WIC mengadakan forum belia dan masa depan digital

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 14, 2023 — A news report from chinadaily.com.cn:

The Youth and Digital Future Forum of the 2023 World Internet Conference (WIC) Wuzhen Summit is held on Nov 9, in Wuzhen, East China’s Zhejiang province. [Photo/wicinternet.org]

Forum Masa Depan Digital dan Belia 2023 Persidangan Internet Sedunia (WIC) Kemuncak Wuzhen telah diadakan pada Nov 9, di Wuzhen, wilayah Timur China Zhejiang.

Bertajuk “Peningkatan, Penyertaan, Pengaruh”, forum ini menjemput wakil-wakil, termasuk ketua-ketua organisasi antarabangsa dan kumpulan pertama pemimpin belia di bawah Program Kepemimpinan Global Belia (GYLP), untuk membincangkan misi belia global dalam mempromosikan pembangunan digital.

Francis Gurry, naib pengerusi WIC, berkata dalam ucapannya bahawa forum itu mengumpulkan pemimpin belia di seluruh dunia untuk menggalakkan perbualan antara pakar internet dari pelbagai generasi.

Ren Xianliang, setiausaha agung WIC, menyeru pemuda untuk menjadi perintis inovasi teknologi, pemacu pembangunan digital dan praktisian pertukaran dan pembelajaran bersama global.

Chen Jinbiao, naib pengerusi Jawatankuasa Tetap Majlis Rakyat Wilayah Zhejiang dan setiausaha kumpulan pemimpin parti utama jawatankuasa, berkata bahawa forum itu memainkan peranan aktif dalam membolehkan belia menyatakan idea, menggalakkan penyertaan belia dan menangani keperluan mereka.

Melalui pautan video, Cosmas Luckyson Zavazava, pengarah Biro Pembangunan Telekomunikasi Pertubuhan Telekomunikasi Sedunia (ITU), menyeru pemimpin belia untuk aktif memperbaiki, menyertai dan mempengaruhi transformasi digital.

Dalam ucapan utama mereka, Nahima Diaz, pengarah Institut Telekomunikasi dan Perkhidmatan Pos Nicaragua, David Kanamugire, ketua pegawai eksekutif Agensi Keselamatan Siber Negara Rwanda, dan Rafael Evangelista, ahli lembaga Jawatankuasa Panduan Internet Brazil, berkongsi amalan dan pengalaman memudahkan generasi muda untuk mempromosikan transformasi digital di negara mereka.

Wakil-wakil pemimpin belia global dari China, Brazil, dan Amerika Syarikat berkongsi pandangan mereka tentang aplikasi teknologi kecerdasan buatan (AI) dalam transformasi digital bidang berkaitan telefon bimbit, promosi bersama pembangunan belia dan AI, pembangunan internet generasi seterusnya dan kawalan internet dari perspektif teknologi, kerjasama inovatif antara teknologi dan pendidikan digital, pembangunan digitalisasi Cina dan global, dan teknologi memberdayakan orang kurang pendengaran.

Chon Kil-nam, bapa internet di Korea Selatan dan profesor kehormat di Institut Sains dan Teknologi Korea Lanjutan, juga ahli kumpulan pemimpin pertama Forum Pengurusan Internet, dan Xue Lan, profesor seni liberal kanan dan dekan Kolej Schwarzman Universiti Tsinghua, mengadakan dialog lintas generasi dengan wakil-wakil pemimpin belia dari Kanada, Argentina, Azerbaijan, dan Malaysia. Wakil-wakil belia berkongsi pengalaman mereka dalam AI, kawalan internet global, promosi teknologi, dan teknologi memberdayakan kumpulan rentan. Mereka berunding dan bertukar-tukar idea dengan pakar-pakar, berkongsi pemahaman dan harapan bersama mereka terhadap pembangunan digital semasa.

Wakil-wakil dari China, Ghana, Nepal, Bahrain, dan Rwanda berkongsi amalan mereka dalam pembinaan infrastruktur digital, kesihatan jarak jauh, Internet of Things dan teknologi maklumat dan komunikasi, serta teknologi yang mempromosikan pendidikan saksama.

Sebelum acara itu, Zhuang Rongwen, pengerusi WIC, bersama-sama dengan Gurry, menyampaikan sijil kepada kumpulan pertama pemimpin belia di bawah GYLP, semasa mesyuarat pleno 2023 WIC Kemuncak Wuzhen pada Nov 8.

Forum itu dihoskan bersama oleh WIC dan ITU, dan dikendalikan bersama oleh Institusi Fuxi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)