WiMi Membangunkan Interaksi Manusia-Drone Secara Langsung Berdasarkan Pembelajaran Mesin dengan DigiFlightGlove

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 14, 2023 — WiMi Hologram Cloud Inc. (NASDAQ: WIMI) (“WiMi” atau “Syarikat”) penyedia teknologi Hologram Augmented Reality (“AR”) global terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa ia telah membangunkan interaksi manusia-drone semasa berdasarkan pembelajaran mesin dengan DigiFlightGlove. Teknologi ini bertujuan untuk merealisasikan campuran sempurna kawalan drone dan isyarat manusia. Dengan mengintegrasikan sensor fleksibel dan mikropemproses ke dalam sarung tangan yang selesa, teknologi ini membolehkan pengguna mencapai kawalan dan navigasi tepat drone melalui isyarat dan pergerakan yang mudah.

Walaupun menggerakkan drone di ruang tiga dimensi sentiasa menjadi cabaran, DigiFlightGlove WiMi memecahkan batasan kaedah kawalan tradisional dengan menggabungkan pengenalan isyarat dengan pembelajaran mesin. Pengguna hanya perlu memakai sarung tangan ini dan boleh segera dan tepat berinteraksi dengan drone melalui isyarat dan pergerakan.

Ciri-ciri DigiFlightGlove WiMi termasuk struktur arahan multi-modal, pengenalan isyarat berdasarkan pembelajaran mesin, algoritma penjadualan tugas pintar, prestasi masa sebenar dan ketepatan tinggi. Melalui sistem pengesan bersepadu pada sarung tangan, ia menangkap pergerakan halus tangan pengguna dan kemudian menghantar data ini kepada sistem tuan rumah melalui mikropemproses bina dalam. Melalui antara muka pengguna, data isyarat ini ditukarkan kepada set data licin yang boleh dikenali oleh empat algoritma pembelajaran mesin yang berbeza.

Semasa proses pembangunan, pasukan mengumpul beribu-ribu contoh data untuk melatih dan mengoptimumkan rangkaian neural deep-learning. Contoh-contoh ini merangkumi pelbagai isyarat dan pergerakan untuk memastikan bahawa DigiFlightGlove dengan tepat mengenali dan mentafsirkan niat pengguna. Selepas ujian berulang kali, teknologi ini mencapai kadar ketepatan 98.5%, memberikan asas kukuh untuk sarung tangan pintar boleh pakai untuk mengawal drone.

Teknologi DigiFlightGlove WiMi berdasarkan sarung tangan pintar boleh pakai yang membolehkan interaksi antara manusia dan drone melalui pembelajaran mesin dan teknologi sensor:

Sarung tangan pintar dan penyepaduan sensor: Pertama, pelbagai sensor dipadukan ke dalam sarung tangan, termasuk sensor fleksibel dan mikropemproses. Sensor-sensor ini menangkap maklumat tentang pergerakan dan sikap tangan pengguna.

Pembelian data dan pemprosesan: Apabila pengguna memakai sarung tangan, sensor mula mengumpul data pergerakan tangan, termasuk maklumat seperti sudut melengkung jari dan orientasi telapak tangan. Data ini diproses oleh mikropemproses bina dalam dan ditukarkan kepada isyarat digital.

Pemprosesan data: Data mentah yang dikumpul perlu diproses pra untuk mengeluarkan bunyi dan ketidakstabilan. Ini mungkin termasuk langkah-langkah seperti penapisan, kalibrasi dan penyelarasan data untuk memastikan model pembelajaran mesin kemudian boleh mentafsirkan pergerakan tangan dengan tepat.

Pengekstrakan ciri dan pengubahsuaian data: Ciri-ciri diekstrak dari data yang diproses pra, yang boleh termasuk sudut sendi jari, sikap tangan, kelajuan pergerakan, dan sebagainya. Ciri-ciri diekstrak ditukarkan kepada format data yang model pembelajaran mesin boleh fahami, biasanya set vektor nombor.

Latihan model pembelajaran mesin: Ia perlu dilatih menggunakan model pembelajaran mesin untuk sarung tangan pintar mengenali pelbagai isyarat dan pergerakan. Algoritma pengenalan isyarat untuk pembelajaran mesin digunakan untuk memberikan model dengan jumlah sampel data yang besar, yang termasuk maklumat pelabelan pelbagai isyarat dan tindakan.

Pengujian dan pengoptimuman model: Selepas latihan, model diuji untuk menilai ketepatannya dalam mengenali isyarat dan tindakan. Penyelarasan dan penyesuaian model berdasarkan keputusan ujian untuk meningkatkan ketepatan.

