Transcenta Umumkan Penerbitan Keputusan Pra-klinikal [177Lu]Lu-TST001 Radionuklid Antibodi Konjugat sebagai Pilihan Rawatan Potensi Baru untuk Kanser Perut Metastatik dalam European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging

(SeaPRwire) –   PRINCETON, N.J. dan SUZHOU, China, 13 Dis. 2023 — Transcenta Holding Limited (“Transcenta”) (HKEX: 06628), syarikat biofarma sains klinikal dengan keupayaan sepenuhnya dalam pembangunan, penyelidikan, pembangunan dan pengeluaran terapi antibodi berasaskan, mengumumkan bahawa keputusan prestasi anti-tumor dan keselamatan praklinikal [177Lu]Lu-TST001 telah diterbitkan dalam European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (EJNMMI). Dalam kajian praklinikal ini, [177Lu]Lu-TST001 menunjukkan keberkesanan antitumor yang signifikan dengan ketoksikan yang boleh diterima. Ia menunjukkan potensi yang kuat untuk diterjemah ke klinikal, menyediakan pilihan rawatan baharu yang berpotensi untuk tumor yang mempamerkan CLDN18.2, termasuk kanser perut.

Kajian ini dijalankan melalui kerjasama antara Transcenta dan pasukan Profesor Hua Zhu dari Hospital Kanser Beijing. Dalam kajian ini, sebuah konjugat antibodi radionuklid [177Lu]Lu-TST001 telah dibangunkan yang menarget CLDN18.2 menggunakan DOTA-TST001 sebagai prekursor dan dilabel dengan 177Lu, radionuklid terapi. Imej molekul jelas, taburan farmakokinetik yang menguntungkan dan [177Lu]Lu-TST001 disahkan dalam model xenograft GC tikus. Selain itu, kajian ini meneliti keberkesanan terapi jangka pendek [177Lu]Lu-TST001 radioimmunoterapi (RIT) terhadap tumor yang mempamerkan CLDN18.2 dan menentukan dos terapi optimum dalam model tumor GC. Keselamatan di bawah dos rawatan probe juga diperiksa. Kesan terapi yang signifikan dengan ketoksikan jangka pendek yang boleh diterima dicapai dalam model tikus.

“Kajian ini mewakili aplikasi pertama radionuklid terapi [177Lu]Lu-dilabel antibodi CLDN18.2-menargetkan TST001. Konjugat antibodi radionuklid ini menunjukkan potensi yang hebat sebagai ubat RIT untuk aplikasi klinikal, yang mungkin menawarkan pilihan rawatan baharu yang berpotensi untuk tumor yang mempamerkan CLDN18.2, seperti kanser perut, kanser pankreas, kanser esofagus, dan kanser paru-paru, yang membawa kepada hasil kelangsungan hidup yang lebih baik.” kata Prof. Hua Zhu dari Hospital Kanser Beijing.

“Berbanding kanser perut tempatan, kanser perut metastatik maju sering tidak dapat disembuhkan oleh kemoterapi atau sinaran luaran sahaja. Dalam kes-kes sedemikian, RIT sasaran menyediakan peluang untuk menghantar sinaran secara selektif ke tapak penyakit pada pesakit dengan metastase, tanpa mengira peringkat penyakit, menawarkan strategi rawatan klinikal berpotensi untuk pesakit tumor maju. Kami berharap untuk terus bekerja dengan Prof Zhu dan pasukannya dalam usaha untuk membawa konjugat antibodi radionuklid [177Lu]Lu-TST001 kepada pesakit dalam masa terdekat.” kata Dr. Xueming Qian, CEO Transcenta.

Mengenai Osemitamab (TST001)
Osemitamab (TST001) adalah antibodi monoklonal anti-CLDN18.2 humanized berafiniti tinggi dengan sitotoksik sel berantai-diantara sel yang dipertingkatkan (“ADCC”). Ia telah menunjukkan aktiviti anti-tumor yang berkuasa dalam model xenograft tumor. Osemitamab (TST001) adalah antibodi CLDN18.2 kedua paling maju yang sedang dibangunkan di peringkat global. Osemitamab (TST001) dihasilkan menggunakan platform Teknologi Pecah Toleransi Imun Transcenta (IMTB). Osemitamab (TST001) membunuh sel tumor yang mengekspresikan CLDN18.2 melalui mekanisme ADCC. Dengan menggunakan teknologi bioproses maju, kandungan fucose Osemitamab (TST001) dikurangkan secara signifikan semasa pengeluaran, yang meningkatkan lagi aktiviti ADCC sel NK.

Mengenai Transcenta Holding Limited
Transcenta (HKEX: 06628) adalah syarikat sains biofarma klinikal dengan keupayaan sepenuhnya dalam pembangunan, penyelidikan dan pengeluaran terapi antibodi berasaskan.

Transcenta telah menubuhkan jejak global, dengan Ibu Pejabat dan Pusat Penemuan, Penyelidikan Klinikal dan Translational di Suzhou, Pusat Pembangunan Proses dan Produk dan Loji Penghasilan di Hangzhou, dan Pusat Pembangunan Klinikal di Princeton, AS dan di Beijing, Shanghai dan Guangzhou di China, dan Pusat Rakan Luar di Boston dan Los Angeles, AS. Transcenta juga telah memulakan pembinaan Ibu Pejabat Kumpulan dan loji biofarmamautan tinggi kedua dengan ICB sebagai teknologi inti di Kawasan Perindustrian Suzhou. Transcenta sedang membangunkan 13 molekul antibodi terapi untuk onkologi dan penyakit bukan onkologi tertentu termasuk gangguan tulang dan buah pinggang.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati dan .

Kenyataan Prospektif
Kenyataan berita ini mungkin mengandungi beberapa kenyataan prospektif yang, oleh asasnya, tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang signifikan. Perkataan “menjangka”, “percaya”, “anggar”, “harap”, “berniat” dan ungkapan serupa, berkaitan dengan Transcenta, bertujuan untuk mengenal pasti beberapa kenyataan prospektif tersebut. Transcenta tidak berniat untuk mengemaskini kenyataan prospektif ini secara berkala.

Kenyataan prospektif ini berdasarkan kepada kepercayaan, anggapan, jangkaan, anggaran dan pemahaman yang wujud bagi pengurusan Transcenta berhubung peristiwa masa depan pada masa kenyataan-kenyataan ini dibuat. Kenyataan-kenyataan ini bukanlah jaminan bagi perkembangan masa depan dan tertakluk kepada risiko, ketidakpastian dan faktor-faktor lain, sebahagian daripadanya di luar kawalan Transcenta dan sukar diramal. Akibatnya, keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada maklumat yang terkandung dalam kenyataan prospektif disebabkan perubahan atau pembangunan masa depan dalam perniagaan kami, persekitaran persaingan Transcenta dan keadaan politik, ekonomi, undang-undang dan sosial.

Transcenta, Pengarah dan pekerja Transcenta menganggap (a) tiada kewajipan untuk membetulkan atau mengemaskini kenyataan prospektif yang terkandung dalam laman ini; dan (b) tiada liabiliti sekiranya mana-mana kenyataan prospektif tidak materialize atau terbukti salah.

Transcenta dan Osemitamab ialah tanda dagangan Transcenta Holding Limited. Semua jenama dan nama produk lain mungkin merupakan tanda dagangan dan/atau tanda dagangan berdaftar pemiliknya.

SUMBER: Transcenta Holding Limited

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.