XCMG’s XGC28000 Crawler Crane Menyiapkan Pemasangan Projek Tenaga Angin Laut Terapung Pertama di Dunia dan Akuakultur

(SeaPRwire) –   PUTIAN, China, Nov. 15, 2023 — XGC28000 crawler crane dari XCMG Machinery (SHE:000425), baru-baru ini telah menyiapkan pemasangan turbin angin projek tenaga angin laut terapung pertama di dunia yang menggabungkan perikanan (“Projek”) di Pulau Nanri, Fujian Province, menandakan tonggak baru apabila XCMG terus memajukan integrasi dan inovasi industri tenaga alternatif.

XCMG’s XGC28000 Crawler Crane Completes Installation of the World’s First Offshore Floating Wind Power and Aquaculture Project.
XCMG’s XGC28000 Crawler Crane Completes Installation of the World’s First Offshore Floating Wind Power and Aquaculture Project.

“XCMG bertekad untuk membina masa depan yang lebih hijau bagi generasi akan datang, kami berharap dapat bekerjasama dengan lebih ramai rakan sejawat di seluruh industri dan bersama-sama memajukan amalan dan aplikasi inovatif tenaga alternatif,” kata Yang Dongsheng, Ketua Pegawai Eksekutif XCMG.

Projek ini menggunakan platform separa tenggelam tiga tiang di mana turbin angin luar pesisir 4MV dan modul fotovoltaik fleksibel ringan dipasang. Kawasan perikanan berbentuk heksagon di tengah-tengah platform akan membiakkan ikan dan hasil laut sambil menghasilkan tenaga bersih. Daya yang dihasilkan projek ini setiap tahun dianggarkan akan mencapai 16 juta kilowatt-jam apabila siap nanti, setara dengan penggunaan elektrik lebih 6,000 isi rumah purata setahun.

Platform ini terdiri daripada turbin angin luar pesisir dan kandang perikanan. XGC28000 XCMG telah memasang turbin angin 4MV. Kapal di mana turbin angin dipasang mempunyai lebar yang besar yang memerlukan peralatan pengangkatan beroperasi di dermaga, satu cabaran untuk kren gilig kerana mesti mempunyai ketinggian dan kapasiti angkatan yang hebat dalam lingkungan operasi yang besar.

XGC28000 mempunyai kapasiti angkatan maksimum berdaftar sebanyak 2,000 tan. Ia menggunakan tiang utama 126 meter yang pertama selesai penyesuaian tiub menara 226 tan dan 102 tan, kemudian menyusun bilik enjin 193 tan dengan lingkungan operasi 42 meter sebelum mengangkat tiga bilah untuk menyambung dengan hub roda dengan ketepatan.

“Sistem berat lawan luffing super 2,000 tan kren gilig XCMG ini sangat berguna dalam projek ini; pengangkutan juga mudah dan membantu kami menjimatkan masa dan kos,” kata pengurus projek dari Dalian Xinxiang, pihak pembinaan Projek.

Sebelum ini, XGC28000 mempunyai rekod pembinaan berbilang. Pada tahun 2020, ia berjaya memasang reflektor utama untuk antena penerimaan prestasi tinggi pada ketinggian 70 meter, projek oleh Observatorium Astronomi Kebangsaan Akademi Sains China. Sebagai komponen utama penerimaan data untuk misi penerokaan Marikh China, ia akan menjadi antena tunggal berkaliber boleh gerak terbesar di Asia apabila siap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)