Yum China dedahkan strategi “RGM 2.0” dan memperkenalkan sasaran kewangan 3 tahun di Hari Pelabur 2023

Mempercepatkan pengembangan rangkaian untuk mencapai 20,000 kedai menjelang 2026

Menyasarkan pertumbuhan EPS dua digit dan pulangan $3 bilion kepada pemegang saham dari 2024 hingga 2026

SHANGHAI, 14 Sept. 2023 — Yum China Holdings, Inc. (NYSE: YUMC dan HKEX: 9987, “Yum China” atau “Syarikat”) menganjurkan Hari Pelabur 2023 pada hari ini di Xi’an, China. Di acara tersebut, CEO Yum China Joey Wat, CFO Andy Yeung dan ahli pengurusan secara rasmi melancarkan strategi “RGM 2.0” Syarikat yang disegarkan kepada hadirin secara langsung di Xi’an dan kepada hadirin dalam talian melalui siaran web. Pembentangan menyerlahkan inisiatif strategik Syarikat untuk mempercepatkan pengembangan rangkaian, memacu pertumbuhan jualan dan meningkatkan keuntungan. Yum China berusaha untuk mencapai 20,000 kedai menjelang 2026 dan mencapai pertumbuhan CAGR satu hingga dua digit tinggi untuk jualan sistem dan keuntungan operasi serta pertumbuhan EPS dua digit dari 2024 hingga 2026, berbanding tahun asas 2023 dan dalam mata wang malar. Syarikat mensasarkan untuk memulangkan kira-kira $3 bilion kepada pemegang saham melalui dividen suku tahunan dan pembelian semula saham dalam tempoh tiga tahun yang sama, menggandakan pulangan pemegang saham tiga tahun yang lalu.

Joey Wat, CEO Yum China berkata, “Kami bersemangat tentang peluang besar yang ditawarkan China. Pada 2021, kami melaksanakan strategi “RGM” kami, yang bermaksud “Ketahanan, Pertumbuhan dan Parit”. Berkat usaha gigih pasukan kami dan pelaksanaan luar biasa mereka, kami memperluaskan jejak langkah kami, mencapai prestasi yang kukuh dan kekal menguntungkan sepanjang tiga tahun yang lalu. Selanjutnya, kami telah mengubah perniagaan kami, muncul lebih kuat dan lebih baik diposisikan untuk pertumbuhan. Lebih-lebih lagi, kami telah mengukuhkan hubungan emosi dengan pelanggan. Pada masa hadapan, kami akan mengalih strategi RGM kami untuk memberi penekanan yang lebih besar kepada pertumbuhan. Dengan memanfaatkan format kedai fleksibel dan bekerjasama secara strategik dengan francais, kami memperluas ke lokasi yang lebih banyak. Melalui penawaran makanan kami yang lazat dan inovatif, digabungkan dengan nilai hebat untuk wang, kami memenangi lebih ramai pelanggan dan memberi mereka alasan meyakinkan untuk memilih kami. Ketika kami terus berkembang, kami percaya struktur kos yang dipertingkatkan dan pengurusan kos proaktif kami akan membolehkan kami mengekalkan dan berpotensi meningkatkan keuntungan kami dari semasa ke semasa. Sasaran pertumbuhan kewangan yang ambisius kami untuk 2024 hingga 2026 mencerminkan komitmen kami yang tidak goyah untuk memberikan nilai kepada pemegang saham kami, menegaskan keyakinan kami dalam prospek kami, memperluas jangkauan kami, dan mendorong pertumbuhan yang kukuh.”

Sorotan tambahan daripada pembentangan Hari Pelabur termasuk di bawah.

Sorotan Hari Pelabur 2023:

KFC: Jenama restoran perkhidmatan pantas paling berkuasa di China – Potensi besar terletak di hadapan

Tahun ini, KFC akan meraikan kedai ke-10,000nya di China. Walaupun dengan kehadiran di lebih 1,900 bandar, KFC terus memperluas pasaran yang boleh dialamatinya. Terdapat lebih 1,100 bandar yang belum ditembusi dan peluang yang belum digarap yang signifikan di lokasi strategik seperti pusat perkhidmatan lebuh raya, hospital dan kampus kolej. Jenama itu merancang untuk mempercepatkan pembukaan bersih kedai barunya kepada lebih 1,200 setahun dalam tiga tahun akan datang, di mana 15% hingga 20% dijangka menjadi kedai francais. Untuk mencapainya, KFC mempunyai pelbagai model dan modul kedai baru yang membolehkan penyesuaian untuk memenuhi zon perdagangan dan peringkat bandar yang berbeza. Serentak dengan itu, KFC terus memacu pertumbuhan jualan dengan pelbagai penawaran makanan dan minuman lazat dan inovatif, kempen tandatangan, dan mainan dan permainan popular. Jenama itu merancang untuk menambah baik lagi fleksibiliti dan produktivitinya melalui pelbagai inisiatif penyusunan semula struktur kos seperti perkongsian pengurusan kedai, mendapatkan terma sewa yang menguntungkan dengan komponen sewa boleh ubah, meningkatkan automasi dalam operasi dan memusatkan proses kedai.

