Teknologi AI Baru Mengatasi Kelewatan Lapangan Terbang yang Panjang dan Kebimbangan Keselamatan

8478 New AI Tech Tackles Lengthy Airport Delays and Security Concerns

(SeaPRwire) –   Kelewatan keselamatan dan gangguan operasi di lapangan terbang semakin menjadi kepala masalah untuk pelancong di seluruh dunia, sering kali menyebabkan penerbangan terlepas dan kemarahan yang meningkat. Insiden terkini di Lapangan Terbang Birmingham yang melihat pelancong menunggu selama empat jam di barisan keselamatan dan akhirnya melepas penerbangan. Lapangan Terbang Gatwick juga baru-baru ini menghadapi gangguan ketara selepas alarm kebakaran di Terminal Selatan memerlukan evakuasi penuh, menyebabkan penumpang terperangkap di landasan dan menyebabkan kesan berantai kelewatan berlepas. Ini hanyalah beberapa contoh yang menggambarkan isu lebih besar. Secara realiti terdapat ribuan penerbangan tertangguh setiap hari di seluruh AS dan sehingga 20,000 kelewatan setiap hari antarabangsa, banyak yang boleh dielakkan dengan pengimejan keselamatan yang lebih cekap. telah membangunkan penyelesaian keselamatan berasaskan AI canggih yang direka untuk kawasan berkelajuan tinggi yang sedang dipasang di lapangan terbang di seluruh dunia. Syarikat seperti L3Harris Technologies (NYSE:LHX), Leidos Holdings (NYSE:LDOS), Evolv Technology (NASDAQ:EVLV), dan Xtract One Technologies (TSX:XTRA) (OTCQX:XTRAF) juga meningkatkan langkah-langkah keselamatan di tempat awam dengan teknologi keselamatan maju.

ialah pembekal terkemuka teknologi berasaskan AI untuk ancaman tersembunyi di ruang awam. Produk utama syarikat, HEXWAVE, diluluskan oleh Institut Teknologi Massachusetts (MIT), menggunakan gelombang milimeter, pencitraan 3D lanjut dan AI untuk pengimejan pantas, automatik menggunakan portal tanpa sentuh yang boleh mengesan segala-galanya daripada cecair, serbuk dan bahan letupan plastik kepada senjata “hantu” dicetak 3D dan ancaman lain yang menjadi kebimbangan hari ini yang pengesan logam canggih pasaran tidak boleh mengesan. Sistem ini tidak memerlukan penumpang menanggalkan barang harian seperti tali pinggang dan kasut, memudahkan pengimejan lebih cepat, lancar yang mengurangkan barisan dan meringankan kesesakan di laluan keselamatan.

Pada 13 Mei, Liberty Defense mengumumkan bahawa sistem HEXWAVE telah dipilih oleh Lapangan Terbang Antarabangsa Frederick Douglass Greater Rochester (ROC) di New York untuk meningkatkan pengimejan pekerja keselamatan TSA. Menghidangkan kira-kira 2.4 juta penumpang setahun dengan 120 penerbangan harian, ROC telah menjadi lapangan terbang Amerika Syarikat pertama untuk mengadopsi HEXWAVE ke dalam rangka kerja keselamatannya.

“Sebagai pemimpin industri, kami berbangga menjadi lapangan terbang Amerika Syarikat pertama untuk memperoleh sistem HEXWAVE untuk digunakan dalam program keselamatan lapangan terbang kami yang lebih luas,” kata Timbalan Pengarah Lapangan Terbang Antarabangsa Frederick Douglass Greater Rochester Andrew Moore. “Kami akan menggunakan HEXWAVE untuk menyediakan keselamatan dipertingkat dan pengalaman pengimejan yang dipertingkat di kawasan bukan tradisional lapangan terbang. Kami bersemangat bekerjasama dengan Liberty Defense kerana kami sentiasa mencari inovasi dan meningkatkan keselamatan keseluruhan lapangan terbang kami.”

“Kami gembira ROC telah memilih Liberty Defense dan HEXWAVE sebagai penyelesaian pengimejan untuk Program Pekerja Penerbangan” kata CEO Liberty Defense Bill Frain. “Kelincahan dan mudah alih HEXWAVE membolehkan lapangan terbang dengan cepat menggunakan dan memindahkan HEXWAVE untuk membantu memenuhi keperluan pengimejan keselamatan ke kawasan dalam lapangan terbang. Kami berbangga bekerjasama dengan mereka dalam inovasi berterusan industri penerbangan.”

