Tinjauan Pasaran Hari Ini: Saham Menghadapi Tekanan Kerana Kadar Yield T-Note Meningkat

stock market

(SeaPRwire) –   Pada pagi ini, kontrak E-Mini S&P 500 Disember (ESZ23) telah menurun sebanyak -0.07%, manakala kontrak E-Mini Nasdaq 100 Disember (NQZ23) pula turun -0.02%.

Indeks saham pasaran hadapan mengalami sedikit penurunan, yang disebabkan oleh pergerakan naik dalam hasil bon T-note, walaupun terdapat beberapa perkembangan korporat positif. Hasil bon T-note meningkat berikutan lelongan bon T-20 tahun bernilai $16 bilion yang dijadualkan hari ini. Terutamanya, telah mengalami lonjakan pra-pasaran melebihi +2% selepas melantik pengasas bersama OpenAI iaitu Sam Altman dan Greg Brockman untuk memimpin pasukan kecerdasan buatan (AI) mereka.

Walaupun demikian, pandangan positif terhadap perbelanjaan cuti menunjukkan keyakinan dalam ekonomi, memberikan sokongan kepada saham. mendedahkan bahawa pengguna merancang untuk menghabiskan purata $567 semasa Black Friday dan Cyber Monday, menandakan peningkatan +13% berbanding tahun lepas. Selain itu, Persatuan Runcit Negara meramalkan bahawa 182 juta orang bercadang untuk berbelanja mulai Hari Khamis Syukur hingga Cyber Monday, jumlah tertinggi sejak 2017.

Ramalan pasaran kini menolak kemungkinan kenaikan kadar asas 25 mata pada mesyuarat FOMC akan datang pada 12-13 Disember, dengan peluang 0%. Mesyuarat FOMC seterusnya pada 30-31 Januari, 2024, diberikan peluang 2% untuk kenaikan kadar yang sama. Memandang ke hadapan, pasaran meramalkan peluang +27% untuk penurunan kadar asas 25 mata pada mesyuarat FOMC 19-20 Mac, 2024, dan peluang besar 74% untuk penurunan kadar yang sama pada mesyuarat FOMC 30 April-1 Mei, 2024.

Hasil bon kerajaan di Amerika Syarikat dan Eropah menunjukkan trend peningkatan hari ini. Hasil bon T-note 10 tahun meningkat sebanyak +4.1 mata asas kepada 4.476%, hasil bon kerajaan Jerman 10 tahun naik +3.5 mata asas kepada 2.623%, dan hasil bon kerajaan UK 10 tahun meningkat +4.6 mata asas kepada 4.150%.

Di luar negara, pasaran saham menunjukkan gambaran bercampur-campur, dengan Euro Stoxx 50 turun -0.10%, Indeks Saham Komposit Shanghai China naik +0.46%, dan Indeks Saham Nikkei Jepun turun -0.59%. Euro Stoxx 50 telah menarik balik daripada paras tertinggi 3 1/4 bulan, dipengaruhi oleh berita korporat negatif. Bayer AG mengalami penurunan ketara melebihi -17% berikutan penghentian ujian Fasa III, dan Julius Baer Group Ltd terjun -12% disebabkan amaran untung. Pada nota positif, peningkatan kadar pandangan Moody’s Investors Service terhadap hutang Itali ke stabil telah membawa kepada rally dalam saham bank Itali.

Ahli Majlis Pentadbiran ECB Wunsch telah menunjukkan bahawa ECB mungkin perlu menaikkan kadar faedah sekali lagi jika harapan pelabur terhadap penglongkapan monetari berterusan. Pelabur kini mengambil pandangan “optimistik”, meramalkan penurunan kadar ECB awal April.

Di China, Indeks Saham Komposit Shanghai telah ditutup lebih tinggi secara sederhana, didorong oleh kenaikan dalam saham berat teknologi seperti Tencent Holdings dan Alibaba Group Holdings. Pemaju hartanah China juga menunjukkan peningkatan selepas pihak berkuasa menjanjikan untuk memenuhi “keperluan pembiayaan munasabah” sektor itu. Selain itu, saham penerbangan China telah mendapat momentum berikutan pandangan positif JPMorgan Chase untuk 2024, merujuk kepada bekalan ketat dan dijangka peningkatan aktiviti penerbangan.

Yuan China telah menguat ke paras tertinggi 3 1/2 bulan terhadap dolar hari ini selepas bank komersial negara itu mengekalkan kadar pinjaman rujukan mereka tidak berubah. Momentum naik ini seterusnya diperkuat oleh keputusan PBOC untuk meningkatkan kadar rujukan harian ke tahap terkuat sejak Ogos.

Indeks Saham Nikkei Jepun telah menarik balik daripada paras tertinggi 33 tahun, ditutup lebih rendah secara sederhana. Pada mulanya ditambat oleh tempoh yang dipanjangkan kelemahan yen yang menguntungkan pengeksport dan disokong oleh korporat yang kukuh dan penyusunan semula tadbir urus korporat, saham Jepun berpaling ke bawah apabila yen pulih ke paras tertinggi 1 1/4 bulan terhadap dolar. Walau bagaimanapun, Panasonic menonjol dengan kenaikan melebihi +5% selepas bersetuju menjual sebahagian sistem automotifnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)