Visa dan Tencent Financial Technology Memperluaskan Perkongsian Global untuk Memudahkan Penghantaran Wang ke Dompet Digital Menggunakan Visa Direct

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, Nov. 16, 2023 — Visa, pemimpin global dalam pembayaran digital, dan Tencent Financial Technology, bahagian teknologi kewangan Tencent, syarikat internet global, mengumumkan hari ini di Festival Teknologi Kewangan Singapura 2023 bahawa mereka bekerjasama untuk membolehkan pengguna Weixin menerima aliran masuk dalam dompet digital mereka. Kerjasama ini akan meluaskan rangkaian Visa Direct untuk mencapai lebih daripada satu bilion pengguna Weixin di .  


Dompet digital antara alat kewangan yang berkembang pesat, dengan pengguna dompet di seluruh dunia dijangka . Dompet digital tidak memerlukan pengguna berkongsi butiran akaun atau kad untuk menerima dana; yang diperlukan hanyalah ID dompet penerima atau nombor telefon berdaftar, yang memudahkan pengguna melakukan transaksi kewangan sambil membolehkan pembayaran yang selamat, lancar dan boleh dipercayai untuk perniagaan, terutamanya dalam kes penggunaan lintas sempadan.

“Dompet digital sebagai titik akhir penerimaan dalam pemindahan wang lintas sempadan berkembang pesat. Pada 2021, pemindahan wang yang dihantar dan diterima melalui dompet digital “, kata Shirley Yu, Pengurus Besar Kumpulan Visa Greater China. “Beberapa pasaran pemindahan wang masuk terbesar di rantau Asia Pasifik – termasuk Greater China, India, Filipina dan Bangladesh – mempunyai penetrasi dompet digital tertinggi, menjadikan dompet sebagai titik akhir penerimaan penting untuk pemindahan wang lintas sempadan. Dompet juga merupakan saluran penting untuk memasukkan lebih ramai orang ke dalam sistem kewangan untuk mencapai penduduk yang mungkin tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan perbankan tradisional.” 

Kerjasama antara Visa dan Tencent Financial Technology membina atas kerjasama Visa sebelum ini yang diumumkan dengan Thunes dan TerraPay, yang juga telah melaksanakan keupayaan Visa Direct, dan meningkatkan jangkauan Visa Direct kepada kapasiti lebih 8.5 bilion titik akhir, termasuk 3+ bilion kad, 3+ bilion akaun dan 2.5+ bilion dompet digital[1]. Visa Direct menyediakan satu titik akses kepada bilionan titik akhir, membantu mentransformasikan pergerakan wang global dengan memudahkan penghantaran dana kepada kad, akaun bank dan dompet yang layak di seluruh dunia. 

“Kerjasama kami dengan Visa merupakan langkah penting untuk menggalakkan generasi baru rangkaian pembayaran global. Dengan menyambung dengan rangkaian pelanggan institusi kewangan Visa Direct, kami kini dapat menyambungkan pelanggan daripada institusi ini kepada pengguna Weixin dari pasaran yang layak untuk Visa Direct. Sambungan tidak hanya membuka ekosistem kami sendiri sambil memenuhi keperluan pematuhan, tetapi juga mempermudah kerja rakan kongsi kami serta menghubungkan jurang antara ekosistem kewangan yang berbeza, menjadikan penghantaran wang mudah seperti menghantar mesej. Sinergi kepakaran khusus dan kerjasama ini memberi kami peluang untuk bersama-sama mencipta rangkaian pembayaran tanpa sempadan yang baru, terbuka, pelbagai dan inklusif,” kata Royal Chen, Naib Presiden Teknologi Kewangan Tencent.

Tenpay Global, perniagaan pembayaran lintas sempadan Tencent Financial Technology, sudah bekerjasama dengan lebih 30 institusi penghantaran wang terkemuka di seluruh dunia, menghubungkan pengguna penghantaran wang di lebih 60 negara dan wilayah dengan pengguna Weixin. Penyelesaian penghantaran wang inovatif Tenpay Global membolehkan institusi fintech global menyambung dengan ekosistem Weixin yang terbuka dengan memanfaatkan API standard dan keupayaan pemprosesan dana global yang kuat. Pengguna Weixin yang layak di China Daratan kini boleh menerima penghantaran wang dari luar negara, terus ke baki dompet Weixin mereka.  

Dapatkan maklumat lanjut tentang Visa Direct dan Tenpay Global.

Tentang Visa

Visa (NYSE: V) ialah pemimpin global dalam pembayaran digital, memudahkan transaksi antara pengguna, peniaga, institusi kewangan dan entiti kerajaan di lebih 200 negara dan wilayah. Misi kami ialah untuk menyambung dunia melalui rangkaian pembayaran yang paling inovatif, mudah, boleh dipercayai dan selamat, membolehkan individu, perniagaan dan ekonomi untuk maju. Kami percaya bahawa ekonomi yang merangkumi semua orang di mana-mana, menaikkan semua orang di mana-mana dan menganggap akses sebagai asas untuk masa depan pergerakan wang. Dapatkan maklumat lanjut di  

Tentang Tencent Financial Technology

Tencent ialah syarikat internet dan teknologi terkemuka di dunia yang membangunkan produk dan perkhidmatan inovatif untuk meningkatkan kualiti hidup orang di seluruh dunia. Teknologi Kewangan Tencent ialah bahagian teknologi kewangan Tencent yang menyediakan perkhidmatan pembayaran mudah alih dan kewangan yang menyeluruh. Ia mengikuti prinsip operasi yang mematuhi undang-undang, menawarkan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi, kawalan risiko berterusan, keterbukaan dan berurusniaga untuk kebaikan. Ia komited untuk menghubungkan pengguna dengan perkhidmatan kewangan dan membina ekosistem terbuka dengan pelbagai rakan kongsi.

[1] Berdasarkan data yang disediakan oleh penggabung dompet

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)