Trip.com Group Bentuk Perkongsian dengan Persatuan Budaya Antarabangsa China

(SeaPRwire) –   Trip.com Group Dilantik Sebagai Rakan Nihao! China untuk Mempromosikan Pelancongan Masuk

SINGAPURA, Nov. 17, 2023 — Trip.com Group telah menandatangani Perjanjian Memorandum Pemahaman selama tiga tahun dengan Persatuan Budaya Antarabangsa China untuk mempromosikan pelancongan masuk.

Encik James Liang, Pengasas dan Pengerusi Trip.com Group dan Encik Bo Sun, Ketua Pemasaran Trip.com Group, hadir pada upacara menandatangani perjanjian tersebut.

Kempen Nihao! China, yang dilancarkan oleh Persatuan Budaya Antarabangsa China, bertujuan untuk memupuk dan mempromosikan pertukaran budaya serta mengukuhkan persahabatan antara China dan pelawat dari seluruh dunia.

Persatuan Budaya Antarabangsa China (CICA) dan Trip.com Group telah menandatangani perjanjian rangka kerja strategik untuk melaksanakan program “Nihao! China” yang merangkumi penggambaran dan penerbitan video promosi global serta kempen komunikasi digital “Nihao! China”. Selain itu, rangka kerja ini akan menumpukan pembinaan platform perkhidmatan pelancongan masuk dan menganjurkan aktiviti yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak pada Pameran Pelancongan Antarabangsa China, Tahun Pelancongan Sino-Perancis, Dialog Tinggi Peringkat Pelancongan China-AS, dan Persidangan Pembangunan Pelancongan Sedunia, antara acara-acara lain.

Trip.com Group dan syarikat-syarikat lain secara bersama merasmikan inisiatif kerjasama pelancongan masuk
Trip.com Group dan syarikat-syarikat lain secara bersama merasmikan inisiatif kerjasama pelancongan masuk

Beberapa langkah untuk meningkatkan pelancongan baru-baru ini diumumkan oleh Majlis Negara China pada 27 September, termasuklah mengoptimumkan dasar visa dan pembukaan sempadan, meningkatkan kapasiti dan laluan penerbangan antarabangsa ke destinasi utama, serta memperbaiki produk dan perkhidmatan maklumat pelancongan masuk untuk pelawat asing. Kerjasama kuat ini, bersama dasar perjalanan terkini, dijangka dapat terus mempromosikan internasionalisasi pelancongan masuk China yang berkualiti tinggi.

Sebagai rakan rasmi, Trip.com Group dan Persatuan Budaya Antarabangsa China akan mempromosikan kempen Nihao! China di platformnya di pelbagai pasaran. Kumpulan itu akan terus menghasilkan kandungan yang menarik untuk memaparkan tawaran dan perkhidmatan khusus, serta meletakkan China sebagai destinasi yang unik dan mesra di mana penuh sejarah dan warisan budaya.

Selain itu, Trip.com Group juga akan bekerjasama dengan pusat-pusat budaya China, lembaga-lembaga pelancongan dan organisasi-organisasi lain untuk mempromosikan dan memaparkan daya tarikan, pengalaman dan keindahan China yang unik.

Dalam tempoh tiga tahun akan datang, Trip.com Group merancang untuk melabur dalam teknologi platform, pemasaran dan promosi, serta penyepaduan produk untuk mempercepat pembangunan pelancongan masuk di China.

James Liang, Pengasas dan Pengerusi Trip.com Group, menyampaikan ucapan kepada tetamu-tetamu upacara tersebut.
James Liang, Pengasas dan Pengerusi Trip.com Group, menyampaikan ucapan kepada tetamu-tetamu upacara tersebut.

Encik Liang berkata: “Dengan matlamat meningkatkan pelancongan masuk, Trip.com Group akan memanfaatkan kepakaran teknologinya untuk meningkatkan kemudahan akses bagi pelawat datang. Selain itu, kami akan menyatukan sumber untuk mempromosikan pelancongan, sambil menekankan daya tarikan pelancongan China yang unik untuk menarik minat pelawat global.”

