Timbalan Penguasa Abu Dhabi Merasmikan Loji Kuasa Solar Fotovoltaik Tunggal Terbesar Di Dunia Sebelum COP28

  • HH Sheikh Hazza Bin Zayed Al Nahyan, Timbalan Pemerintah Abu Dhabi, melancarkan loji kuasa tenaga suria fotovoltaik tunggal terbesar di dunia 2 gigawatt (GW) Al Dhafra, yang sudah menyediakan bekalan elektrik bersih, bebas emisi kepada grid kebangsaan UAE
  • Loji kuasa suria tunggal tapak terbesar di dunia ini akan menyediakan bekalan elektrik untuk hampir 200,000 rumah dan mengurangkan pelepasan karbon sebanyak lebih 2.4 juta tan setiap tahun
  • Semasa pembinaan, hampir 4 juta panel suria bi-facial dipasang pada kadar purata 10 megawatt (MW) setiap hari
  • UAE menduduki tangga kedua teratas di dunia bagi penggunaan tenaga suria per kapita

(SeaPRwire) –   ABU DHABI, UAE, Nov. 17, 2023 — Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar, dan rakan kongsi Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), EDF Renewables dan JinkoPower, bersama-sama dengan pembekal Emirates Water and Electricity Company (EWEC), telah melancarkan loji kuasa suria tunggal tapak terbesar di dunia sebelum UAE menganjurkan persidangan perubahan iklim PBB, COP28.

 

Loji kuasa suria 2GW Al Dhafra telah dilancarkan oleh HH Hazza bin Zayed Al Nahyan, Timbalan Pemerintah Abu Dhabi dan dihadiri oleh HH Lt. General Sheikh Saif Bin Zayed Al Nahyan, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri.

HH Sheikh Hazza Bin Zayed Al Nahyan mengesahkan bahawa UAE, di bawah kepimpinan HH Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Presiden Emirates Arab Bersatu, terus meneruskan rancangan strategiknya untuk meningkatkan keselamatan tenaganya dengan melaksanakan pelbagai jenis generasi tenaga yang fleksibel yang menyumbang kepada pengurangan pelepasan karbon, seraya juga meningkatkan ekonomi.

HH Sheikh Hazza Bin Zayed Al Nahyan, berkata: “Ketika UAE sedang mempersiapkan untuk menganjurkan COP28, projek perintis ini mencerminkan komitmen berterusan negara untuk meningkatkan bahagian tenaga bersihnya, mengurangkan pelepasan karbonnya dan menyokong usaha global mengenai tindakan iklim”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)