TIADA PENGAKHIRAN KEPADA PENURUNAN PENGELUARAN GLOBAL DI DALAM PANDANGAN KERANA RANTAI BEKALAN SELURUH DUNIA MASIH TERLALU KURANG DIGUNAKAN: INDEKS KETIDAKSTABILAN RANTAI BEKALAN GLOBAL GEP

 • Asia pembekal melihat peningkatan kapasiti tidak digunakan terbesar sejak Jun 2020 kerana daya tahan ekonomi serantau itu memudar
 • Eropah melaporkan bulan ketujuh berturut-turut kapasiti pembekal berlebihan yang ketara, dan bulan ketujuh belas berturut-turut permintaan merosot, mencerminkan keadaan merosot
 • Berbanding itu, kapasiti pembekal berlebihan di seluruh Amerika Utara sedang meningkat, walaupun secara sederhana, menggambarkan daya tahan ekonomi yang lebih besar di ekonomi AS dan perbezaannya daripada Eropah

(SeaPRwire) –   CLARK, N.J., 16 Nov 2023 — Indeks — penunjuk keadaan permintaan, kekurangan, kos pengangkutan, stok dan kelewatan berdasarkan tinjauan bulanan kepada 27,000 perniagaan — menurun sekali lagi pada bulan Oktober ke -0.41, daripada -0.35 pada bulan September, menunjukkan bulan ketujuh berturut-turut kapasiti berlebihan meningkat di rantaian bekalan seluruh dunia. Selain itu, tahap di mana kapasiti pembekal tidak digunakan lebih besar daripada pada September dan Ogos. Bersama-sama dengan penurunan permintaan bahan mentah, komponen dan komoditi pada bulan Oktober, ini menunjukkan longgar dalam rantaian bekalan global.

“Walaupun pengecilan buku pesanan pembekal global tidak memburuk, tiada tanda peningkatan,” jelaskan Jamie Ogilvie-Smals, naib presiden, perundingan, GEP. “Peningkatan ketara dalam kapasiti pembekal di Asia, yang didorong oleh China, memberi pengeluar global lebih banyak daya tawar untuk menurunkan harga dan stok pada tahun 2024.”

Satu penemuan utama laporan Oktober ialah peningkatan terkuat dalam kapasiti berlebihan di rantaian bekalan Asia sejak Jun 2020. Kelemahan berterusan dalam permintaan, bersama-sama dengan tekanan yang merosot pada kilang di Asia, menunjukkan bahawa kemerosotan pengeluaran global masih jauh. Kecuali India yang terus berprestasi kuat, ekonomi besar serantau seperti Jepun dan China kehilangan momentum.

Pembekal di Eropah terus melaporkan tahap kapasiti berlebihan terbesar. Sebenarnya, tahap yang lebih rendah dalam indeks rantaian bekalan GEP untuk benua itu hanya pernah dilihat semasa krisis kewangan global antara 2008 dan 2009. Ia menggambarkan kelemahan berterusan dalam keadaan ekonomi di seluruh benua. Eropah Barat, terutamanya industri pembuatan Jerman, merupakan pemacu di sebalik kemerosotan serantau itu.

Titik terang relatif ialah Amerika Utara, di mana rantaian bekalan mempunyai kapasiti berlebihan, tetapi jauh kurang daripada di tempat lain kerana ekonomi AS terus menunjukkan daya tahannya, berbeza secara ketara daripada Eropah.

Menafsirkan data: Indeks > 0, kapasiti rantaian bekalan sedang diregangkan. Semakin tinggi di atas 0, semakin diregangkan rantaian bekalan.; Indeks < 0, kapasiti rantaian bekalan sedang tidak digunakan. Semakin rendah di bawah 0, semakin tidak digunakan rantaian bekalan.

Menafsirkan data: Indeks > 0, kapasiti rantaian bekalan sedang diregangkan. Semakin tinggi di atas 0, semakin diregangkan rantaian bekalan.; Indeks < 0, kapasiti rantaian bekalan sedang tidak digunakan. Semakin rendah di bawah 0, semakin tidak digunakan rantaian bekalan.

