Trina Solar Mengikat MoU dengan Marubeni Australia untuk Membekalkan 1.5GW Modul PV

(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia, Nov. 17, 2023 — , pengeluar PV dan penyelesaian tenaga pintar terkemuka di dunia, telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan pengedar grosir terkemuka, Marubeni Australia, untuk menyediakan 1.5GW bernilai modul suria ke kawasan Oceania selama lima tahun.

L to R: Helena Li, Vice President, Trina Solar; Hiroyuki Shimada, General Manager of Marubeni Australia; Kiyokawa Shingo, General Manager of Chemical Department IV, Marubeni Corporation; Edison Zhou, Head of Australia, New Zealand, and the Pacific Islands, Trina Solar Asia Pacific; Todd Li, President, Trina Solar Asia Pacific; John Chen, Deputy General Manager, Marubeni Australia
L to R: Helena Li, Vice President, Trina Solar; Hiroyuki Shimada, General Manager of Marubeni Australia; Kiyokawa Shingo, General Manager of Chemical Department IV, Marubeni Corporation; Edison Zhou, Head of Australia, New Zealand, and the Pacific Islands, Trina Solar Asia Pacific; Todd Li, President, Trina Solar Asia Pacific; John Chen, Deputy General Manager, Marubeni Australia

Vertex adalah julat produk bendera Trina Solar yang menggunakan sel suria berukuran lebih besar, 210mm panjang, yang biasanya dirujuk sebagai Teknologi 210. Trina Solar adalah peneraju teknologi produk 210mm, memimpin industri PV ke era 600W+/700W+.

Di bawah perjanjian ini, Trina Solar akan menyediakan modul Vertex yang menggabungkan teknologi sel i-TOPCon jenis n terkemuka. Untuk kediaman dan komersial, modul termasuk Vertex S+ NEG9R.28 dan NEG9RC.27, panel ringan dengan reka bentuk kaca dua lapisan ultra-tipis 1.6+1.6mm yang memastikan kebolehpercayaan dan keselamatan yang lebih tinggi. Untuk projek komersil dan perindustrian yang lebih besar, modul termasuk Vertex NEG19RC.20 dan NEG18R.28 yang menampilkan output kuasa yang lebih tinggi.

Modul ini menggabungkan teknologi terkemuka: multi-busbar (MBB) untuk penyerapan cahaya yang lebih baik dan kepadatan tinggi untuk memaksimakan luas permukaan. Teknologi pemotongan tidak merosakkan digunakan sehingga sel-sel mempunyai tepi yang sangat licin. Telah terbukti bahawa sel-sel sedemikian dapat meningkatkan prestasi mekanikal keseluruhan modul untuk menangani daya luaran yang dikenakan kepada modul.

Edison Zhou, Ketua Trina Solar di Australia, New Zealand, dan Kepulauan Pasifik, berkata: “Trina Solar komited untuk memberdayakan industri di seluruh dunia dalam perjalanan mereka untuk mencapai masa depan bersih sifar. Wilayah Oceanik mempunyai potensi besar untuk memanfaatkan tenaga suria di pulau-pulau terpencilnya. Kami mengucapkan terima kasih kepada Marubeni Australia kerana memilih Trina Solar sebagai rakan kongsi. MoU ini menandakan perkongsian strategik jangka panjang bagi kedua-dua pihak untuk bersama-sama membantu wilayah ini meningkatkan kapasiti tenaga suria.”

Hiroyuki Shimada, Pengurus Besar Marubeni Australia berkata: “Marubeni Australia mempunyai hubungan jangka panjang dengan Trina Solar selama lebih 10 tahun. MoU ini menandakan hubungan yang kuat berterusan dan aspirasi untuk terus memperluaskan peluang pengedaran modul dan projek suria di Australasia dan Pasifik.” Beliau menambah: “Marubeni Australia terus menggunakan kekuatan kewangan unik syarikat perdagangan Jepun untuk membangunkan penyelesaian komprehensif untuk pelanggan kami.”

Perjanjian itu ditandatangani oleh Edison Zhou, Ketua Trina Solar di Australia, New Zealand, dan Kepulauan Pasifik, dan Hiroyuki Shimada, Pengurus Besar, Marubeni Australia.

Langkah ini selari dengan yang telah menetapkan sasaran tenaga suria 27GW menjelang 2030 dan 109GW menjelang 2050. Menurut , selain Australia dan New Zealand, kebanyakan negara Pasifik masih sangat bergantung kepada minyak petroleum. Minyak membentuk kira-kira 80 peratus daripada jumlah bekalan tenaga Pasifik, manakala tenaga boleh diperbaharui hanya menyumbang 17 peratus.

Mengenai Trina Solar (688599. SH)

Ditubuhkan pada tahun 1997, Trina Solar adalah pembekal penyelesaian PV dan tenaga pintar terkemuka di dunia. Syarikat terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan produk PV, pembuatan dan jualan; pembangunan projek PV, EPC, O & M; pembangunan dan jualan sistem tenaga pintar mikro dan pelbagai sistem komplemen tenaga, serta operasi platform tenaga awan. Pada tahun 2018, Trina Solar melancarkan jenama Tenaga IoT-nya, menubuhkan Aliansi Pembangunan Industri Tenaga IoT Trina bersama syarikat dan institut penyelidikan terkemuka di China dan seluruh dunia, dan mengasaskan Pusat Inovasi Industri Tenaga IoT Baru. Dengan tindakan ini, Trina Solar bertekad untuk bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membina ekosistem tenaga IoT dan membangunkan platform inovasi untuk menjelajahi Tenaga IoT Baru, sambil berusaha untuk menjadi pemimpin dalam tenaga pintar global. Pada Jun 2020, Trina Solar disenaraikan di Pasaran STAR Bursa Saham Shanghai. Untuk maklumat lanjut, sila layari . Ikuti kami di dan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)