Wall Street Naik Sedikit Selepas Penurunan Selama 3 Hari

US labor market

(SeaPRwire) –   menunjukkan peningkatan yang sederhana pada Rabu selepas tiga hari berhenti. Indeks S&P 500 naik 0.2% pada waktu tengah hari, bertujuan untuk peningkatan pertamanya sejak mencapai rekod tertinggi minggu lalu, dengan pergerakan kekal rendah sejak itu.

Indeks Dow Jones Industrial Average naik 228 mata atau 0.6% pada pukul 11:30 pagi Waktu Timur, manakala komposit Nasdaq merosot 0.1%.

Saham Trump Media & Technology Group terus bergerak ganas, melonjak lagi 15.5%. Syarikat itu, terkenal dengan platform Truth Social yang kurang berjaya, menyaksikan sahamnya meningkat dengan ketara, didorong oleh penyokong bekas Presiden Donald Trump.

Merck meningkat 3.8% selepas menerima daripada pihak berkuasa persekutuan untuk rawatan bagi orang dewasa dengan hipertensi arteri pulmonari yang jarang, satu penyakit paru-paru yang jarang.

Cintas, pembekal pakaian kerja dan bekalan pejabat, juga menyumbang kepada peningkatan Indeks S&P 500, melonjak 9.7% selepas melaporkan keuntungan suku tahunan yang lebih baik daripada jangkaan.

Robinhood Markets naik 2.8% selepas memperkenalkan kad kredit pertamanya, tersedia untuk ahli langganan berbayar Goldnya, di kalangan produk baru lain.

Di sebaliknya, Nvidia menghadapi kerugian kedua berturut-turut selepas peningkatan 91% untuk tahun ini. Ia merosot 3.4%, berpotensi disebabkan oleh pelabur mengunci keuntungan sebelum penghujung suku tahun. Nvidia telah menjadi penerima manfaat utama dari keghairahan Wall Street yang mengelilingi kecerdasan buatan.

GameStop juga merosot walaupun melaporkan keuntungan untuk suku kewangan terkini, mengecewakan analis yang menjangkakan kerugian. Ia merosot 15.4%. GameStop, sebuah syarikat meme stok pertama, kerap dilihat harganya dipengaruhi lebih oleh sentiment daripada asas-asasnya.

Di pasaran bon, hasil bon Treasury sedikit merosot pada hari yang senyap untuk laporan ekonomi. Hasil bon 10 tahun Treasury merosot kepada 4.20% daripada 4.23% pada Selasa lepas.

Fokus untuk pasaran bon minggu ini akan menjadi keluaran pada Jumaat laporan bulanan terkini mengenai perbelanjaan pengguna Amerika Syarikat, termasuk ukuran inflasi yang disukai oleh Bank Pusat sebagai dasar kadar faedah.

Kedua-dua pasaran bon dan saham Amerika Syarikat akan ditutup pada Hari Raya Kenaikan, mungkin membawa kepada perdagangan yang ganas pada Khamis, hari terakhir bulan dan suku pertama.

Indeks S&P 500 menuju bulan kemenangan kelima berturut-turut, meningkat dengan ketara sejak Oktober lepas. Walaupun kadar faedah tinggi bertujuan mengekang inflasi, ekonomi Amerika Syarikat menunjukkan daya tahan. Walau bagaimanapun, pengkritik mendakwa bahawa julat syarikat yang lebih luas memerlukan pertumbuhan keuntungan yang kukuh untuk mengesahkan harga saham mereka.

Pasaran saham antarabangsa menunjukkan prestasi bercampur-campur, dengan saham China antara penunjuk prestasi terlemah, walaupun bank pusat menjamin pemulihan sektor hartanah. Saham di Hong Kong merosot 1.4% dan di Shanghai 1.3%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.