OKTOBER 2023 TEMUAN UTAMA 

 • PERMINTAAN: Permintaan bahan mentah, komponen dan komoditi masih merosot, walaupun kemerosotan kelihatan stabil. Masih tiada tanda keadaan akan membaik, bagaimanapun, kerana aktiviti pembelian global jatuh sekali lagi pada bulan Oktober pada kadar yang serupa dengan apa yang dilihat sejak pertengahan tahun.
 • STOK: Dengan permintaan jatuh, data kami menunjukkan bulan lain pengurangan stok oleh perniagaan global, menandakan usaha pemeliharaan aliran tunai.
 • KEKURANGAN BARANGAN: Laporan kekurangan barang masih pada tahap terendah sejak Januari 2020.
 • KEKURANGAN TENAGA KERJA: Kekurangan pekerja tidak memberi kesan kepada kapasiti pengeluar global untuk menghasilkan, dengan laporan kelewatan disebabkan bekalan buruh yang tidak mencukupi berjalan pada tahap secara sejarah tipikal.
 • PENANGKUTAN: Kos pengangkutan global kekal stabil dengan tahap September, walaupun harga minyak telah menurun dalam minggu-minggu kebelakangan ini.


KEVOLATILAN RANTAI BEKALAN SERANTAU

 • AMERIKA UTARA: Indeks jatuh ke -0.34, daripada -0.30. Ini masih jauh lebih lembut daripada purata global dan terus menunjukkan ekonomi AS bersedia untuk pendaratan lembut.
 • EUROPA: Indeks naik ke -0.90, daripada -1.01, tetapi masih kekal pada tahap yang menunjukkan kerapuhan ekonomi yang ketara.
 • UK: Indeks naik sedikit ke -0.93, daripada -0.98. Namun, data itu menunjukkan peningkatan kapasiti berlebihan yang ketara di kalangan pembekal ke pasaran UK.
 • ASIA: Terutamanya, indeks jatuh ke -0.38, daripada -0.20, menggambarkan peningkatan terbesar dalam kapasiti pembekal berlebihan di Asia sejak Jun 2020 kerana daya tahan serantau itu memudar.

Untuk maklumat lanjut, lawati

Nota: Data sejarah penuh bermula dari Januari 2005 boleh didapati melalui langganan. Sila hubungi .

Pengeluaran seterusnya Indeks Kevolatilan Rantaian Bekalan Global GEP akan pada 8 pagi ET, 14 Disember 2023.

MENGENAI INDEKS KEVOLATILAN RANTAI BEKALAN GLOBAL GEP

Indeks  dihasilkan oleh S&P Global dan GEP. Ia berasaskan tinjauan PMI® S&P Global, dihantar kepada syarikat di lebih 40 negara, berjumlah kira-kira 27,000 syarikat. Skor keseluruhan merupakan jumlah terbobot enam sub-indeks yang berasal dari data PMI, Pelacak Komentar PMI dan Petunjuk Harga dan Bekalan Komoditi PMI yang disusun oleh S&P Global.

 • Nilai di atas 0 menunjukkan bahawa kapasiti rantaian bekalan sedang diregangkan dan kevolatilan rantaian bekalan meningkat. Semakin tinggi di atas 0, semakin besar tahap di mana kapasiti sedang diregangkan.
 • Nilai di bawah 0 menunjukkan bahawa kapasiti rantaian bekalan sedang tidak digunakan, mengurangkan kevolatilan rantaian bekalan. Semakin rendah di bawah 0, semakin besar tahap di mana kapasiti sedang tidak digunakan.

Indeks Kevolatilan Rantaian Bekalan juga diterbitkan pada peringkat serantau untuk Eropah, Asia, Amerika Utara dan UK. Untuk maklumat lanjut mengenai metodologi, klik .

Mengenai GEP

GEP® menyediakan penyelesaian AI untuk perolehan dan rantaian bekalan yang membantu syarikat global menjadi lebih lincah dan tahan lasak, beroperasi dengan lebih cekap dan berkesan, memperoleh kelebihan saingan, meningkatkan keuntungan dan peningkatan nilai pemegang saham.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Pemikiran segar, produk inovatif, kepakaran domain tanpa tandingan, orang yang cerdas dan bersemangat — ini cara GEP SOFTWARETM, GEP STRATEGYTM dan GEP MANAGED SERVICESTM bersama-sama menyediakan penyelesaian perolehan dan rantaian bekalan tanpa sebelumnya dalam skala, kuasa dan keberkesanannya. Pelanggan kami m