UnionBank mengumumkan Penyelesaian Digital yang membantu membina Perniagaan untuk Masa Hadapan

(SeaPRwire) –   Memacu inovasi dalam perbankan transaksi

PASIG, Filipina, Nov. 20, 2023 — Union Bank of the Philippines (UnionBank) memulakan perjalanan transformasi digital pada tahun 2016, jauh sebelum wabak COVID-19 menekankan kepentingan kesiapan digital. Pendekatan berfikiran ke hadapan ini membolehkan UnionBank meletakkan dirinya sebagai perintis digital dalam sektor kewangan, membolehkannya mengembangkan operasinya dengan cekap dan berada di hadapan lencongan.

UnionBank's Ramon Duarte (UnionBank Transaction Banking Head) & Erika Dizon-Go (UnionBank Transaction Banking Corporate Product Management Head) shared how to make payments and transactions easier in a media roundtable discussion at Makati Shangri-la last November 9, 2023.
UnionBank’s Ramon Duarte (UnionBank Transaction Banking Head) & Erika Dizon-Go (UnionBank Transaction Banking Corporate Product Management Head) shared how to make payments and transactions easier in a media roundtable discussion at Makati Shangri-la last November 9, 2023.

Salah satu aspek paling menonjol dari transformasi digital UnionBank adalah pengubahsuaian sentuhan pelanggan mereka. Bank telah pergi lebih jauh untuk menyediakan pengalaman yang licin dan dipertingkatkan bagi pelanggannya: dari mengubahsuai cabang fizikal menjadi ‘Arks’ hari ini – ruang yang maju, terintegrasi secara digital yang mengambil kira pelbagai keperluan pelanggan – untuk membangunkan aplikasi perbankan dalam talian ramah pengguna yang membolehkan mereka dengan mudah mengakses akaun dan menguruskan kewangan mereka dari kenyamanan rumah, dan juga penciptaan platform khusus yang menangani keperluan unik pelanggan korporat. Pendekatan suai ukur UnionBank adalah contoh cemerlang komitmen bank untuk memenuhi keperluan pelbagai pelanggan, kerana ia mengalami kelebihan zaman digital.

Kekuatan teras UnionBank terletak dalam perbankan transaksi, dengan 51% deposit mereka berasal dari pelanggan korporat, melampaui piawaian industri 45%. Cara cekap mereka mengendalikan proses perbankan transaksi telah menyebabkan transaksi kewangan yang lebih pantas dan selamat, dan telah memenangi kepercayaan pelanggan korporat mereka dalam proses itu.

Unionbank menyedari landskap perniagaan yang berkembang dan berkomitmen untuk membantu perusahaan lain berjaya dalam zaman digital dengan memperkenalkan era baru penyelesaian perbankan transaksi yang inovatif. Unionbank bertujuan untuk memberdayakan perniagaan – untuk dibina untuk masa depan.

PayExpress
Satu daripada jenisnya, PayExpress, adalah penyelesaian pembayaran pembekal elektronik dengan Pembayaran Cek Automatik dan Penjanaan Cukai Potongan Kredit (CPK). Unionbank memahami kepentingan menyederhanakan pembayaran pembekal dan meningkatkan kecekapan – dan PayExpress melakukan persis itu. Ia membolehkan pelanggan menguruskan transaksi dengan mudah dengan mengumpul Resit Rasmi (RR) daripada pembekal dan vendor sebelum mencairkan atau mekreditkan pembayaran.

Apa yang membezakan PayExpress ialah penjanaan serta-merta Cukai Potongan Kredit (CPK) dan Voucher Invoice, dihantar terus ke alamat emel yang dinyatakan pembekal dan vendor sebaik sahaja RR dikumpul dan dana dikreditkan kepada penerima, selepas itu.