Pizza Hut: Jenama restoran kasual makan tengah terkemuka di China – Ditransformasikan untuk pertumbuhan dipercepatkan

Setelah melepasi tanda 3,000 restoran tahun ini, Pizza Hut berada di landasan untuk mencapai rekod tertinggi pembukaan bersih kedai baru pada 2023, dan merancang untuk meningkatkan lagi kepada 400-500 pembukaan bersih kedai baru setahun dalam tempoh tiga tahun akan datang. Jenama itu bercadang untuk memacu pertumbuhan tapak dengan format kedai fleksibel seperti format kedai satelit terbukti. Pada masa yang sama, Pizza Hut memperluas daya tarikan pasaran massa dengan mewujudkan kesempatan mampu milik, memacu jualan luar premis dan menyederhanakan perkhidmatan. Jenama itu terus mengukuhkan kedudukan kepimpinannya dalam kategori pizza dan juga memperluaskan ke kategori lain seperti burger dan kopi. Pizza Hut juga bertujuan untuk terus mengembangkan kesempatan sedia ada seperti sarapan pagi dan hidangan individu. Di samping itu, jenama itu akan terus mengubah struktur kosnya untuk lebih tahan lasak dan fleksibel.

Lavazza: Jenama kopi Itali ikonik – Menyasarkan segmen kopi berkembang pesat China dengan kemajuan memberangsangkan

Usahasama Yum China dengan jenama kopi Itali terkenal dunia Lavazza telah membuat kemajuan yang menggalakkan dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, kini mengendalikan lebih 100 kedai kopi di 11 bandar serta perniagaan runcit yang semakin berkembang. Dengan hasrat untuk mencapai 1,000 kedai dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, ia menggunakan strategi empat tonggak yang memberi tumpuan kepada melabur dalam membina jenama, memperhalusi menu dengan campuran item minuman dan makanan Itali autentik dan tempatan, memperluas kehadiran digital dan meningkatkan keupayaan penghantaran, serta menaik taraf reka bentuk dan pengalaman kedai. Di samping itu, usahasama bersama merancang untuk memperluaskan lagi perniagaan runcitnya melalui kerjasama dengan rakan kongsi premium seperti hotel, restoran makan malam halus dan pengecer, memanfaatkan biji kopi berkualiti Lavazza.

Menerapkan AI untuk membina keupayaan digital masa hadapan

Pengembangan pesat Yum China disokong oleh infrastruktur digital bertenaga AI yang dinamik. Melalui alat operasi digital dan penyelesaian teknologi automatik, Syarikat telah menyederhanakan aliran kerja, memberdayakan pengurusan kedai dan meningkatkan fleksibiliti. Ini telah membolehkan pertumbuhan kedai 80% sejak 2016 dengan tenaga kerja yang agak rata. Di samping itu, untuk menyokong pertumbuhan kedai francais, Yum China telah membina penyelesaian digital bersepadu untuk pengurusan francais. Pada masa hadapan, Syarikat memperluas penggunaan teknologi AI untuk terus meningkatkan pengalaman pelanggan, operasi kedai dan pengurusan sumber manusia. Keupayaan digital dalaman yang kukuh dan pembangunan pangkalan pengetahuan di seluruh syarikat akan mendorong inovasi dalam aplikasi AI masa depan.

Rangkaian bekalan bertaraf dunia menyokong pertumbuhan jangka panjang

Sepanjang bertahun-tahun, Yum China telah membina rangkaian bekalan yang tangkas, sangat cekap dan berdaya saing tinggi untuk menyokong pertumbuhannya. Dengan kerjasama pembekal huluan dan penyelesaian inovatif seperti penggunaan penuh bahan mentah, Syarikat telah dapat mengekalkan kos bahan mentah yang kompetitif. Pada masa hadapan, Syarikat membina lebih banyak pusat logistik milik syarikat untuk meningkatkan operasi digital dan mewujudkan fleksibiliti. Usaha berterusan Syarikat untuk mengoptimumkan perancangan rangkaian pintar dan penghantaran multimodnya dijangka dapat membantunya memperbaiki liputan dan mengurus kos. Yum China juga membuat kemajuan ke arah matlamat kelestariannya untuk beralih ke kedai dan kemudahan sokongannya untuk menggunakan tenaga boleh diperbaharui. Baru-baru ini, pusat logistiknya di Nanning, Guangxi, menjadi pusat logistik rantaian sejuk industri pertama di China yang dikuasakan 100% hijau.

Membina tenaga kerja terkemuka industri yang mampan

Strategi sumber manusia Yum China memberi tumpuan kepada membina tenaga kerja mampan dan terlibat untuk menyokong pertumbuhan pesat Syarikat. Syarikat mempunyai strategi pembangunan bakat yang kukuh dengan latihan berstruktur dan laluan kerjaya yang ditetapkan untuk membina bakat operasi terbaik. Di samping itu, Syarikat menawarkan salah satu program jagaan pekerja terkemuka di China, pelan insentif ekuiti untuk Pengurus Restoran Am yang layak, dan pengalaman memberangsangkan daripada penglibatan aktif dalam perkhidmatan masyarakat. Yum