Minggu lepas, Liberty Defense mengumumkan penghantaran beberapa unit komersial HEXWAVE ke lapangan terbang utama di Kanada, yang kemudiannya disahkan sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto Pearson, yang merupakan lapangan terbang terbesar Kanada dan lapangan terbang keenam paling terhubung di dunia. Pada tahun 2023 sahaja, Toronto Pearson melayani lebih 44 juta penumpang.

Penyelesaian Keselamatan Berkembang Meningkatkan Keselamatan dan Mempercepat Operasi

L3Harris Technologies (NYSE:LHX) dahulunya dikenali sebagai nama di sebalik semua laluan keselamatan lapangan terbang sehingga ia berjaya menyelesaikan jualan perniagaan keselamatan dan automatisasi lapangan terbangnya kepada Leidos (NYSE:LDOS) pada Mei 2020 untuk AS$1 bilion. Segmen perniagaan ini, yang menjana pendapatan tahunan kira-kira AS$500 juta, termasuk Sistem Pengesanan dan Keselamatan L3Harris serta penyelesaian automatisasi MacDonald Humfrey. Sistem-sistem ini adalah penting untuk operasi sektor penerbangan dan pengangkutan, bersama-sama dengan pihak berkuasa kawal selia, kastam, kerajaan dan agensi penguatkuasaan undang-undang, dan pelbagai kemudahan berkeselamatan tinggi.

Pada Oktober lalu, Leidos (NYSE:LDOS) memperkenalkan ProSightTM, penyelesaian perisian terkini yang diukur untuk lapangan terbang dan organisasi dengan pintu masuk berisiko tinggi. ProSight menyatukan sistem pengurusan keselamatan yang sebelum ini berasingan seperti peralatan pengimejan, algoritma pengesanan ancaman, dan data pihak ketiga. Penyepaduan ini menyediakan pandangan menyeluruh operasi keselamatan, meningkatkan pengesanan ancaman dan kecekapan operasi melalui data boleh tindak balas masa nyata yang dipaparkan pada papan maklumat kecerdasan perniagaan. Direka dengan seni bina terbuka, ProSight memudahkan sambungan diperluaskan dan meningkatkan prestasi sistem, menjadikannya pembaruan penting bagi operasi keselamatan di beberapa lapangan terbang antarabangsa dalam bulan-bulan akan datang.

Pada 9 Mei, Evolv Technology (NASDAQ:EVLV) melaporkan keputusan kewangan suku tahun pertama berakhir 31 Mac 2024. Syarikat ini, yang khusus dalam pengimejan keselamatan berasaskan AI, menyaksikan pendapatan meningkat kepada AS$21.7 juta, peningkatan 17% daripada tahun sebelumnya. Hasil Tahunan Berulang (ARR) hampir dua kali ganda kepada AS$82.5 juta. Walau bagaimanapun, Evolv masih melaporkan kerugian bersih AS$11.6 juta, atau AS$0.08 sesaham, peningkatan daripada kerugian tahun lalu AS$28.6 juta, atau AS$0.20 sesaham. EBITDA disesuaikan juga negatif pada AS$10.7 juta. Setakat 31 Mac, syarikat mempunyai AS$81.3 juta tunai dan sekuriti, tanpa hutang.

Xtract One Technologies (TSX:XTRA) (OTCQX:XTRAF) mengumumkan hari ini bahawa portfolio Multi-Sensor-Gateway, termasuk SmartGateway dan SafeGateway, telah menerima Penetapan SAFETY Act Reka Bentuk daripada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) Amerika Syarikat sebagai Teknologi Anti-Keganasan Berkelayakan (QATT). Penetapan berprestij ini mengakui keberkesanan teknologi Xtract One dalam melindungi ruang awam daripada ancaman maju, meningkatkan keupayaan syarikat untuk melaksanakan sistemnya dalam skala lebih besar. Diiktiraf sebagai rakan keselamatan wajib oleh liga sukan utama seperti NHL dan MLB, penyelesaian Xtract One memudahkan akses selamat dan lancar ke tempat, menyesuaikan diri dengan keperluan keselamatan berkembang sambil memastikan gangguan minimum untuk hadirin.

Liberty Defense juga memasuki pasaran antarabangsa, mengumumkan penghantaran terkini sistem HEXWAVETM ke Lapangan Terbang Schiphol Amsterdam di Belanda dan Lapangan Terbang Subic Bay di Filipina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.