Xinhua Jalan Sutera: E. China Jiangsu Lianyungang mengadakan Forum Kerjasama Kereta Api China-Eropah

BEIJING, 19 September 2023 – Forum Kerjasama Kereta Api China-Eropah telah diadakan pada hari Jumaat di Lianyungang, timur China Wilayah Jiangsu, dengan lebih kurang 500 wakil dari 29 negara dan rantau berkumpul di bandar pantai itu, berkongsi pandangan tentang memajukan pembangunan berkualiti tinggi Kereta Api China-Eropah sambil memperluas kerjasama dalam bidang seperti perdagangan dan pelaburan, pertukaran budaya, dan konektiviti darat-laut.

Sebagai salah satu acara menandakan ulang tahun ke-10 Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI), forum ini telah menyaksikan pelancaran laman web Kereta Api China Express (CR Express), portal yang bukan sahaja akan berfungsi sebagai tingkap penting untuk mendapatkan maklumat Kereta Api China-Eropah tetapi juga menyediakan sokongan tambahan untuk perusahaan yang menggunakan perkhidmatan Kereta Api China-Eropah.

Sebagai projek unggulan dan jenama penting BRI, Kereta Api China-Eropah telah menyuntik semangat baru kepada pembangunan ekonomi serantau dan memastikan kestabilan rantaian bekalan dan industri antarabangsa, para pakar mencatat.

Bertajuk “Memperdalam Keterhubungan dan Menggalakkan Kerjasama Menang-Menang,” forum itu dianjurkan oleh Suruhanjaya Pembangunan dan Reformasi Negara, Kementerian Pengangkutan, Pentadbiran Kastam Am China, Kumpulan Kereta Api Negara China dan beberapa kerajaan tempatan.

Dicatat bahawa Jiangsu adalah salah satu wilayah pertama di China untuk melancarkan Kereta Api China-Eropah. Data menunjukkan bahawa 1,504 perjalanan telah dibuat dalam lapan bulan pertama tahun ini, di mana rekod tertinggi 214 perjalanan telah dibuat pada bulan Ogos sahaja.

Terletak di kawasan pantai tengah China, Lianyungang adalah terminal timur 10,900-km-panjang Jambatan Darat Eurasia Baru, laluan antarabangsa yang menghubungkan Pasifik dan Atlantik. Sebagai pengimbang kuat kerjasama Jalur dan Jalan, Lianyungang mengambil projek penting seperti Pangkalan Kerjasama Logistik China-Kazakhstan dan Taman Logistik Antarabangsa SCO (Lianyungang).

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336128.html