Vale Canada Menandatangani Perjanjian Mengenai Penjualan Kepentingan Ekuiti PT Vale Indonesia

(SeaPRwire) –   TORONTO, Nov. 18, 2023 — Vale Base Metals Limited (“VBM”) mengumumkan hari ini bahawa anak syarikatnya sepenuhnya Vale Canada Limited (“VCL”) telah menandatangani Kepala Perjanjian (“Perjanjian”) dengan PT Mineral Industri Indonesia (“MIND ID”) dan Sumitomo Metal Mining Co., Ltd. (“SMM”) mengenai penjualan kepentingan ekuiti kira-kira 14% dalam PT Vale Indonesia Tbk (“PT VaIe”) daripada VCL dan SMM kepada MIND ID.

Apabila siap, syarikat perlombongan milik negara MIND ID akan menjadi pemegang saham terbesar PT Vale memegang kira-kira 34% saham yang dikeluarkan, dengan VCL dan SMM memegang kira-kira 33.9% dan kira-kira 11.5% masing-masing. Satu struktur tadbir urus seimbang akan menyokong kestabilan dan pertumbuhan operasi PT Vale yang berterusan di Indonesia. 

Ketua Pegawai Eksekutif VBM dan Presiden Komisenaris PT Vale Deshnee Naidoo berkata, “Perjanjian ini menguatkan komitmen kami untuk maju industri nikel Indonesia secara lestari, berdasarkan sejarah operasi selama 55 tahun di negara itu. Sebagai pembekal utama nikel berkarbon rendah dan logam lain yang diperlukan untuk peralihan tenaga, kami berharap bekerjasama dalam struktur pemegangan saham baru dengan rakan kongsi kami untuk menyokong hasrat penurunan nilai negara dan menyampaikan nilai ekonomi yang kuat kepada pemangku kepentingan dan masyarakat dalam jangka panjang.”

Perjanjian ini ditandatangani di pinggiran Mesyuarat Pemimpin Ekonomi Asia Pasifik 2023, di majlis yang dihadiri oleh Presiden Indonesia Joko Widodo, Timbalan Menteri Syarikat Milik Negara Kartika Wirjoatmodjo dan pegawai kerajaan yang lain.

Perjanjian ini merupakan langkah penting ke arah hasil yang saling menguntungkan yang memenuhi kewajipan penyahpelaburan Indonesia dan membersihkan jalan untuk pembaharuan lesen perlombongan PT Vale selepas 2025, yang selanjutnya membolehkan pelaburan dan projek pertumbuhan baharu di Bahodopi, Sorowako dan Pomalaa. Secara bersama ini mewakili US$8.6 bilion pelaburan untuk Indonesia. Indonesia dan PT Vale akan terus menjadi pemacu penting pertumbuhan pengeluaran nikel VBM secara global, yang berpotensi meningkat ke lebih daripada 300 kt/tahun daripada kira-kira 175 kt/tahun sekarang.

Transaksi dijangka ditutup pada 2024, tertakluk kepada syarat-syarat penutupan biasa.

Tentang Vale Base Metals

Vale Base Metals, entiti pegangan untuk perniagaan logam peralihan tenaga Vale, merupakan salah satu pengeluar nikel berkualiti tinggi terbesar di dunia dan pengeluar tembaga dan kobalt yang diperolehi secara bertanggungjawab yang penting. Dengan kehadiran korporat di Toronto, Kanada, dan operasi di Newfoundland & Labrador, Ontario, Manitoba, Indonesia, Brazil, UK dan Jepun, perniagaan ini menyampaikan blok asas untuk masa depan yang lebih bersih dan hijau.  

Media Relations Office – Vale,

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)