Ujian Pengenalpastian Jenis Daging Global Laporan Pasaran 2024: Permintaan Meningkat untuk Pengurusan Alergen dan Ketelusan Memacu Pertumbuhan Pasaran – Ramalan CAGR 8.3%

3 1 Meat Speciation Testing Global Market Report 2024: Soaring Demand for Allergen Management and Transparency Driving Market Growth - 8.3% Forecasted CAGR

(SeaPRwire) –   DUBLIN, 19 Feb 2024 — Telah ditambahkan ke penawaran ResearchAndMarkets.com.

Research_and_Markets_Logo

Saiz pasaran ujian spesiasi daging telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berkembang dari $2.04 bilion pada 2023 kepada $2.23 bilion pada 2024 pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 9.3%. Pertumbuhan sejarah dalam ujian spesiasi daging banyak dipacu oleh peraturan keselamatan makanan yang ketat, peningkatan kebimbangan pengguna mengenai keaslian makanan, globalisasi rantaian bekalan daging, kejadian penipuan makanan dan pelabelan salah, dan dedikasi industri untuk memastikan standard jaminan kualiti.

Saiz pasaran ujian spesiasi daging dijangka terus berkembang kukuh dalam beberapa tahun akan datang, kepada $3.08 bilion pada 2028 pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 8.3%. Pertumbuhan yang dijangkakan dalam ujian spesiasi daging dalam tempoh ramalan dikaitkan dengan penekanan yang tinggi terhadap pengurusan alergen, permintaan yang semakin meningkat untuk ketelusan dalam rantaian bekalan makanan, kemunculan dan populariti protein berasaskan tumbuhan dan alternatif, perdagangan global produk daging yang berterusan, dan kemajuan dalam teknologi ujian.

Pasaran ujian spesiasi daging bersedia untuk pertumbuhan disebabkan oleh lonjakan penipuan makanan di seluruh dunia. Ini merujuk kepada maklumat salah yang disengajakan oleh pembekal makanan tentang barangan yang dibeli. Dengan anggaran 73% syarikat dilaporkan terlibat dalam kes penipuan makanan, kos yang dianggarkan antara $10 dan $15 bilion setahun menjejaskan 1% daripada perniagaan makanan global. Eskalasi dalam kes penipuan makanan ini menekankan perlunya pengeluar menjalankan ujian spesiasi daging untuk memastikan kualiti dan kesahihan produk, dengan itu memacu pengembangan pasaran.

Pasaran ujian spesiasi daging mengalami pertumbuhan yang dipacu oleh peningkatan pengeluaran daging. Kitaran pengeluaran ini melibatkan penternakan, penyembelihan, dan pemprosesan haiwan untuk kegunaan manusia, yang sering menimbulkan cabaran alam sekitar. Ujian spesiasi daging mengesahkan keaslian daging, memastikan pematuhan kawal selia dan keselamatan pengguna dengan mengenal pasti spesies yang ada. Ramalan dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat menjangkakan pengeluaran daging babi global yang stabil pada 115.5 juta tan dan peningkatan 1% dalam pengeluaran daging ayam untuk mencapai 103.3 juta tan menjelang 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Lonjakan pengeluaran ini, khususnya di Brazil, Vietnam, dan Amerika Syarikat, memacu pertumbuhan pasaran ujian spesiasi daging. Kemajuan teknologi menjadi trend penting dalam pasaran ujian spesiasi daging, dengan pemain utama yang fokus pada teknologi genomik inovatif. Pelancaran platform Encompass oleh Neogen Corporation pada September 2022 mencontohkan trend ini, menawarkan data genomik yang disesuaikan untuk membantu penternak lembu dan tenusu dalam pengurusan ternakan dan pengesanan penipuan daging. Teknologi genomik canggih ini memberi isyarat perubahan strategik di kalangan pemain utama untuk mengekalkan daya saing dalam pasaran.

Syarikat besar dalam pasaran ujian spesiasi daging mengutamakan penyelesaian maju, khususnya kaedah PCR masa nyata, untuk memenuhi standard kualiti yang ketat dan keperluan kawal selia. Pelancaran Penyelesaian Spesiasi ID-Check oleh Bio-Rad Laboratories Inc. pada April 2023 mencontohkan dorongan ini, menawarkan teknik PCR masa nyata untuk mengesan DNA spesies daging tertentu dalam pelbagai sampel. Kit inovatif ini, yang fokus pada DNA mitokondria dari pelbagai spesies, memastikan pengesanan pantas dalam masa kurang dari 2 jam dengan kepekaan luar biasa, memenuhi permintaan industri yang ketat untuk ketepatan dan kecekapan.

Teknologi utama yang terlibat dalam ujian spesiasi daging adalah PCR, ELISA, dan ujian diagnostik molekul yang lain. PCR yang juga dikenali sebagai tindak balas rantai polimerase, adalah kaedah makmal untuk menghasilkan berjuta-juta hingga berbilion-bilion salinan kawasan DNA tertentu dengan cepat, yang kemudiannya boleh dianalisis dengan lebih terperinci. Ujian boleh dilakukan pada bentuk daging mentah, dimasak dan diproses dari spesies yang berbeza seperti lembu (Bos taurus), babi (Sus scrofa), ayam (Gallus gallus), kuda (Equus caballus), biri-biri (Ovis aries), dan lain-lain.

Pasaran ujian spesiasi daging terdiri daripada pendapatan yang diperoleh oleh entiti dengan menyediakan LC-MS/MS, ujian mikoplasma, kromatografi, analisis spektroskopi, ujian spesiasi DNA separa kuantitatif, dan daging sembuh yang tidak dimasak. Nilai pasaran termasuk nilai barangan berkaitan yang dijual oleh penyedia perkhidmatan atau termasuk dalam penawaran perkhidmatan. Hanya barangan dan perkhidmatan yang diniagakan antara entiti atau dijual kepada pengguna akhir yang disertakan.

Pasaran yang Ditutup:

1) mengikut Teknologi: PCR; ELISA; Ujian Diagnostik Molekul Lain
2) mengikut Bentuk: Mentah; Dimasak; Diproses
3) mengikut Spesies: Lembu (Bos taurus); Babi (Sus scrofa); Ayam (Gallus gallus); Kuda (Equus caballus); Biri-biri (Ovis aries); Spesies Lain

Syarikat Utama yang Disebut: Eurofins Scientific SE; ALS Limited; VWR International LLC; Neogen Corporation; LGC Science Group Ltd

Negara: Australia; Brazil; China; Perancis; Jerman; India; Indonesia; Jepun; Rusia; Korea Selatan; UK; USA; Kanada; Itali; Sepanyol

Wilayah: Asia-Pasifik;