Wall Street Melonjak Berkat Peningkatan Nvidia dan GameStop

(SeaPRwire) –   Kebanyakan saham naik kerana ekuiti mendekati rekod tinggi baru-baru ini. Dalam dagangan awal, S&P 500 naik 0.4%, menandakan bulan keenamnya menang dari tujuh bulan terakhir. Purata Perindustrian Dow Jones meningkat sebanyak 34 mata, dan komposit Nasdaq naik 0.7%. Nvidia menyaksikan peningkatan 4%, sementara GameStop melonjak 64%, mengingatkan kenaikan dramatiknya tiga tahun lalu. Lonjakan ini diikuti catatan Reddit dari akun yang terhubung ke tokoh utama dalam lonjakan 2021, mengklaim posisi 5 juta saham dan opsi untuk membeli lebih banyak.

Wall Street memulakan Jun dengan keuntungan sederhana pada hari Isnin ketika pelabur menanti beberapa laporan pasaran buruh utama, yang dapat mempengaruhi keputusan kadar faedah Rizab Persekutuan yang akan datang.

Niaga hadapan untuk S&P 500 naik hampir 0.3% sebelum loceng pembukaan, sementara niaga hadapan Dow kekal hampir tidak berubah.

Saham GameStop melonjak 87% dalam perdagangan pramarket berikutan spekulasi bahawa Keith Gill, yang dikenali sebagai “Roaring Kitty” di media sosial, memiliki sejumlah besar saham. Tangkapan layar di forum Reddit menunjukkan Gill mungkin memiliki hingga 5 juta saham, bernilai $115.7 juta pada penutupan hari Jumaat, hampir dua kali ganda nilainya sebelum pembukaan hari Isnin.

Boston Beer menurun hampir 11% pramarket selepas gergasi minuman Jepun Suntory dilaporkan menafikan rundingan untuk memperoleh pembuat Sam Adams. Ini mengikuti lonjakan 22% pada hari Jumaat disebabkan oleh khabar angin mengenai perjanjian tersebut.

Dengan musim pendapatan berakhir, fokus beralih ke data buruh minggu ini. Laporan utama termasuk kekosongan pekerjaan April pada hari Selasa, data pemberhentian pada hari Khamis, dan laporan pekerjaan Mei yang komprehensif pada hari Jumaat.

Walaupun kadar faedah meningkat bertujuan untuk mengekang inflasi, pasaran buruh menunjukkan daya tahan, walaupun tanda-tanda kelembutan telah muncul. Data pekerjaan dan gaji sangat penting untuk keputusan Fed mengenai kadar faedah.

Kadar pinjaman penanda aras Fed berada pada tahap tertinggi dua dekad, berikutan kenaikan kadar bermula pada Mac 2022 untuk memerangi inflasi akibat pandemik. Walaupun kadar yang dipegang pada mesyuarat baru-baru ini, inflasi kekal di atas sasaran 2%. Pelabur kini menjangkakan penurunan kadar sekali pada akhir tahun ini, berbanding penurunan berganda.

Kebanyakan ahli ekonomi menjangkakan Fed mengekalkan kadar semasa pada mesyuarat berikutnya bulan ini.

Pasaran Eropah Tengah Hari:

DAX Jerman: +0.8%

CAC 40 Perancis: +0.4%

FTSE 100 Britain: +0.2%

Pasaran Asia:

Sensex India: +3.2%, setelah tinjauan keluar meramalkan penggal ketiga Perdana Menteri Narendra Modi.

Hang Seng Hong Kong: +1.8%

Shanghai Composite: -0.3%

Nikkei 225 Tokyo: +1.1%

Kospi Seoul: +2%

S&P/ASX 200 Australia: +0.8%

Taiex Taiwan: +1.8%

Komodit dan Mata Wang:

Minyak mentah penanda aras A.S.: +13 sen hingga $77.12 setong

Minyak mentah Brent: +14 sen hingga $81.25 selepas OPEC mengekalkan pemotongan pengeluaran

Dolar AS: jatuh ke 156.81 yen Jepun dari 157.26 yen

Euro: naik sedikit ke $1.0849 dari $1.0848

Rekap Pasaran Jumaat:

S&P 500: +0.8%, menutup bulan keenamnya menang dalam tujuh bulan terakhir

Dow: +1.5%

Nasdaq: -0.1%

Saham mendapat manfaat daripada hasil Perbendaharaan yang mengurangkan selepas bacaan inflasi 2.7% bulan lalu, sejajar dengan jangkaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.