Menurut data Trip.com Group, sepuluh sumber utama pelawat masuk ke China (tidak termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan) ialah Korea Selatan, Amerika Syarikat, Jepun, Singapura, Australia, Malaysia, Kanada, Thailand, United Kingdom dan Jerman. Sepuluh bulan pertama 2023 menyaksikan peningkatan empat digit dalam bilangan pelawat berbanding tempoh yang sama pada 2022. Ini bersamaan lebih 60% daripada tahap pra-pandemik.

Berikutan pembukaan sempadan China awal tahun ini, terdapat peningkatan yang konsisten dalam bilangan tempahan China-berkaitan yang dibuat melalui platform Trip.com Group. Data Trip.com (tidak termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan) mencatat peningkatan ketara dalam bilangan tempahan penerbangan masuk. Pada Oktober 2023, terdapat peningkatan 98% tahun ke tahun dalam tempahan penerbangan masuk, manakala September dan Ogos mencatat peningkatan masing-masing 58% dan 89%.

Sepuluh bandar teratas untuk pelawat masuk (tidak termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan) ialah Shenzhen dan Shanghai diikuti destinasi lain seperti Guangzhou, Beijing, Zhuhai, Hangzhou, Foshan, Xiamen, Zhongshan, dan Chengdu. Menariknya, tujuh daripada sepuluh tempahan hotel yang dibuat oleh pelancong asing ialah untuk Shenzhen, manakala dua hotel Shanghai menduduki tangga kedua dan ketiga senarai hotel paling banyak ditempah.

Menurut Trip.com, permintaan untuk perjalanan ke China dijangka meningkat pada masa hadapan. Ini dikreditkan kepada usaha yang dilakukan kerajaan dan industri untuk memudahkan perjalanan ke negara itu. Sebagai contoh, kerajaan telah mempermudah proses permohonan visa untuk pelancong dari beberapa negara dan juga, bermula 1 November, telah menghapuskan keperluan bagi kedatangan masuk untuk mengisi Borang Pengisytiharan Kesihatan Masuk. Data yang dikumpul Trip.com menunjukkan hasil carian global untuk perjalanan masuk ke China telah meningkat dengan ketara sebanyak hampir 40% pada suku ketiga berbanding suku kedua.

Trip.com baru-baru ini melancarkan “Panduan Pelancongan China”, panduan komprehensif yang merangkumi maklumat berkaitan perjalanan seperti tempahan hotel, nasihat perjalanan, pilihan pengangkutan, kaedah pembayaran, wawasan ke destinasi popular, dan lebih lagi, membolehkan pelawat antarabangsa menjelajah keindahan China dengan lebih baik. Sejak dilancarkan pada September, ia sudah melayani hampir 100,000 pelawat luar negara.

Pembekal perkhidmatan pembayaran elektronik juga, beberapa bulan kebelakangan ini, telah melaksanakan langkah-langkah untuk mempermudah dan meningkatkan kemudahan pembayaran. Kini, pembekal pembayaran elektronik terkemuka membenarkan pelancong antarabangsa untuk mengikat kad kredit mereka kepada sistem pembayaran elektronik yang digunakan di China. Sebelum ini, akses ke platform pembayaran memerlukan pelancong untuk mempunyai akaun atau kad bank tempatan. Trip.com Group akan bekerjasama dengan industri bersekutu untuk meningkatkan proses pelancongan masuk keseluruhannya dan meningkatkan pengalaman pelawat asing.

Trip.com Group sangat yakin keupayaan perjalanan untuk menyambung hubungan antara budaya yang berbeza dan mempromosikan pemahaman yang lebih baik di kalangan manusia, serta kekal teguh dengan kepercayaan bahawa China bersedia untuk meningkatkan dan menyempurnakan internasionalisasi pelancongan masuknya yang berkualiti tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)