Wall Street Naik Sedikit Mengikuti Rekod Peningkatan

Wall Street

(SeaPRwire) –   Saham bergerak agak lebih tinggi pada awal perdagangan , dengan S&P 500 naik 0.1% awal Khamis. Dow Jones Industrial Average meningkat 34 mata, manakala indeks komposit Nasdaq kekal relatif tidak berubah. Ini berikutan semua tiga indeks mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada Rabu.

Walmart melihat peningkatan yang signifikan sebanyak 6.1% selepas melaporkan keuntungan yang lebih baik daripada dijangka oleh para penganalisis. Chubb juga naik 5.7% berikutan Warren Buffett’s Berkshire Hathaway mendedahkan ia telah memperoleh pemilikan ekuiti dalam penanggung insurans itu. Sementara itu, hasil bon 10-tahun kekal stabil pada 4.35%.

Optimisme pasaran awal minggu ini dibakar oleh laporan menunjukkan penurunan perlahan dalam inflasi, memberi lega kepada pelabur yang bimbang akan kenaikan harga. Walau bagaimanapun, rollercoaster saham meme terus berterusan, dengan AMC Entertainment dan GameStop jatuh lebih 15% dalam perdagangan pra-pasaran.

Di Eropah, DAX di Jerman jatuh 0.2%, CAC 40 di Paris hilang 0.4%, dan indeks FTSE 100 Britain kekal tidak berubah. Di Asia, indeks Nikkei 225 Tokyo meningkat 1.4%, walaupun ekonomi Jepun mengecut pada kadar 2% setahun pada suku Januari-Mac. Indeks Hang Seng Hong Kong naik 1.6%, dan indeks komposit Shanghai naik sedikit 0.1%.

Secara keseluruhannya, pedagang kini meramalkan kemungkinan hampir 95% bahawa Bank Persekutuan akan mengurangkan kadar faedah utamanya sekurang-kurangnya sekali ini tahun. Sentimen ini diperkukuhkan oleh laporan terkini yang mencadangkan kemungkinan penurunan dalam perbelanjaan pengguna AS, yang boleh membantu melegakan tekanan inflasi.

Dalam pasaran komoditi, minyak mentah piawai AS naik 2 sen kepada $78.65 setong, manakala minyak mentah Brent, piawaian antarabangsa, kekal tidak berubah pada $82.75 setong. Dolar AS stabil terhadap yen Jepun tetapi jatuh sedikit terhadap euro.

Pada Rabu, S&P 500, Dow Jones Industrial Average, dan Nasdaq semua menutup lebih tinggi, dengan S&P 500 melonjak 1.2% untuk menutup pada 5,308.15, melepasi paras sebelumnya yang ditetapkan satu bulan dan setengah lebih awal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.