Yayasan PolG memberikan lebih daripada $3.5 juta dalam geran akademik untuk meneroka penyelidikan POLG

(SeaPRwire) –   NEW YORK dan PARIS, Nov. 15, 2023 — Yayasan PolG ditubuhkan pada tahun 2022 oleh sebuah keluarga PolG, dengan misi untuk menyokong dan mempercepatkan penyelidikan untuk mencari rawatan berkesan dan penawar untuk gangguan mitokondria PolG.

Untuk melihat Rilis Multimedia, sila klik: 

Dengan Lembaga Pengarah dan Lembaga Penasihat Sains yang berdedikasi dan berpengalaman, termasuk beberapa saintis mitokondria terkemuka di dunia, Yayasan ini dengan cepat menjadi pemberi dana utama untuk penyelidikan asas, penterjemahan, dan klinikal PolG. Bekerjasama dengan komuniti sains global, kami menyumbang dalam membangunkan alat penting dan terus menjadikan hasil kami tersedia kepada saintis mitokondria, pakar klinikal, dan pesakit di seluruh dunia.

Selain pembangunan Barisan Sel IPS, Penjujukan RNA dan dua model tikus transgenik untuk kegunaan penyelidik PolG, Yayasan juga aktif bekerja untuk mewujudkan pangkalan data global PolG dan kajian sejarah semula jadi prospektif.

Frederik de Nassau, seorang pejuang POLG dan anak kepada ibu bapa pengasas, mereka jenama pakaian MITO untuk meningkatkan kesedaran dan dana bagi Yayasan PolG. Lihat Kedai –  

Tonggak utama Yayasan adalah meningkatkan dana dan memberikan geran kepada penyelidik asas sains, ujian klinikal dan pembangunan terapi baharu untuk gangguan mitokondria PolG dalam populasi kanak-kanak dan dewasa PolG. Hari ini, Yayasan PolG dengan sukacitanya mengumumkan empat penerima geran untuk cadangan Inisiatif Penyelidikan pertama kami.

Kami gembira melihat geran ini dilaksanakan oleh empat kumpulan penyelidikan yang akan menjalankan kerja R & D cemerlang dalam bidang biologi POLG:

 • Prof Vamsi K. Mootha

Broad Institute of MIT dan Harvard, Boston (USA)

 • Tajuk: Peta varian ke fungsi POLG melalui penyisipan mutasi dalam skala besar
 • Sinopsis kerja: Ketidakupayaan POLG berkaitan dengan keragaman alel yang luar biasa, dan sekarang sangat sukar untuk mengetahui varian mana yang tidak berbahaya berbanding berbahaya. Tujuannya adalah untuk mewujudkan paparan komprehensif untuk POLG yang menghubungkan semua varian mungkin dengan fungsi biologi dan biokimia. Sintesis DNA generasi berikutnya akan digabungkan dengan skrin fungsi genetik yang menilai varian POLG secara kuantitatif. Ia akan menjadi alat tahan lama yang bernilai bagi kedua-dua komuniti penyelidikan asas dan klinikal.

 

 • Prof Anu Suomalainen Wartiovaara

Universiti Helsinki, Unit Program Penyelidikan, Fakulti Perubatan (Finland)

 • Tajuk: TargetPOLG: Mekanisme penyakit POLG dan pendekatan terapi
 • Sinopsis kerja: Kumpulan pesakit POLG Finland yang kami sokong mempunyai mutasi homozigot yang sama, tetapi menunjukkan keragaman gejala, menunjukkan bahawa faktor lingkungan dan/atau genetik yang kuat mempengaruhi hasil yang berbeza bagi gangguan POLG, dari kanak-kanak hingga pertengahan usia. Pemahaman dan menarget mekanisme ini berpotensi untuk mengawal kemajuan gangguan POLG. Secara khusus, mekanisme akan dieksplorasi dan dikenal pasti yang mungkin menyumbang dan menggalakkan manifestasi penyakit POLG. Sasaran molekul terpilih akan diuji dan dicabar untuk menjana bukti praklinikal bagi ujian manusia.

 

 • Dr Kristina Xiao Liang,

Jabatan Perubatan Klinikal, Universiti Bergen (Norway

 • Tajuk: Kajian Sel Stem Berdasarkan untuk Penemuan Ubat bagi Penyakit POLG
 • Sinopsis kerja: Matlamat keseluruhan projek ini adalah untuk menubuhkan sistem saraf neural 2D berdasarkan sel manusia dan platform organoid otak 3D untuk penemuan ubat dan mengenal pasti terapi sasaran mitokondria yang boleh dipergunakan semula dan boleh segera melancarkan ujian klinikal bagi pesakit POLG. 

 

 • Dr Yi Shiau Ng,

Pusat Penyelidikan Mitokondria Wellcome (WCMR), Universiti Newcastle (UK)

 • Tajuk: Koalisi untuk kesiapan ujian klinikal dalam POLG (C4TR-POLG): Kesiapan ujian klinikal untuk penyakit mitokondria berkaitan POLG dan ataksia: kajian prospektif dan longitudinal mengenal pasti biomarker peka dan ekologi sah
 • Sinopsis kerja: Menguji rawatan untuk bentuk yang sangat jarang berlaku bagi penyakit mitokondria adalah sukar. Sumber peserta kecil dan terhad oleh kriteria pemasukan dan pengecualian yang ketat. Seringkali terdapat pemahaman yang tidak lengkap mengenai hubungan genotip-fenotip dan sejarah semula jadi untuk membangunkan hujung ujian. Menangani kekurangan ini diakui sebagai persoalan rumit yang berpanjangan. Mengambil nilai dalam rangkaian inovatif berpelbagai pihak sangat diperlukan secara mendesak.  

 

Sepenuhnya selari dengan strategi Yayasan, geran penyelidikan ini meliputi blok bangunan yang menggambarkan penyakit: dari memahami bagaimana penyakit berkembang dan maju, untuk memantau fenotip dengan ukuran hasil. Dengan ini, kami komited untuk menemui dan membangunkan ubat baharu dan terapi yang berpotensi.

Sebagai piawai bagi komuniti global PolG, kami sangat terharu dengan semua minat dan sokongan diterima daripada individu, yayasan, ekosistem sains, biotek, farmaseutikal, penyokongan pesakit dan perubatan. Dengan bantuan dan sokongan kewangan anda, kami dapat memajukan misi berani kami dengan menemui terapi baharu dan potensi penawar untuk gangguan PolG. Terima kasih!

 

Derma:

 

©2023 | YAYASAN POLG adalah pertubuhan 501(c)(3) tidak berkeuntungan. EIN 87-1876876. Derma adalah cukai-dapat dikurangkan di AS seperti yang dibenarkan oleh undang-undang. Derma boleh dihantar kepada: YAYASAN POLG, 99 Park Ave., 24th Floor, New York, NY 10016

Hubungi:
Paula Casanova

 

 

YAYASAN POLG ©Mei Fa Tan, Montreux Media Ventures

YAYASAN POLG ©Mei Fa Tan, Montreux Media Ventures

 

 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)