Viking Holdings Menyasarkan Penilaian $10.8B dalam IPO AS

Travel

(SeaPRwire) –   syarikat Viking Holdings mengumumkan pada Isnin hasratnya untuk mencapai penilaian sehingga $10.8 bilion dalam penawaran awam permulaannya di Amerika Syarikat, menyelaraskan dirinya dengan beberapa syarikat yang bertujuan untuk memanfaatkan pasaran modal yang pulih.

Syarikat itu, bersama-sama dengan beberapa pemegang saham sedia ada, merancang untuk menawarkan 44 juta saham berharga antara $21 dan $25 setiap satu, dengan matlamat mengumpul sehingga $1.1 bilion. Viking mendedahkan dalam penyataannya bahawa Norges Bank Investment Management, menguruskan Dana Pencen Kerajaan Norway, telah menyatakan minat untuk membeli sehingga $100 juta dalam saham biasa semasa penawaran itu. Viking, disokong oleh firma ekuiti swasta TPG dan Canada Pension Plan Investment Board, memberikan maklumat ini.

Berikutan kelesuan selama dua tahun, IPO AS dijangka pulih pada 2024, didorong oleh keyakinan yang meningkat dalam pendaratan lembut untuk ekonomi terbesar dunia, walaupun pemulihan sehingga kini tidak seragam. Ditubuhkan pada 1997, Viking pada mulanya beroperasi dengan empat kapal sungai dan sejak itu meluaskan armadanya ke 92, menawarkan pelanggan peluang untuk menaiki pelayaran ke destinasi seperti Antarctica dan Artik.

Pakar meramalkan tahun ini akan menyaksikan lonjakan perjalanan kapal laut, dengan tempahan cuti merangkumi pelbagai skala pendapatan. Viking bercadang untuk senaraikan sahamnya di Bursa Saham New York di bawah simbol “VIK”.

Memimpin IPO adalah pengurus penawaran BofA Securities, J.P. Morgan, UBS Investment Bank, Wells Fargo Securities, HSBC, dan Morgan Stanley.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.