TB Alliance Melancarkan Ujian Fasa 2 Lima Negara Menilai Ubat Baru Generasi Berikutnya Untuk TB

(SeaPRwire) –   Keputusan awal yang dibentangkan di Persidangan Dunia Kesatuan Kesihatan Paru-paru menunjukkan janji kompaun baharu untuk melawan tuberculosis yang akan diuji sebagai sebahagian daripada ujian Fasa 2

Peserta pertama telah diberi dos dalam kajian ini yang sebahagian daripada rawatan buta ganda untuk menilai keselamatan dan keberkesanan apa yang mempunyai potensi untuk menjadi “rawatan universal” untuk merawat TB

PARIS, Nov. 16, 2023 — TB Alliance melancarkan ujian Pan-Fasa 2 baharu yang menggabungkan unsur-unsur Fasa 2a, b dan c, dikenali sebagai NC-009, untuk menilai keselamatan dan keberkesanan kombinasi kompaun eksperimen baharu, TBAJ-876, dengan pretomanid dan linezolid, komponen rejim BPaL TB Alliance. Rejim ini mempunyai potensi untuk mengurangkan dan memperbaiki rawatan untuk kedua-dua tuberculosis sensitif ubat dan tuberculosis yang tidak sensitif ubat—salah satu penyakit berjangkit paling membunuh di dunia. Keputusan dari kajian praklinikal dan Fasa 1 yang dibentangkan di Persidangan Kesatuan menunjukkan bahawa kompaun baharu, apabila dibandingkan dengan bedaquiline (ubat TB dalam kelas dadah yang sama), menghapuskan bakteria TB lebih cepat dan mempunyai profil yang mungkin lebih selamat.

“Ubat TB ‘universal’ perlu sangat berkesan sambil menyebabkan sangat sedikit kesan sampingan; keputusan ujian Fasa 1 awal menunjukkan bahawa TBAJ-876 mungkin boleh menggerakkan jarum dalam arah ini,” kata Dr. Mel Spigelman, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TB Alliance. “Jika kita boleh membangunkan rejim yang terdiri daripada kompaun baharu dengan pemberontakan pra-wujud yang minimum yang sangat berkuasa dan selamat, ia boleh kabur perbezaan antara TB sensitif ubat dan TB yang tidak sensitif ubat membolehkan rawatan hampir semua pesakit dengan TB aktif dengan rejim yang sama.”

Ujian baharu, NC-009, akan menguji dos yang berbeza dari TBAJ-876 dalam kombinasi dengan pretomanid dan linezolid terhadap piawaian rawatan semasa untuk TB sensitif ubat—isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, dan ethambutol (HRZE). Satu lengan ujian ini juga akan menguji pretomanid dan linezolid dalam kombinasi dengan bedaquiline (BPaL), rejim yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia untuk merawat beberapa bentuk TB yang tidak sensitif ubat, terhadap TB sensitif ubat. Kajian ini bertujuan untuk merekrut 300 peserta dengan TB sensitif ubat di 21 tapak ujian klinikal di lima negara: Georgia, Filipina, Afrika Selatan, Tanzania, dan Uganda.

“Untuk benar-benar mendahului wabak tuberculosis dalam semua bentuknya, kita perlu terus berinovasi,” kata Dr. Francesca Conradie, Penyelidik Utama bagi ujian klinikal NC-009 di Afrika Selatan. “Inovasi terkini dalam rawatan TB yang tidak sensitif ubat telah sangat penting, tetapi kita perlu terus membangunkan penawar lebih pendek, lebih mudah dan lebih mesra orang, termasuk dalam TB sensitif ubat di mana tidak ada ubat baharu diluluskan dalam lebih 50 tahun.”

Kompaun Eksperimen Baharu

TBAJ-876 adalah diarylquinoline, kategori antibiotik yang menyasarkan enzim utama bakteria tuberculosis yang terlibat dalam pengeluaran tenaga. Bedaquiline, ubat TB yang diluluskan untuk rawatan TB yang tidak sensitif ubat oleh FDA AS pada tahun 2012, berada dalam kelas dadah diarylquinoline yang sama. Di Persidangan Kesatuan di Paris, data telah dibentangkan—menunjukkan bahawa kompaun eksperimen baharu mempunyai potensi untuk menjadi komponen penting dalam rejim TB ke hadapan:

  • Dalam kajian in vitro, TBAJ-876 menunjukkan aktiviti anti-mikrob bakteria kira-kira 10 kali lebih besar daripada bedaquiline.
  • Dalam model tikus TB, TBAJ-876, bersama-sama dengan pretomanid dan linezolid, menawarkan infeksi dengan tempoh rawatan lebih pendek daripada rejim HRZE dan BPaL.
  • TBAJ-876 juga menunjukkan aktiviti yang lebih besar terhadap strain TB yang tahan terhadap bedaquiline (Rv0678 mutan), menunjukkan ia juga akan lebih berkesan dalam merawat strain yang muncul ini.
  • Dalam kajian praklinikal, TBAJ-876 menunjukkan potensi untuk menjadi lebih selamat daripada bedaquiline, termasuk potensi rendah untuk pemanjangan QT.
  • Dalam kajian Fasa 1 yang melibatkan 165 subjek sihat, sedikit kesan sampingan yang umumnya ringan telah diperhatikan.

Mengenai TB

TB adalah jangkitan yang sukar untuk diubati, memerlukan pesakit mengambil kombinasi ubat selama sekurang-kurangnya empat hingga enam bulan. Walaupun gejala hilang, ubat masih perlu diambil supaya semua jejak penyakit boleh dipadamkan sepenuhnya. Skop dan intensiti TB secara global sebahagian besarnya dibakar oleh ubat TB yang lapuk dan tidak mencukupi. Rejim ubat baharu sangat diperlukan untuk mengawal wabak TB.

Mengenai BPaL

Rejim BPaL—yang menggabungkan antibiotik bedaquiline (B), pretomanid (Pa), dan linezolid (L)—pertama kali dikaji secara klinikal oleh TB Alliance. Pretomanid, sebagai sebahagian daripada rejim BPaL, menerima kelulusan peraturan pertamanya pada Ogos 2019 untuk digunakan terhadap strain TB yang sangat tahan ubat. Sebelum ini, kurang daripada dua pertiga pesakit TB yang tidak sensitif ubat di seluruh dunia telah dirawat dengan berjaya. Pilihan rawatan terhad kepada yang mahal, toksik dan berpanjangan – memerlukan pesakit mengambil lebih daripada 20 pil sehari selama 9-20 bulan.

Mengenai TB Alliance

TB Alliance ialah pertubuhan tidak untuk keuntungan yang didedikasikan untuk mencari rejim ubat yang bertindak lebih cepat dan mampu untuk melawan TB. Melalui sains inovatif dan dengan rakan-rakan di seluruh dunia, kami bertujuan untuk memastikan akses saksama kepada penawar TB yang lebih cepat, lebih baik yang akan maju kesihatan dan kemakmuran global. TB Alliance beroperasi dengan sokongan daripada Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan Australia, Yayasan Bill & Melinda Gates, Pejabat Kerjasama dan Pembangunan Luar Negeri (United Kingdom), Yayasan Cystic Fibrosis, Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Jerman melalui KfW, Tabung Penghapusan Penyakit Global (Korea Selatan), Tabung Teknologi Inovatif Kesihatan Global, Bantuan Ireland, Agensi Kerjasama Antarabangsa Korea, Institut Kebangsaan Alergi dan Penyakit Berjangkit, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri Korea Selatan, Unitaid, dan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: .

Hubungi: Jess Wiggs, , +1 240 425 7117

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)