PayExpress melengkapi strategi jauh pandangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk mengambil alih sistem Pengajuan dan Resit Elektronik. Inisiatif ini merupakan langkah penting dalam pemodenan proses dokumentasi cukai negara. Dengan menyediakan platform selamat dan cekap untuk mengumpul Resit Rasmi (RR) dan menjana dokumen penting seperti Cukai Potongan Kredit (CPK) dan Voucher Invoice, PayExpress membantu perniagaan menyesuaikan diri dengan kecekapan kepada peraturan cukai yang berkembang. Penyelarasan ini tidak sahaja mempermudah pematuhan cukai tetapi juga menyumbang kepada ketelusan dan kecekapan keseluruhan operasi kewangan.

Payroll Digital Account Opening (eDAO)
Selamat tinggal lawatan ke bank secara peribadi ketika menetapkan akaun gaji dengan Unionbank’s Payroll Digital Account Opening (eDAO). eDAO adalah penyelesaian yang menyediakan pembukaan akaun secara digital sepenuhnya dan bebas kertas untuk penyelesaian gaji korporat dan pembayaran korporat bagi pelanggan korporat untuk pekerja mereka. Syarikat kini boleh mengedarkan gaji dengan lebih cekap, seraya menawarkan pelbagai manfaat tambahan kepada pekerja mereka membolehkan mereka membuka akaun dengan kemudahan di rumah sendiri.

Selain itu, eDAO juga melengkapi Akta Portabiliti Akaun Bank Bagi Pekerja (Hb7619) akan datang, memberi pekerja sektor swasta prerogatif untuk memilih dan menukar akaun bank keutamaan mereka, dengan itu membebaskan mereka daripada sekatan sistem perbankan “satu saiz semua”.

Dalam intipati, eDAO tidak sahaja mempermudah proses penubuhan akaun bagi syarikat; ia juga meletakkan UnionBank sebagai institusi berfikiran ke hadapan yang selari dengan perubahan perundangan yang bertujuan untuk meningkatkan fleksibiliti kewangan dan kemudahan pekerja.

Remote Check Deposit
Remote Check Deposit (RCD), menakrifkan semula cara cek didepositkan. Dengan RCD, pelanggan korporat boleh mendepositkan seratus cek sekaligus secara dalam talian dengan menggunakan pemindai cek, menghapuskan keperluan untuk melawat cawangan. Yang diperlukan adalah memuat naik imej bersama butiran cek di The Portal, dan UnionBank akan menguruskan selebihnya – dari mengesahkan imej dan butiran yang dikemukakan untuk mencairkan cek yang diluluskan.

Mobile Check Deposit
Pelaksanaan Sistem Pemindahan Imej Cek, yang diambil oleh Philippine Clearing House Corporation (PCHC) pada tahun 2017, menandakan kemajuan penting dalam pemodenan proses perbankan. Inovasi ini menghapuskan keperluan untuk mengangkut fizikal cek untuk penyelesaian, kerana hanya imej cek dan maklumat pembayaran elektronik diperlukan untuk dipindahkan ke bank pembayar. Selari dengan kemajuan teknologi mudah alih, UnionBank memperkenalkan Mobile Check Deposit (MCD) cemerlangnya pada tahun 2020, secara efektif mengubahsuai landskap operasi bagi pelanggan perniagaan. MCD memanfaatkan kemewahan peranti paling biasa digunakan – telefon pintar – dengan membenarkan pelanggan korporat dengan mudah mendepositkan cek pada masa dan tempat mereka pilih, dengan itu mengatasi batasan melawat laluan konvensional dan menerima kemudahan antara muka digital.

The PORTAL
Semua penyelesaian perbankan transaksi terkini ini boleh diakses dengan mudah melalui satu platform yang dikenali sebagai “The Portal”. Fasiliti perbankan korporat tunggal ini menawarkan pelanggan korporat akses licin ke portfolio produk dan perkhidmatan UnionBank yang luas, menjadikannya pilihan utama bagi entiti korporat besar yang mencari penyelesaian selamat, cekap dan mudah untuk transaksi kewangan harian mereka.

Masa depan perbankan kini di sini, dan UnionBank kekal komited untuk meningkatkan pengalaman perbankan transaksi perniagaan melalui usaha berterusan untuk penyelesaian inovatif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)