Vortex Metals Memutuskan Perjanjian Definitif untuk Memperoleh 80% Kepentingan dalam Projek Tembaga Illapel, Chile

Mining 04 belchonock 1 Vortex Metals Concludes the Definitive Agreement to Acquire an 80% Interest in the Illapel Copper Project, Chile

(SeaPRwire) –   Syarikat Berhasrat Mencuba Sasaran Cu-Ag Stratabound Berhampiran Lombong Rio 27 dan Sasaran Emas Epitermal Bermula Pada 2024

VANCOUVER, BC, Nov. 20, 2023 – Vortex Metals Inc. (TSXV: VMS) (FSE: DM8) (OTCQB: VMSSF) (“Vortex” atau “Syarikat”) gembira mengumumkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian muktamad dengan “Windows Minerals SCM dan SLM Rio 27 De Farellon Sánchez” (Secara bersama peneroka) untuk pilihan untuk memperoleh sehingga 80% Kepentingan dalam Projek Tembaga Illapel. Ini mengikuti Surat Niat (LOI) yang dimasukkan pada 27 Jun 2023, dengan SCM Ventana Minerals Group, sebuah syarikat perlombongan berpangkalan di Santiago, Chile seperti yang dirujuk oleh kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada 27 Jun .

Tajuk-tajuk Utama Projek Tembaga Illapel:

  • Geologi yang Menggalakkan Menghala Utara dan Selatan dari Lombong Rio 27,
  • Lesen Penjelajahan Diperoleh untuk Pengeboran dan Penjelajahan
  • Akses ke Jalan Raya Berturap, Grid Kuasa dan Air
  • Paket Tanah Prospektif 8,000 Hektar
  • Pengeboran sepanjang tahun
  • Ketinggian Rendah- 1500 meter di atas paras laut
Gambaran Projek

Projek Tembaga Emas Illapel terletak di Kecamatan Illapel, Provinsi Choapa Wilayah Keempat Chile dan berjarak 250 km utara Santiago. Bandar terdekat ialah pusat perlombongan Illapel terletak 25 kilometer jauhnya. Pengeboran mungkin akan bermula selepas semua kelulusan peraturan, termasuk kelulusan daripada Toronto Venture Stock Exchange (TSXV) diperoleh.

Kawasan sekitar Illapel telah menyaksikan aktiviti perlombongan yang meluas, kedua-dua masa lalu dan sekarang. Terutamanya, Projek Tembaga Emas El Espino (IOCG) (Kejuruteraan kebolehlaksanaan lengkap; menunggu persetujuan akhir permit. Sumber: ) terletak kira-kira 14km ke utara, dan sekarang dirancang untuk pembangunan oleh Pucobre. Beberapa lombong emas dan tembaga kecil juga beroperasi di kawasan terdekat.

Vortex Metals Concludes the Definitive Agreement to Acquire an 80% Interest in the Illapel Copper Project, Chile (CNW Group/Vortex Metals)

Tinjauan Penjelajahan

Penumpuan tembaga dan perak berstratabound berkaitan dengan struktur-struktur berarah Utara-Selatan dan dikes felsik di mana mereka dipotong oleh struktur-struktur berarah Barat Laut-Tenggara dan dikes ocoite (andesite porfiri). Struktur-struktur mineral berada di dalam urutan batuan vulkanoklastik yang berubah-ubah, dan kawalan menegak juga hadir, dengan unit-unit stratigrafi tertentu lebih menggalakkan penumpuan bentuk manto. Geologi yang menggalakkan merentasi secara langsung ke utara dan selatan dari penumpuan di Rio 27, dan juga telah dikenal pasti dalam pendedahan di pelbagai lokasi di seluruh kawasan konsesi dengan tembaga oksida berkaitan.

Selain penumpuan tembaga-perak, Vortex telah mengenal pasti beberapa urat epitermal di bahagian barat kawasan projek yang secara geologi serupa dengan penumpuan emas-tembaga di kawasan Farellon Sanchez secara langsung ke barat.

