Wall Street Meningkat sebagai Pengangguran Melambat

Wall Street

(SeaPRwire) –   bermula dengan peningkatan yang ketara, pulih daripada kerugian awal minggu ini, berikutan laporan menunjukkan penurunan dalam pengambilan pekerja oleh kerajaan bulan lepas. Perkembangan ini dilihat sebagai tanda positif bahawa usaha-usaha Bank Persekutuan untuk memerangi inflasi melalui kadar faedah tinggi mungkin memberikan keputusan. S&P 500 naik 1% dalam perdagangan awal Jumaat, dengan Dow Jones Industrial Average menambah 445 mata dan komposit Nasdaq naik 1.7%. Laporan itu mendedahkan bahawa majikan AS menambah 175,000 pekerjaan pada April, penurunan ketara daripada peningkatan besar yang dilihat pada Mac. Apple juga menyaksikan peningkatan hampir 7% selepas mengumumkan pembelian saham masif $110 bilion.

Peningkatan di Wall Street hari ini datang sebagai laporan ketara menunjukkan pertumbuhan pekerjaan yang sederhana pada April. Ini menunjukkan bahawa kadar faedah yang konsisten tinggi mungkin mula mempunyai kesan yang lebih ketara pada ekonomi terbesar di dunia.

Futures untuk S&P 500 dan Dow Jones Industrial Average menunjukkan peningkatan 1.2% dan 1.4% masing-masing sebelum loceng pembukaan.

Penambahan 175,000 pekerjaan pada April menandakan penurunan tajam daripada peningkatan bulan lepas sebanyak 315,000 pekerjaan dan kurang daripada ramalan ekonom untuk peningkatan 233,000. Penurunan ini dalam pengambilan pekerja menunjukkan bahawa siri kadar faedah Bank Persekutuan mungkin akhirnya memberi kesan kepada kadar penciptaan pekerjaan.

Hasil bon 10 tahun juga menyaksikan penurunan, jatuh kepada 4.48% daripada 4.58% pada Khamis malam.

Ekonomi AS kini berada dalam keseimbangan yang rapuh, di mana ia diharapkan kekal cukup kuat untuk mengelakkan resesi sementara tidak memperburuk kemajuan inflasi yang sudah terhenti.

Walaupun cabaran ekonomi, Apple menyaksikan peningkatan ketara 6% berikutan pengumumannya menaikkan dividen dan pembelian saham $110 bilion, walaupun melaporkan penurunan suku tahunan terburuk dalam jualan iPhone sejak permulaan wabak.

Expedia, sebaliknya, mengalami penurunan 12.2% selepas mengatasi sasaran Wall Street tetapi menyemak rendah panduan pendapatannya untuk tahun penuh disebabkan pemulihan perlahan unit sewaannya.

Di Eropah, peningkatan diperhatikan dengan DAX Jerman naik 0.4%, manakala CAC 40 di Paris dan FTSE 100 London masing-masing meningkat 0.5%.

Pasaran Jepun dan China daratan ditutup untuk cuti umum.

Yen Jepun menguat sedikit terhadap dolar AS berikutan laporan campur tangan bank pusat berat untuk mengekang kenaikan dolar.

Penyusutan yen telah menyebabkan kenaikan harga barang-barang diimport, membolehkan Bank Jepun meninggalkan dasar kadar faedah negatifnya dan menaikkan kadar rujukannya. Terdapat tanda-tanda bahawa bank itu mungkin menaikkan kadar lebih lanjut, walaupun sasaran 2% belum dicapai.

Walaupun yen lemah memberi manfaat kepada syarikat-syarikat Jepun dengan pendapatan luar negara, fluktuasi ketara dalam pasaran pertukaran asing boleh mengganggu perancangan korporat, dan penyusutan tajam yen juga meningkatkan kos untuk mengimport barang-barang asasi.

Dalam perdagangan Asia, Hang Seng Hong Kong melonjak 1.5% kepada 18,475.92, mengikuti peningkatan di Wall Street. Inisiatif baru oleh pemimpin China untuk merancakkan ekonomi juga menyumbang kepada pembelian saham teknologi.

Raksasa e-dagang Alibaba dan JD.com menyaksikan peningkatan masing-masing 4.1% dan 5.5%, manakala Baidu maju 4.4%.

S&P/ASX 200 Australia meningkat 0.6%, manakala Kospi di Seoul merosot 0.3%. Taiex Taiwan meningkat 0.5%.

Indeks Sensex India mengalami penurunan 0.9% kepada 73,952.37.

Pada Khamis, S&P 500 naik 0.9%, mengurangkan kerugian besarnya untuk minggu itu, berikutan pengumuman Bank Persekutuan bahawa ia cenderung menangguhkan pengurangan kadar faedah tetapi tidak merancang kenaikan. Dow meningkat 0.9%, dan komposit Nasdaq melonjak 1.5%.

Dalam perdagangan tenaga, minyak mentah piawai AS meningkat 35 sen kepada $79.30 setong di Bursa Minyak New York Mercantile, selepas penurunan 5 sen pada Khamis. Minyak mentah Brent, piawaian antarabangsa, meningkat 43 sen kepada $84.10 setong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.