Untuk membina komuniti Asia Pasifik bersama masa depan

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 15, 2023 — Laporan dari People’s Daily: Tahun ini menandakan ulang tahun ke-30 Persidangan Pemimpin Ekonomi Asia Pasifik (APEC) pertama. Presiden China Xi Jinping telah dijemput menghadiri Persidangan Pemimpin Ekonomi APEC ke-30, yang sepenuhnya menunjukkan betapa pentingnya China mengaitkan kerjasama ekonomi Asia Pasifik.

Journalists and staff members work at the international media center of APEC 2023 in San Francisco, the United States, on Nov. 12, 2023. (Photo by Chen Yiming/People's Daily)
Journalists and staff members work at the international media center of APEC 2023 in San Francisco, the United States, on Nov. 12, 2023. (Photo by Chen Yiming/People’s Daily)

China akan terus memberikan kebijaksanaan dan kekuatan untuk memperdalam kerjasama Asia Pasifik dan mempromosikan pembinaan masyarakat Asia Pasifik bersama masa depan.

Wilayah Asia Pasifik meliputi satu pertiga penduduk dunia, lebih 60 peratus keluaran dunia, dan hampir separuh perdagangan global. Ia merupakan kawasan ekonomi paling dinamik di dunia.

Sebagai platform kerjasama ekonomi penting di wilayah Asia Pasifik, APEC telah membuat kemajuan berterusan dalam mempromosikan liberalisasi perdagangan dan pelaburan serantau serta memudahkan, dan memainkan peranan positif dalam memacu pertumbuhan ekonomi global dan serantau.

Kini, wilayah Asia Pasifik menikmati kestabilan menyeluruh, dan kerjasama serantau terus membuat kemajuan. Pembangunan aman dan kerjasama menguntungkan bersama kekal arus utama.

Semua pihak mengharapkan wilayah Asia Pasifik mengikuti laluan pembangunan yang aman, terbuka, kerjasama, menguntungkan bersama dan inklusif, menangani cabaran zaman, mempromosikan integrasi ekonomi serantau, menelusuri prospek pembangunan baharu, dan memacu pertumbuhan ekonomi global.

China telah secara aktif menganjurkan pembinaan masyarakat Asia Pasifik bersama masa depan dan secara kukuh memimpin arah kerjasama di wilayah itu.

Sejak 2013, Xi telah menghadiri atau mengetuai Persidangan Pemimpin Ekonomi APEC dan menyampaikan ucapan penting.

China telah mempromosikan kerjasama Asia Pasifik melalui cadangan-cadangannya, mempromosikan pembangunan wilayah itu dengan sumbangannya, membina konsensus di wilayah itu dengan kebijaksanaannya, dan mempromosikan pembinaan bersama masyarakat Asia Pasifik bersama masa depan yang menampilkan keterbukaan dan inklusiviti, pertumbuhan berasaskan inovasi, keterhubungan yang lebih baik, dan kerjasama yang saling menguntungkan.

Di Persidangan Pemimpin Ekonomi APEC ke-30, Xi akan menyampaikan ucapan penting untuk menjelaskan sepenuhnya cadangan utama China mengenai memperdalam kerjasama Asia Pasifik dan memacu pertumbuhan serantau dan global.

China akan teguh berusaha bersama semua pihak untuk mempromosikan kemakmuran dan pembangunan wilayah Asia Pasifik dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk wilayah itu.

China, sebagai pemain kunci di wilayah Asia Pasifik, memiliki potensi pertumbuhan ekonomi yang besar dan memainkan peranan penting dalam memacu pembangunan ekonomi serantau.

Laporan Integrasi Ekonomi Asia Tahun 2023 Bank Pembangunan Asia menunjukkan bahawa China menyumbang 64.2 peratus kepada jumlah pertumbuhan ekonomi serantau, 37.6 peratus pertumbuhan perdagangan barangan, dan 44.6 peratus pertumbuhan perdagangan perkhidmatan.

Negara itu komited memperdalam kerjasama Asia Pasifik yang menampilkan kepercayaan bersama, inklusiviti dan kerjasama yang saling menguntungkan. Ia bertujuan membina masyarakat Asia Pasifik bersama masa depan yang aman, stabil, bersih dan indah, satu wilayah di mana semua bersedia membantu sesama dan membawa kemakmuran untuk semua.

Komitmen itu akan mencipta peluang baharu dan menyuntik semangat baru kepada pembangunan dan kemakmuran kawasan Asia Pasifik dan dunia secara umum.

Pembangunan China telah mendapat manfaat dari wilayah Asia Pasifik, dan China membalas dengan memberi manfaat kepada wilayah itu melalui kemajuannya sendiri.

China komited untuk membuka diri dalam lingkup dan bidang yang lebih luas dan lebih dalam. Ia berpegang pada modernisasi China dan membina sistem baharu untuk ekonomi terbuka aras tinggi. China akan terus berkongsi peluang pembangunannya dengan dunia, terutama dengan wilayah Asia Pasifik.

Secara umum diakui bahawa China yang makmur dan kuat tidak sahaja menjunjung kepentingan asasi rakyat China tetapi juga memberi lebih banyak manfaat kepada Asia Pasifik dan dunia.

Kedamaian, kestabilan, dan kemakmuran wilayah Asia Pasifik adalah milik semua orang di wilayah itu, dan masa depan Asia Pasifik bergantung pada usaha bersama rakyat.

Semua pihak perlu setia kepada aspirasi asal, mengambil pandangan strategik dan jangka panjang terhadap kerjasama serantau, dan mengekalkan peranan APEC sebagai saluran utama dalam kerjasama serantau serta mengekalkan arah kerjasama Asia Pasifik betul, demi bekerjasama membina masyarakat Asia Pasifik bersama masa depan.

Highlights of Xi Jinping's Quotes on APEC
Highlights of Xi Jinping’s Quotes on APEC

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)