Toshiba Menubukan Program Biasiswa dengan Universiti Sains dan Teknologi Hanoi

(SeaPRwire) –   TOKYO, Nov. 15, 2023 — Toshiba Corporation (TOKYO: 6502) telah menubuhkan program biasiswa dengan Universiti Sains dan Teknologi Hanoi (Vietnam) yang akan menyokong pelajar yang mengaji subjek berkaitan Sains dan Teknologi.

Program baharu ini merupakan inisiatif terkini Toshiba untuk menyokong pendidikan sains dan teknologi di pasaran tempat ia beroperasi. Di Vietnam, syarikat telah lama menubuhkan program biasiswa dengan Universiti Kebangsaan Vietnam, Hanoi (VNU-Hanoi) dan Universiti Kebangsaan Vietnam, Ho Chi Minh City (VNU-HCM), yang bermula sejak 2005. HUST merupakan universiti Vietnam ketiga yang memperkenalkan program pendidikan yang disokong oleh Toshiba. Diasaskan pada tahun 1956, HUST merupakan universiti teknikal komprehensif pertama Vietnam dan salah satu universiti tertinggi negara untuk sains dan kejuruteraan*1.

Persetujuan mengenai program biasiswa telah disahkan pada Julai 5, 2023. Pada November 14, sebagai acara untuk menyambut ulang tahun ke-50 penubuhan hubungan diplomatik antara Jepun dan Vietnam, upacara pemberian biasiswa pertama telah diadakan di HUST. Pada upacara itu, Toshiba dan HUST mengesahkan hasrat untuk memperkukuh kerjasama mereka, dan 15 orang pelajar menjadi penerima biasiswa pertama.

Vietnam telah menikmati pertumbuhan ekonomi yang menakjubkan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dan ia menarik sebagai pasaran dan tempat berbisnes. Anak syarikat Toshiba di Vietnam termasuk Toshiba Software Development (Vietnam) Co., Ltd., yang telah membina perniagaannya dengan sokongan jurutera perisian Vietnam yang berkemahiran. Syarikat-syarikat Kumpulan Toshiba juga membuat dan menjual motor berkesan tinggi perindustrian dan peralatan pengedaran kuasa di Vietnam.

Dengan penubuhan program biasiswa, Toshiba akan menerima pelatih untuk mengaji pembangunan perisian, dan juga akan mempertimbangkan kerjasama penyelidikan berpotensi dengan HUST dalam pelbagai bidang. Toshiba juga akan menggunakan program biasiswa untuk memperkukuh perekrutan jurutera berkemahiran, dan untuk meningkatkan pembinaan hubungan dalam bidang sains dan teknologi.

Toshiba Scholarship Awarding Ceremony 2023
Toshiba Scholarship Awarding Ceremony 2023

*1:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)