Tuntutan Pengangguran Amerika Syarikat Menurun Kecil ke 210,000, Menunjukkan Pasaran Kerja yang Kuat

Unemployment Rate Dips

(SeaPRwire) –   Bilangan rakyat Amerika yang memohon manfaat pengangguran menurun sedikit minggu lepas, menandakan pasaran kerja yang dengan kebanyakan pekerja menikmati kekuatan pekerjaan yang kukuh.

Menurut laporan Jabatan Buruh pada Khamis, tuntutan pengangguran jatuh sebanyak 2,000 kepada 210,000. Purata empat minggu tuntutan, yang mengimbangi fluktuasi mingguan, naik sebanyak 2,500 kepada 211,250.

Secara keseluruhannya, 1.8 juta rakyat Amerika menerima manfaat pengangguran dalam minggu berakhir 9 Mac, naik secara ringan 4,000 daripada minggu sebelumnya.

Permohonan manfaat pengangguran dianggap sebagai petunjuk untuk pemberhentian kerja dan petunjuk arah pasaran kerja. Walaupun pemotongan kerja ketara di syarikat teknologi gergasi seperti Alphabet ibu Google, eBay, dan Cisco Systems, pemberhentian secara keseluruhannya kekal di bawah aras pra-pandemik. Kadar , yang berdiri pada 3.9% pada Februari, kekal di bawah 4% selama 25 bulan berturut-turut, menandakan rentetan terpanjang sejak 1960-an.

Ekonomi dan pasaran kerja, ditopang oleh perbelanjaan pengguna, menunjukkan ketahanan walaupun Bank Persekutuan menaikkan kadar faedah sebanyak 11 kali pada 2022 dan 2023 untuk memerangi inflasi yang melonjak kepada 9.1% pada Jun 2022 dan kini menurun kepada 3.2% tetapi masih di atas sasaran 2% bank pusat.

Walaupun pengambilan pekerja melambat daripada kadar pantas tiga tahun lalu, ia masih kukuh. Majikan menambah pekerjaan sebanyak 604,000 setiap bulan pada 2021, 377,000 pada 2022, dan 251,000 tahun lalu. Pada Februari, penciptaan pekerjaan mengejutkan naik kepada 275,000.

“Secara keseluruhannya, pemberhentian kekal pada tahap rendah,” kata Rubeela Farooqi, ketua ekonomi Amerika Syarikat di High Frequency Economics. “Kami menjangkakan pertumbuhan pekerjaan akan melambat sedikit tetapi kadar pengangguran kekal rendah tahun ini.”

Gabungan penurunan inflasi dan ekonomi yang kukuh telah meningkatkan harapan bahawa Bank Persekutuan boleh mencapai “pendaratan lembut”, mengawal kenaikan harga tanpa mendorong ekonomi ke dalam resesi. Pada Rabu, Bank Persekutuan menunjukkan jangkaan untuk mengubah dasar dan menurunkan kadar sebanyak tiga kali tahun ini, menandakan keyakinan terhadap kemajuan terhadap inflasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.