Xinhua Jalan Sutera: Kelompok industri NEV berorientasikan ASEAN mengambil bentuk di Qingxiu, Nanning

BEIJING, 18 September 2023 – Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Daerah Qingxiu di Bandar Nanning, selatan China Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, telah memposisikan dirinya untuk memenuhi keperluan pengguna di Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) dengan meningkatkan industri kenderaan tenaga baharu (NEV). 

The photo shows an NEV production site at Lingli Industrial Park, with newly manufactured vehicles lined up for delivery.
Foto menunjukkan tapak pengeluaran NEV di Taman Industri Lingli, dengan kenderaan baru dikeluarkan disusun untuk penghantaran.

Daerah itu berubah menjadi hab pengeluaran untuk NEV yang berorientasikan pasaran ASEAN, dengan lebih banyak projek daripada syarikat terkemuka termasuk Hozon Auto, Do-Fluoride Chemicals (DFD), Huawei, dan BYD dilancarkan di Qingxiu.

Daerah Qingxiu, sebagai pelopor di Guangxi untuk pembangunan bandar berkualiti tinggi dan pertumbuhan ekonomi peringkat kaunti, telah mengumpulkan sejumlah besar industri yang menyumbang besar kepada ekonomi serantau, termasuk bateri tenaga baharu, kenderaan tenaga baharu, ekonomi digital, dan perkhidmatan moden. Untuk menarik lebih banyak syarikat dalam sektor NEV pada kadar yang lebih pantas, Daerah Qingxiu telah melipatgandakan usaha untuk meningkatkan perkhidmatan dalam pengangkutan, perumahan, dan bidang lain.

Data menunjukkan bahawa dari Januari hingga Ogos tahun ini, output industri Daerah Qingxiu dari syarikat di atas saiz yang ditetapkan mencapai 5.234 bilion yuan, peningkatan tahun-ke-tahun yang luar biasa sebanyak 92.15 peratus. Industri tenaga baharu menyumbang 3.138 bilion yuan dalam tempoh ini, naik sebanyak 3822.5 peratus dari tahun sebelumnya. 

Sebagai tempat di mana Pameran China-ASEAN diadakan, Daerah Qingxiu adalah rumah kepada enam konsulat jeneral dan 14 pejabat perhubungan perdagangan yang mewakili negara dan rantau yang berbeza.

Dengan peralihan global ke arah neutral karbon dan tren elektrifikasi yang semakin meningkat dalam industri automotif ASEAN, kenderaan tenaga baharu menunjukkan potensi yang besar dalam pasaran ASEAN. Pada tahun 2022, jualan kenderaan elektrik di ASEAN melonjak kepada 34,000.

Pada masa hadapan, Daerah Qingxiu akan memberi tumpuan kepada membina zon integrasi dan kerjasama industri rentas sempadan China-ASEAN. Sementara itu, ia akan memudahkan projek seperti Pusat ASEAN HGTECH dan projek Pengeluaran Bateri Natrium DFD untuk pembangunan keseluruhan rantaian industri.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336131.html