XJTLU melancarkan Kolej Industri-Entrepreneur, X-Eco Mall

(SeaPRwire) –   SUZHOU, China, Nov. 17, 2023 — Xi’an Jiaotong-Liverpool University melancarkan Kolej Industri-Usahawan (CIE) pada 15 November di Majlis Tahunan Komunikasi dan Media XJTLU yang diadakan di Universiti tersebut.

Menurut Profesor Youmin Xi, Presiden Eksekutif XJTLU dan Dekan CIE, Kolej akan memupuk industri masa depan dan mendidik serta memberdayakan usahawan industri. Untuk berbuat demikian, ia akan berfungsi sebagai platform untuk mengintegrasikan sumber daya pelbagai, katanya.

“Wawasan CIE adalah untuk membina ‘ekosistem’ inovasi yang sangat terkait dengan akademik, industri dan masyarakat,” kata Profesor Xi.

Pembangunan teknologi digital telah memecahkan sempadan antara organisasi tradisional, katanya.

Beliau menjelaskan bahawa kita kini berada dalam era “ekosistem”, ditandai dengan munculnya usahawan industri yang mahir melintasi sempadan-sempadan ini. Usahawan-usahawan ini mempengaruhi perkembangan industri mereka sepenuhnya dan mengejar strategi yang memberi manfaat kepada semua peserta, tambah beliau.

“Dengan menggariskan peranan ‘katalis’, ‘pengikat’ dan ‘percepat’ dalam transformasi industri strategik dan penindustrian teknologi, kami mendefinisikan semula tanggungjawab sosial universiti,” kata Profesor Xi.

Kolej akan memberi tumpuan kepada pengintegrasian penyelidikan industri, reka bentuk solusi, pemupukan bakat, pelaksanaan bersama, sokongan berterusan dan perkhidmatan pemikir, kata Dr Yimin Ding, Naib Presiden, XJTLU.

“Kami bertujuan untuk menyatukan sumber daya pelbagai, membudidayakan ekosistem industri, membolehkan usahawan industri, dan menjana pelbagai jenis nilai,” katanya.

Majlis tersebut juga menyaksikan pelancaran lima pusat penyelidikan Kolej, projek tidak berfaedah Pembangunan dan Penaiktarafan Usahawan Industri, dan X-Eco Mall XJTLU.

X-Eco Mall akan secara proaktif menangani gelombang digitalisasi yang mempengaruhi semua aspek kehidupan kita. Inisiatif ini didedikasikan untuk membina “ekosistem” masa depan dalam dunia digital, rangkaian dan bersepadu AI. Ia bertujuan untuk mencapai objektif strategik merentasi pendidikan, penyelidikan saintifik, industri, kerajaan dan masyarakat untuk mencipta nilai bagi ahli dan kolaborator ekosistem. Objektif ini termasuk:

  • Memberdayakan pendidikan untuk membudidayakan bakat bagi dan dalam industri.
  • Menjalankan penyelidikan untuk memacu pembangunan saintifik dan teknologi.
  • Memacu inovasi dan penaiktarafan dalam industri.
  • Menyokong dan membantu operasi kerajaan.
  • Menggalakkan keharmonian dan pembangunan mampan dalam masyarakat.

Komponen X-Eco Mall juga akan membangun secara sinergi dengan sokongan platform digital; sekolah, akademi dan pejabat XJTLU; dan rakan luar. Untuk memberdayakan industri dan masyarakat, ia akan menawarkan produk dan perkhidmatan termasuk pendidikan bakat, penyelidikan kolaboratif, perundingan pengurusan, perundingan digital dan sokongan transformasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)