Memandangkan di atas, sebaik sahaja semua kelulusan peraturan, termasuk kelulusan daripada TSXV diperoleh, Vortex sedang dalam proses merekabentuk program sistematik bagi geologi dan ujian pengeboran yang akan:

  1. Menguji sasaran berprioriti tinggi, siap untuk ujian pengeboran secara langsung ke utara dan selatan sepanjang garis berarah dari lombong Rio 27;
  2. Memetakan, mengambil contoh dan menguji sasaran pengeboran berkaitan dengan urat epitermal di bahagian barat kawasan konsesi, dan;
  3. Memulakan pemetaan dan pengambilan contoh struktur dan dikes yang menggalakkan, dengan potongan silang ocoite dan tembaga oksida berkaitan, yang dijumpai di pelbagai lokasi dalam kawasan projek.

Program di atas membolehkan Vortex untuk menguji sasaran berprioriti tinggi, siap untuk ujian pengeboran secara pantas sementara secara serentak memacu kerja geologi serantau untuk menjana sasaran tambahan untuk pengeboran.

Vikas Ranjan, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Bersama Vortex Metals, menyatakan “kami sangat gembira untuk menyempurnakan Perjanjian Muktamad dan memulakan kerja penjelajahan. Illapel adalah projek siap untuk ujian pengeboran yang menjangkau dari, sebuah lombong tembaga yang sedia ada. Peluang seperti ini sangat jarang dan kami tidak sabar untuk melakukan pengeboran.”

Terma dan Syarat

Peneroka adalah pemilik sah dan benefisial kepentingan seratus peratus (100%) dalam Hartanah Illapel yang termasuk bahagian Konsesi Rio 27 yang juga menjadi tuan rumah Lombong Rio 27.

Peneroka bersetuju untuk memberi pilihan eksklusif kepada Vortex untuk memperoleh enam puluh peratus (60%) kepentingan dalam, dan kepada, Hartanah (”Pilihan Pertama”); dan jika Pilihan Pertama dilaksanakan sepenuhnya, Peneroka bersetuju untuk memberi pilihan eksklusif kepada Vortex untuk memperoleh tambahan dua puluh peratus (20%) kepentingan, untuk jumlah keseluruhan 80% dalam entiti yang akan ditubuhkan selepas pelaksanaan Pilihan Pertama tertakluk kepada terma-terma yang dinyatakan di sini. Terma-terma tersebut dijelaskan kemudian dalam kenyataan akhbar ini di bawah tajuk Terma dan Syarat Perjanjian Tembaga Illapel.

Pilihan itu juga akan termasuk bahagian-bahagian Konsesi Rio 27 yang menjadi tuan rumah Lombong Rio 27, operasi perlombongan sedia ada yang dimiliki oleh SLM Rio 27 De Farellon Sánchez. Lombong Rio 27 telah beroperasi sejak 2010 dengan loji pemprosesan berhampirannya. Farellon Sánchez telah memaklumkan bahawa setakat ini, kira-kira 400,000 tan bahan galian dengan purata kandungan 1.39% tembaga telah diproses di tapak. Perjanjian pilihan menyediakan hak pertama menolak (ROFR) ke atas Lombong Rio 27 dan kemudahan pemprosesan.

Pengasas dan Pengerusi Eksekutif, Michael Williams mengulas bahawa “dengan pilihan hartanah Illapel kini dalam simpanan hartanah kami bersama-sama dengan dua projek Mexico kami Riqueza Marina dan Zaachila, kami percaya bahawa kami menyediakan peluang kepada pemegang saham kami dengan tiga peluang yang cemerlang untuk membuat penemuan yang mungkin memberi kesan besar kepada Vortex Metal.”

Urus niaga ini tertakluk kepada beberapa syarat termasuk kelulusan Bursa Saham Perdana TSX Venture. Terma-terma utama dan syarat-syarat perjanjian muktamad adalah seperti berikut:

Pemberian Pilihan Pertama

Vortex boleh melaksanakan Pilihan Pertama dengan memenuhi kesemua syarat-syarat berikut (secara kolektif, “Syarat-Syarat Pelaksanaan Pilihan Pertama”):

membuat bayaran tunai kepada Windows Minerals dalam jumlah-jumlah dan tarikh-tarikh berikut:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

$200,000 pada