Usaha China-Pakistan untuk membangunkan beras hibrid menunjukkan kemajuan

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 20, 2023Berita daripada China Daily:

Muhammad Ashfaq (kanan) melawat ladang ujian padi hibrid jenis Honglian di kaunti Luotian, wilayah Hubei pada 19 Sep.
Muhammad Ashfaq (kanan) melawat ladang ujian padi hibrid jenis Honglian di kaunti Luotian, wilayah Hubei pada 19 Sep.

Universiti Punjab di Pakistan dan Universiti Wuhan di China telah menjalankan penyelidikan bersama tentang penanaman padi hibrid jenis Honglian di bawah keadaan suhu tinggi selama lima tahun.

Mereka juga telah bekerja untuk meningkatkan varieti padi di kedua-dua negara.

Wuhan University telah menyediakan biji benih tiga varieti baru, yang telah ditanam di ladang ujian universiti Pakistan.

Sebagai pencapaian sains utama Universiti Wuhan, padi hibrid jenis Honglian menduduki kedudukan penting dalam sektor padi hibrid antarabangsa.

Ia mempunyai ciri-ciri hasil yang tinggi dan kualiti yang baik, serta daya adaptasi yang luas, kecekapan penggunaan nitrogen yang tinggi, dan ketahanan suhu tinggi.

Pada bulan September, Muhammad Ashfaq, profesor madya di Universiti Punjab dan pemimpin projek penyelidikan, datang ke Wuhan di wilayah Hubei dengan lebih daripada 2,000 daun padi segar yang dikumpulkan daripada ladang ujian universiti.

“Di sebalik sampel daun ini mungkin terdapat maklumat kunci untuk memecahkan gen ketahanan haba jenis padi hibrid Honglian. Ini amat penting bagi pengeluaran makanan global dan penyesuaian iklim pada masa hadapan,” kata Wu Xianting, pemimpin projek dari Universiti Wuhan.

Semasa lawatannya ke Hubei, Ashfaq juga melawat ladang pengeluaran biji benih padi hibrid jenis Honglian di kaunti Luotian. Ditubuhkan oleh kedua-dua universiti pada tahun 2021, ladang seluas 0.8 hektar bertujuan untuk mempromosikan penanaman ujian generasi baru padi hibrid di Pakistan.

Ia juga berfungsi sebagai saksi usaha yang dilakukan oleh para saintis dari kedua-dua negara untuk menstabilkan bekalan makanan global dan mengejar pembangunan mampan.

Dengan hasil biji benih padi ladang Luotian mencapai 4.68 tan metrik setiap hektar tahun ini, Ashfaq berkata dengan penuh semangat bahawa beliau berharap dapat menanam varieti padi ini di Pakistan secepat mungkin, bukan sahaja untuk penanaman ujian tetapi untuk penanaman berskala besar.

Sejak pelancaran Inisiatif Lintasan Selat pada tahun 2013, China telah berkongsi lebih daripada 1,500 teknologi pertanian, termasuk yang berkaitan dengan padi hibrid, dengan banyak negara di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)