Xinhua Silk Road: Warisan budaya membantu ekonomi berasaskan warisan budaya tak ketara membangun di Zaozhuang, timur China

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 15, 2023 — Daerah Shizhong, sebuah daerah bandar di Zaozhuang di timur China Wilayah Shandong, menuai manfaat jelas daripada ekonomi berasaskan warisan budaya tak ketara (ICH) tempatan berkat usaha besar mereka dalam warisan dan pembangunan ICH.

Kini, terdapat sebanyak 3,600 kedai lebih yang menjual produk bercirikan ICH di daerah itu, menghasilkan jumlah pendapatan sekitar 1.558 bilion yuan setahun dan membantu daerah itu mengangkat lebih daripada 120 isi rumah tempatan daripada kemiskinan.

Untuk mengekalkan, membangunkan, memperbaiki dan memperbaharui ICH dengan baik, Daerah Shizhong telah membuat usaha besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menubuhkan program perlindungan ICH dan memperluaskan pewaris ICH untuk mengekalkan asas untuk memulihkan ICH tempatan.

Dengan 135 program ICH dan 41 pewaris ICH sekarang, daerah itu telah menganjurkan perniagaan produk ICH dan pewaris untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti promosi jualan termasuk pertandingan produk pelancongan, pameran, dan festival membeli-belah di pelbagai tempat di China.

Aktiviti pemasaran lain untuk produk ICH memasuki sekolah, kawasan taman dan komuniti perumahan dan kawasan luar bandar dan aktiviti promosi pelaburan juga telah dianjurkan oleh daerah itu untuk meningkatkan populariti produk ICH tempatan.

Zhang Yong, seorang pewaris berusia 42 tahun bagi ukiran kacang walnut, secara aktif mengambil bahagian dalam aktiviti promosi ICH di komuniti, sekolah, dan lain-lain untuk menabur semangat teknik tradisional dan telah merekrut sedozen pelatih untuk belajar ukiran kacang walnut kini.

Dengan cangkerang kacang walnut yang diukir sebagai serangga cicak, bunga teratai, persik dan labu yang hidup di bengkel Zhang, ICH yang diwakili oleh ukiran kacang walnut sedang mendapat kehidupan semula di Daerah Shizhong Zaozhuang.

Lihat pautan asal:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)