Tesla Akan Meningkatkan Harga Model 3 di Eropah Akibat Tarif yang Lebih Tinggi

tesla

(SeaPRwire) –   Tesla (NASDAQ:TSLA) merancang untuk menaikkan harga untuk Model 3 di Eropah bermula 1 Julai 2024, sebagai tindak balas kepada potensi tarif yang lebih tinggi ke atas kereta elektrik yang diimport dari China, seperti yang ditunjukkan oleh Kesatuan Eropah (EU).

Notis mengenai kenaikan harga telah dipaparkan di laman web Tesla di beberapa negara Eropah, termasuk Jerman, di mana menjalankan kilang, dan Hungary. Pengeluar kereta AS itu belum menentukan kenaikan harga yang tepat untuk Model 3, yang kini bermula pada $44,000 di Jerman.

Suruhanjaya Eropah, badan eksekutif EU, baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk menaikkan tarif ke atas kereta yang diimport dari China ke blok 27 negara itu. Keputusan ini menyusuli siasatan EU yang mendapati subsidi tidak adil dalam sektor kenderaan elektrik bateri China. Sekiranya tidak diselesaikan, tugas sementara akan dikenakan pada 4 Julai 2024, dengan langkah-langkah pasti dijangka empat bulan kemudian.

Kenderaan elektrik China telah dikenakan tarif sehingga 38.1%. Tesla, yang mengeksport kereta Model 3 dari Shanghai ke Eropah, bekerjasama dengan siasatan EU dan pada mulanya menghadapi tarif yang lebih rendah iaitu 21%. TSLA mungkin menerima kadar tugas yang dikira secara individu apabila tarif pasti dikenakan pada bulan November.

Shanghai adalah tempat bagi salah satu Gigafactory terbesar Tesla. Pada tahun 2023, syarikat itu menghantar 947,000 kenderaan dari kilang ini, dengan sebahagian besar dieksport ke luar China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.