Xinhua Jalan Sutera: Quanzhou di China Timur membuat usaha lebih besar untuk meningkatkan pembangunan pelancongan budaya terintegrasi

BEIJING, 13 September 2023 – Quanzhou di pesisir timur China Wilayah Fujian, yang mempunyai bandar warisan budaya dunia dan pemandangan yang indah, telah maju ke hadapan dan tidak mengambil usaha untuk mewujudkan corak pembangunan baharu untuk sektor pelancongan dalam usaha untuk membina dirinya menjadi bandar pelancongan dan rekreasi kelas dunia.

Foto menunjukkan pelancong sibuk di tempat pelancongan Quanzhou
Foto menunjukkan pelancong sibuk di tempat pelancongan Quanzhou

Didapati bahawa Quanzhou telah memainkan peranan penuh kelebihan sumber budaya yang kaya dan unik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikannya bersinar di pentas global. Siri aktiviti budaya yang diketuai dan direka oleh kerajaan tempatan seperti persembahan warisan budaya tidak ketara, Festival Seni Jalur Sutera Maritim Antarabangsa telah menonjolkan warisan budaya bersejarah bandar dan mendorong penggunaan budaya.

Juga, pelancongan waktu malam secara beransur-ansur menjadi cara penting bagi pelancong untuk mengalami sepenuhnya budaya tempatan dan kehidupan tempatan. Quanzhou melancarkan pameran lampion dan pasar malam waktu malam, yang menarik penduduk tempatan dan pelawat. Selain itu, sebuah taman industri budaya dan kreatif di Quanzhou dipilih sebagai kelompok kedua tempat pengumpulan penggunaan budaya dan pelancongan malam budaya kebangsaan China.

Sebagai Bandar Warisan Dunia, warisan budaya adalah harta sumber daya paling menarik Quanzhou. Bandar ini memberi perhatian khusus kepada perlindungan dan penggunaan warisan budaya. Sebagai contoh, bangunan bergaya lama dihidupkan semula dan diberi format baharu, mereka ditukar menjadi kafe, restoran, kedai budaya dan kreatif di mana pelancong boleh minum kopi, menonton pameran seni, dan tenggelam dalam pesona bangunan gaya barat lama.

Apa lagi, Quanzhou tidak pernah berhenti meneroka integrasi tradisi dan fesyen. Kreativiti telah memberi makna dan nilai baharu kepada budaya sejarah bandar dan menyuntik momentum kepada industri pelancongan. Statistik menunjukkan semasa cuti Hari Buruh pada tahun ini, pasaran pelancongan Quanzhou menyambut pemulihan penuh, menerima sejumlah 3,058,500 pelancong, peningkatan 95 peratus year-on-year, serta mencapai hasil pelancongan 2.15 bilion yuan, peningkatan 110.2 peratus year-on-year.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/336072.html