Xinhua Silk Road: Forum diadakan di Yuxi, Yunnan, China Barat Daya untuk memperdalam kerjasama antarabangsa mengenai Chengjiang Biota

Xinhua Silk Road: Forum held in SW China Yunnan's Yuxi to deepen international cooperation on Chengjiang Biota

(SeaPRwire) –   BEIJING, 5 Julai 2024 — “Forum Paleontologi Antarabangsa – Ulang Tahun ke-40 Penemuan Biota Chengjiang” telah bermula pada 2 Julai di Chengjiang, Yuxi, Provinsi Yunnan, China Barat Daya, dan akan berlangsung sehingga 6 Julai.

Gambar menunjukkan tapak Forum Paleontologi Antarabangsa – Ulang Tahun ke-40 Penemuan Biota Chengjiang. (Sumber: Yunnan.cn)

Forum antarabangsa ini bertujuan untuk meneliti semula hasil kerjasama dalam beberapa tahun kebelakangan, berkongsi pengalaman, dan menantikan masa depan. Dengan memanfaatkan kekuatan institusi penyelidikan dalam dan luar negara, forum ini bertujuan untuk memperdalam kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan saintifik.

Pakar dan sarjana dari China, United Kingdom, Amerika Syarikat, Republik Korea dan Switzerland, telah menghadiri forum ini. Sebanyak 39 pembentangan lisan dan enam poster akademik akan dibentangkan untuk memberi tumpuan kepada pencapaian penyelidikan dalam dan luar negara dalam evolusi kehidupan pada zaman Kambrium awal.

Terletak di tepi Tasik Fuxian di bahagian tengah Provinsi Yunnan, Biota Chengjiang dikenali sebagai “khazanah fosil bertaraf dunia”. Pada 1 Julai 2012, Biota Chengjiang telah disenaraikan dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO, menjadi tapak warisan semula jadi fosil dunia pertama di China dan satu-satunya di Asia.

Setakat ini, lebih daripada 20 filum dan lebih daripada 300 spesies fosil Kambrium jarang ditemui telah ditemui di Biota Chengjiang, dengan 80 peratus daripadanya adalah spesies baharu. Muzium Warisan Semula Jadi Dunia Tapak Fosil Chengjiang kini mempunyai koleksi lebih daripada 60,000 spesimen.

Pautan asal:

SUMBER Xinhua Silk Road

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.