seni bela diri itu, menubuhkan kumpulan penyelidikan dan organisasi berkaitan untuk menyelami rekod sejarah. Akibatnya, lebih daripada 200 set rutin seni bela diri dalaman Wudang, di ambang kepupusan, telah dikumpulkan dan disusun.

Tahun-tahun kebelakangan ini menyaksikan Wudang menganjurkan lebih daripada 50 acara berpengaruh, termasuk tujuh sesi Persidangan Persahabatan Tai Chi Antarabangsa Wudang Dunia dan dua festival seni bela tradisional global. Kini, lebih daripada 40 sekolah seni bela diri dan pusat amalan beroperasi di kawasan Gunung Wudang. Persatuan Seni Bela Diri Wudang mempunyai 32 cawangan, termasuk 13 yang ditubuhkan di luar negara yang mempunyai keahlian seramai hampir 11,000 orang.

Statistik menunjukkan 20,000 hingga 30,000 warga asing datang ke Gunung Wudang setiap tahun untuk belajar seni bela diri. Sebagai sebahagian daripada pertukaran budaya, seni bela diri Wudang telah dipersembahkan di lebih daripada 30 negara dan rantau, termasuk Amerika Syarikat, Perancis, Sweden, Korea Selatan dan Rusia.

Langkah itu membolehkan tai chi Wudang menjadi contoh budaya Cina, kata pegawai tempatan.

Gunung Wudang mempunyai kekayaan seni bina kuno. Istana dan kuil yang terpelihara baik dibina semasa zaman Tang (618-907), Song (960-1279), Yuan (1271-1368), Ming (1368-1644) dan Qing (1644-1911) membantu gunung itu memperoleh status Tapak Warisan Budaya Dunia UNESCO pada tahun 1994.

Pembangunan jenama

Semasa lawatannya ke Shiyan pada bulan Oktober, Gabenor Hubei Wang Zhonglin menggalakkan kawasan Wudang untuk mengintegrasikan budaya dan pelancongan, terus memperkukuh jenama budaya Wudang dan mempercepat pembinaan destinasi pelancongan budaya kelas dunia. Wudang mempunyai kelebihan unik dalam membangunkan pelancongan budaya bersepadu, kata gabenor itu. Beliau menyeru untuk penambahbaikan rantaian industri keseluruhan daripada katering, penginapan dan perjalanan ke pelancongan, membeli-belah dan hiburan, melalui peningkatan produk pelancongan, infrastruktur, corak perniagaan, perkhidmatan dan pembinaan jenama.

Pada tahun 2006, seni bela diri, kuil dan muzik Taoisme, dan perubatan Taoisme Wudang ditambah ke senarai warisan budaya tak ketara kebangsaan China. Hari ini, wilayah Hubei mempromosikan dan memperkukuhkan jenama “Tai Chi Wudang”, berusaha untuk membangunkan Gunung Wudang menjadi destinasi pelancongan kelas dunia, kawasan model untuk mewarisi dan membangunkan budaya tradisional Cina cemerlang, dan zon percubaan untuk pembangunan hijau, rendah karbon, berkualiti tinggi.

Penganjur berkata Persidangan Tai Chi Antarabangsa Wudang Dunia merupakan acara penting dalam memperkukuh transformasi kreatif dan pembangunan inovatif budaya tai chi, serta meningkatkan pembinaan Gunung Wudang sebagai destinasi budaya dan pelancongan kelas dunia.

Mereka menambah acara itu dirancang untuk terus meningkatkan promosi dan popularisasi tai chi, mempromosikan seni bela diri Cina, memudahkan pertukaran seni bela diri antara China dan negara asing, meluaskan pembukaan Hubei, dan meningkatkan pertukaran dan kerjasama ramah antara masyarakat semua negara, memberikan sumbangan lebih besar kepada kesihatan, harmoni dan pembangunan manusia.

SUMBER China Daily

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)