Pengenalan masa sebenar dan penjanaan arahan: Dalam penggunaan sebenar, apabila pengguna melaksanakan isyarat dan pergerakan, data yang dikumpul oleh sarung tangan pintar dikenali secara masa sebenar oleh model pembelajaran mesin yang dilatih. Model itu mentafsirkan keputusan pengenalan ke arahan kawalan drone yang sepadan, seperti menaik, menurun, memandu dan arahan kawalan UAV lain.

Penjadualan tugas dan kawalan drone: Arahan isyarat yang dikenali ditukarkan kepada arahan kawalan untuk drone melalui algoritma penjadualan tugas. Sebagai contoh, isyarat khusus mungkin menunjukkan bahawa drone berpusing ke kiri dan isyarat lain menunjukkan penerbangan ke atas. Algoritma penjadualan tugas boleh menjana arahan kawalan yang sesuai berdasarkan urutan isyarat dan keperluan masa sebenar untuk memastikan bahawa drone bergerak seperti yang dimaksudkan pengguna.

Antara muka pengguna dan interaksi: Untuk membolehkan pengguna berinteraksi dengan sistem secara intuitif, terdapat antara muka grafik (GUI) untuk memaparkan isyarat yang dikenali dan arahan kawalan drone yang sepadan. Pengguna boleh melihat isyarat mereka pada antara muka dan juga tindak balas drone.

Teknologi DigiFlightGlove WiMi menawarkan fleksibiliti tanpa sebelumnya dalam bidang interaksi manusia-drone. Dengan sarung tangan pintar, pengguna boleh dengan mudah mengawal pergerakan drone dengan isyarat untuk penerbangan dan navigasi tepat, serta membawa lebih banyak kemungkinan inovatif untuk aplikasi drone.

Teknologi DigiFlightGlove WiMi merupakan penjelajahan permintaan yang berkembang untuk aplikasi drone dan prinsip teknologi boleh pakai dan pembelajaran mesin. Dengan menggabungkan boleh pakai, pembelajaran mesin dan teknologi drone untuk merealisasikan paradigma interaksi baru, teknologi DigiFlightGlove WiMi dijangka akan mendapat aplikasi dalam pelbagai industri, termasuk penerbangan, menyelamat, hiburan, logistik, pertanian, pembinaan dan lebih banyak lagi. Semakin aplikasi drone berkembang dan teknologi boleh pakai matang, permintaan pasaran untuk teknologi ini akan beransur-ansur meningkat. Pelabur, entrepreneur dan syarikat-syarikat besar mungkin akan mencari peluang kerjasama dan pelaburan dalam ruang ini untuk memacu pembangunan dan komersialisasi teknologi. Teknologi ini membuka peluang tanpa sebelumnya untuk penggunaan drone dalam aplikasi awam. Kawalan drone menjadi lebih intuitif dan semula jadi, memudahkan orang awam untuk menavigasi tugas penerbangan yang kompleks.

Mengenai WIMI Hologram Cloud

WIMI Hologram Cloud, Inc. (NASDAQ: WIMI) adalah pembekal penyelesaian teknikal komprehensif bersepadu yang memberi tumpuan kepada bidang profesional termasuk perisian HUD holografik AR automotif, teknologi LiDAR holografik 3D impuls gelombang, peralatan medan cahaya holografik terpasang kepala, semikonduktor holografik, perisian awan holografik, navigasi kereta holografik dan lain-lain. Perkhidmatan dan teknologi AR holografiknya termasuk aplikasi automotif AR holografik, teknologi LiDAR impuls gelombang 3D holografik, teknologi semikonduktor penglihatan holografik, pembangunan perisian holografik, teknologi iklan AR holografik, teknologi hiburan AR holografik, pembayaran ARSDK holografik interaktif, komunikasi dan teknologi AR holografik lain.

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi “kenyataan terhadap” dalam Private Securities Litigation Reform Act 1995. Kenyataan terhadap ini boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “akan”, “dijangka”, “diramalkan”, “masa depan”, “berniat”, “merancang”, “percaya”, “menganggar” dan ungkapan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan tentang keyakinan dan jangkaan Syarikat, adalah kenyataan terhadap. Antara lain, gambaran perniagaan dan petikan pengurusan dalam kenyataan media ini dan rancangan strategik dan operasi Syarikat mengandungi kenyataan terhadap. Syarikat juga mungkin membuat kenyataan terhadap secara bertulis atau lisan dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti AS (“SEC”) pada Borang 20-F dan 6-K, laporan tahunan kepada pemegang saham, kenyataan media, dan pernyataan lisan oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan terhadap membabitkan risiko dan ketidakpastian inherent. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan terhadap, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: matlamat dan strategi Syarikat; perkembangan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasi masa depan Syarikat; pertumbuhan yang diramalkan industri AR holografik; dan jangkaan Syarikat terhadap permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan perkhidmatannya.

Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam laporan tahunan Syarikat pada Borang 20-F dan laporan semasa pada Borang 6-K dan dokumen lain yang difailkan dengan SEC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)