TB Alliance Memuji Pelancaran Komponen Utama Rawatan TB Bergerak yang Disyorkan WHO oleh Macleods

(SeaPRwire) –

Macleods menjadi pengeluar farmaseutikal kedua untuk membawa bekalan pretomanid ke pasaran dan yang pertama sejak Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengeluarkan garis panduan terkini untuk rawatan TB yang berdaya tahan ubat

NEW YORK, 13 Nov 2023 — Syarikat farmaseutikal India, Macleods telah menjadi pengeluar kedua untuk melancarkan pretomanid, ubat baru dan komponen penting rejim rawatan yang disyorkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk TB yang berdaya tahan ubat (DR-TB) yang dipendekkan. Di bawah lesen dari TB Alliance, Macleods akan dapat menyediakan kepada 135 negara berpendapatan rendah dan sederhana. Macleods baru-baru ini telah memulakan penyediaan pretomanid kepada Global Drug Facility Tabung Stop TB untuk pengedaran ubat itu ke negara-negara tersebut.

Pretomanid dibangunkan oleh pertubuhan bukan untung TB Alliance, sebagai sebahagian daripada rejim enam bulan BPaL (bedaquiline + pretomanid + linezolid) yang boleh dimakan sepenuhnya yang digunakan dengan atau tanpa moxifloxacin (BPaL/M). BPaL mengurangkan masa yang diambil untuk menyembuhkan TB yang berdaya tahan ubat dengan kesan sampingan yang lebih sedikit. Sebelum ini, rawatan TB yang berdaya tahan ubat mengambil masa 9 hingga 18 bulan atau lebih lama dan sering memerlukan orang mengambil sehingga 14,000 pil sepanjang rawatan. BPaL adalah rejim rawatan pertama yang disyorkan untuk merawat TB yang berdaya tahan ubat. Kini, lebih 70 negara sedang memperoleh pretomanid dan berada dalam pelbagai peringkat mengambilalih dan melaksanakan rejim BPaL.

“Memastikan bekalan berterusan produk berkualiti tinggi adalah penting bagi negara meningkatkan penggunaan rawatan TB baru dan memastikan orang yang memerlukannya menerimanya. Produk pretomanid Macleods akan mewujudkan sumber tambahan pretomanid bagi negara, dengan itu membuat rejim BPaL lebih mudah diakses,” kata Sandeep Juneja, Naib Presiden Kanan Akses Pasaran di TB Alliance. “Kami gembira mempunyai Macleods, salah satu pemain terpanjang dalam perniagaan ubat TB, sebagai rakan kongsi dalam matlamat kami untuk membantu meningkatkan akses kepada rawatan bagi orang dengan TB yang berdaya tahan ubat di seluruh dunia. Macleods adalah salah satu daripada lima rakan komersial yang TB Alliance bekerjasama untuk memastikan ketersediaan dan kemampuan membiayai pretomanid di seluruh dunia.”

“Mengeluarkan ubat seperti pretomanid dan memastikan ia tersedia untuk pesakit di seluruh dunia adalah sebahagian daripada misi kami,” kata Vijay Agarwal, Ketua Pegawai Eksekutif Macleods. “Merawat TB yang berdaya tahan ubat lebih cepat dan dengan kurang pil akan membantu orang mengatasi salah satu jangkitan paling sukar dirawat di planet kita. Kami bangga dengan hubungan kami dengan TB Alliance dan berasa terhormat dapat memperkenalkan pretomanid, ubat baru yang menyelamatkan nyawa, ke pasaran.”

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kira-kira 450,000 orang membangunkan DR-TB pada 2021. Walau bagaimanapun, hanya kira-kira 1 daripada 3 orang dengan TB yang berdaya tahan ubat mendapat rawatan. Ketersediaan produk Macleods ke 135 negara akan meningkatkan akses di banyak negara dengan bebanan DR-TB yang tinggi.

TB Alliance sebelum ini bekerjasama dengan Macleods untuk memperkenalkan bentuk ubat TB garis hadapan yang sesuai untuk kanak-kanak. Sejak pelancaran itu pada 2015, lebih 1.8 juta kursus rawatan telah dibekalkan ke 125 negara.

Mengenai TB Alliance
TB Alliance adalah pertubuhan bukan untung yang komited untuk mencari rejim ubat yang bertindak lebih cepat dan mampu membiayai untuk melawan TB. Melalui sains cemerlang dan dengan rakan di seluruh dunia, kami bertujuan memastikan akses saksama kepada rawatan TB yang lebih cepat, lebih baik yang akan memacu kesihatan dan kemakmuran global. TB Alliance beroperasi dengan sokongan daripada Jabatan Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan Australia, Yayasan Bill & Melinda Gates, Pejabat Luar Negeri, Persefahaman dan Pembangunan (United Kingdom), Yayasan Cystic Fibrosis, Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Jerman melalui KfW, Global Disease Eradication Fund (Korea Selatan), Global Health Innovative Technology Fund, Bantuan Ireland, Agensi Kerjasama Antarabangsa Korea, Institut Kebangsaan Alergi dan Penyakit Berjangkit, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri Korea Selatan, Unitaid, dan Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: www.tballiance.org.

Mengenai Macleods Pharmaceuticals Limited
Macleods adalah syarikat farmaseutik generik yang bersepadu secara menegak, sangat memberi tumpuan kepada ubat-ubatan asas yang diperlukan untuk merawat TB, HIV dan malaria. Dengan bekalan dibuat ke lebih 140 negara, kehadiran geografi kami memastikan kami dapat menangani keperluan perubatan di kebanyakan negara berbeban tinggi. Kami terus setia kepada misi untuk menyediakan penjagaan mampu milik kepada pesakit di seluruh dunia.

Hubungi:
Jessica Wiggs, Jessica.Wiggs@tballiance.org, +1 (240) 425-7117

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)