Volocopter Menakjubkan dengan Penerbangan Sulung di Bandaraya New York


(SeaPRwire) –   BRUCHSAL, Germany, Nov. 14, 2023 Volocopter, pengasas utama mobiliti udara bandar (UAM), telah menyempurnakan ujian terbang sulungnya di Downtown Manhattan Heliport (DMH) di New York City (NYC) dengan Volocopter 2X yang membawa krew. Dihoskan oleh Datuk Bandar New York City, Eric Adams, dan New York City Economic Development Corporation (NYCEDC), Volocopter 2X telah mengambil bahagian dalam acara awam terbesar dan pertama di dunia yang mempamerkan beberapa kenderaan lepas landas dan mendarat vertikal elektrik (eVTOL) di sebuah bandar. Volocopter kini berjaya dan selamat melakukan penerbangan di hati dua hab bandar sibuk terbesar di dunia, NYC dan Singapura. Kejayaan penerbangan ini adalah pengesahan kepakaran syarikat untuk membawa UAM selamat, senyap dan mampan ke bandar-bandar megacity di seluruh dunia.

Volocopter 2X terbang membawa krew di atas Downton Manhatten menyempurnakan penerbangan eVTOL pertama di Downtown Manhattan

Volocopter 2X terbang membawa krew di atas Downton Manhatten menyempurnakan penerbangan eVTOL pertama di Downtown Manhattan

Dengan latar belakang ikonik Lower Manhattan dan Jambatan Brooklyn, teksi udara elektrik Volocopter 2X terbang dengan lembut dan senyap. Rekabentuk multicopter Volocopter sangat sesuai untuk misi bandar, menghasilkan tiada pelepasan dan sedikit gangguan bunyi di bandar sibuk seperti NYC.

Sebagai sebahagian daripada peragaan awam, Bandar New York telah merangka wawasan baharu untuk masa depan Downtown Manhattan Heliport, meminta untuk mengurangkan pelepasan, gangguan bunyi dan meningkatkan kualiti hidup penduduk. Ia bertujuan untuk memperbaharui heliport seperti DMH untuk menampung kenderaan eVTOL bagi mempelbagaikan pilihan mobiliti bandar untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas, tetapi masih memenuhi keperluan pengangkutan salah satu bandar terpadat di dunia.

“Pentadbiran Adams telah menjadi pemimpin dalam memacu inovasi teknologi dan pertumbuhan ekonomi sambil meningkatkan kualiti hidup,” kata New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) President & CEO Andrew Kimball. “Strategi baharu EDC untuk Downtown Manhattan Heliport merefleksikan keutamaan ini sambil menjadikannya sebagai pemimpin industri dalam penggunaan eVTOLS – alternatif helikopter yang lebih senyap dan hijau – seraya menyediakan pengangkutan kargo laut dengan penghantaran e-bike terakhir milik yang mengurangkan trak di jalan raya.”

“Penerbangan di Bandar New York sentiasa berada dalam fikiran Volocopter ketika merekabentuk eVTOL yang boleh terbang dengan selamat dan senyap di langit sibuknya,” kata Christian Bauer, Pengarah Urusan Volocopter. “Penerbangan kami di NYC membuktikan bahawa kami mempunyai segala-galanya yang diperlukan untuk membuat teknologi muncul ini berkembang di bandar ini. Acara ini memberikan peluang yang hebat untuk mempamerkan bagaimana teksi udara elektrik boleh meningkatkan kualiti hidup di bandar yang tidak pernah tidur. Kami yakin ini akan membuka pintu kepada operasi teksi udara komersial di lebih banyak bandar di AS, dan kami berharap terbang lagi segera di Big Apple”.

Pada tahun 2018, Volocopter melakukan penerbangan sulung AS di Las Vegas. Sejak itu, ia telah terbang di Oshkosh, kawasan Dallas-Fort Worth, Tampa, dan kini di NYC. Volocopter mengharapkan menerima pensijilan akhir kenderaan udara eVTOL komersialnya, VoloCity, daripada Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA) pada tahun 2024. Syarikat ini juga sedang dalam proses pengesahan serentak dengan FAA, yang diajukan pada tahun 2020, dan telah bekerja dengan kedua-dua pihak berkuasa untuk merealisasikan mobiliti udara bandar.

Mengenai Volocopter 

Volocopter sedang membina perniagaan mobiliti udara bandar mampan dan boleh skala untuk membawa perkhidmatan teksi udara mampu kepada megabandar di seluruh dunia. Volocopter memimpin dan bekerjasama dengan rakan kongsi dalam infrastruktur, operasi dan pengurusan lalu lintas udara untuk membina ekosistem yang diperlukan untuk “Membawa Mobiliti Udara Bandar Ke Hidup”. Syarikat ini mempunyai 500 pekerja di pejabat di Bruchsal, Munich, dan Singapura. Ia telah mengumpulkan lebih kurang €500 juta dalam ekuiti daripada pelabur termasuk Mercedes-Benz Group, BlackRock, antara lain.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)