VTech Umumkan Keputusan Suku Tahun 2023/2024

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 15, 2023Kenaikan keuntungan disebabkan perbelanjaan operasi berkurangan dan margin keuntungan kasar meningkat

  • Pendapatan kumpulan berkurang 2.1% kepada US$1,140.9 juta
  • Margin keuntungan kasar meningkat daripada 28.3% kepada 28.5%
  • Keuntungan yang boleh dikaitkan kepada pemegang saham Syarikat meningkat 14.1% kepada US$93.6 juta
  • Dividen separuh tahun tidak berubah pada 17.0 sen setiap saham biasa
  • Persekitaran ekonomi yang tidak pasti membawa kepada pandangan tahun penuh yang lebih berhati-hati
  • Kedudukan kewangan kekal kukuh

VTech Holdings Limited (HKSE: 303) hari ini mengumumkan keputusannya untuk enam bulan berakhir 30 September 2023, melaporkan peningkatan keuntungan.

“VTech melaporkan peningkatan keuntungan dalam separuh pertama tahun kewangan 2024 walaupun penurunan pendapatan yang sedikit, kerana perbelanjaan operasi berkurangan dan margin keuntungan kasar meningkat. Terdapat prestasi yang sangat baik oleh Perkhidmatan Pembuatan Kontrak Kumpulan, yang mencapai rekod pendapatan separuh pertama,” kata Encik. Allan Wong, Pengerusi dan Ketua Eksekutif Kumpulan VTech Holdings Limited.

Keputusan dan Dividen

Pendapatan Kumpulan untuk enam bulan berakhir 30 September 2023 menurun 2.1% kepada US$1,140.9 juta, berbanding US$1,164.8 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu. Penjualan yang lebih rendah di Amerika Utara, Eropah dan Wilayah Lain mengatasi penjualan yang lebih tinggi di Asia Pasifik.

Keuntungan yang boleh dikaitkan kepada pemegang saham Syarikat meningkat 14.1% kepada US$93.6 juta. Pertumbuhan keuntungan terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan operasi yang lebih rendah, kerana kos penjualan dan pengedaran berkurangan. Ini disokong oleh peningkatan sedikit dalam margin keuntungan kasar.

Keuntungan asas sesaham meningkat 13.8% kepada 37.0 sen AS, berbanding 32.5 sen AS dalam tempoh yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Lembaga Pengarah telah mengisytiharkan dividen separuh tahun tidak berubah pada 17.0 sen AS setiap saham biasa.

Kos

Margin keuntungan kasar Kumpulan dalam enam bulan pertama tahun kewangan 2024 ialah 28.5%, berbanding 28.3% dalam tempoh yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Peningkatan itu kerana kos penghantaran dan peruntukan persediaan menurun. Kos buruh langsung dan perbelanjaan pengeluaran juga berkurangan, hasil dari penurunan nilai Renminbi berbanding dolar AS, peningkatan automatik dan pengurangan tenaga kerja kilang. Keuntungan ini mengimbangi dua faktor negatif. Kos bahan sebagai peratusan pendapatan Kumpulan meningkat walaupun harga bahan lebih rendah, berikutan perubahan dalam campuran produk. Penurunan nilai kebanyakan mata wang berbanding dolar AS semasa tempoh itu juga memberi kesan negatif.

Keputusan Segmen

Amerika Utara

Pendapatan Kumpulan di Amerika Utara berkurang 7.7% kepada US$489.4 juta dalam enam bulan pertama tahun kewangan 2024. Penjualan yang lebih tinggi untuk Perkhidmatan Pembuatan Kontrak (CMS) diimbangi oleh penjualan yang lebih rendah untuk produk pembelajaran elektronik (ELPs) dan produk telekomunikasi (TEL). Amerika Utara kekal pasaran terbesar VTech, dengan menyumbang 42.9% daripada jumlah pendapatan Kumpulan.

Pendapatan ELPs di Amerika Utara berkurang 21.8% kepada US$208.4 juta. Penurunan terutamanya disebabkan oleh jualan yang lebih rendah. Perbandingan tahun ke tahun juga tidak menggalakkan disebabkan oleh pemindahan sebahagian pesanan pelanggan pada tempoh yang sama tahun lalu untuk mengimbangi kelewatan logistik.

Penjualan produk berdiri sendiri dan platform menurun bagi kedua-dua jenama VTech dan LeapFrog. Dalam produk berdiri sendiri, di VTech, pertumbuhan dalam keluarga Go! Go! Smart, Switch & Go® Dinos dan barisan Kidi tidak mencukupi untuk mengimbangi penurunan dalam produk bayi, kanak-kanak dan pra-sekolah, julat KidiZoom® dan mainan mesra alam.

Dalam produk platform, penjualan yang lebih rendah untuk KidiZoom Smartwatches, Touch & Learn Activity DeskTM dan KidiBuzzTM menyebabkan penurunan keseluruhan dalam penjualan produk platform VTech. Penjualan produk platform LeapFrog juga menurun, dengan penurunan untuk tablet pendidikan kanak-kanak, sistem membaca interaktif dan Magic Adventures Globe.

Banyak produk baharu yang diperkenalkan semasa tempoh itu untuk memperkukuhkan julat produk berdiri sendiri VTech. Produk pembelajaran asas dalam kategori bayi, kanak-kanak, pra-sekolah dan sekolah rendah melihat beberapa tambahan. Pengenalan dalam kategori bayi termasuk empat produk baharu, iaitu 6-in-1 Tunnel of FunTM, Snuggle & Discover Baby WhaleTM, Prop & Play Tummy Time PillowTM dan 2-in-1 Roll & Discover Roller DrumTM.

Semasa enam bulan pertama tahun kewangan 2024, Kumpulan terus memenangi anugerah dan pengiktirafan daripada pakar industri mainan, utama runcit dan laporan penasihat mainan di Amerika Syarikat dan Kanada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)