11 disahkan mati, termasuk pelajar, dalam kemalangan bas Indonesia selepas dilaporkan kegagalan brek

(SeaPRwire) –   Sebuah bas menabrak kereta dan motosikal selepas breknya dilaporkan rosak di wilayah Jawa Barat, membunuh sekurang-kurangnya 11 orang, kebanyakannya pelajar, dan mencederakan puluhan lagi, kata pegawai pada Ahad.

Bas membawa 61 pelajar dan guru sedang kembali ke sebuah sekolah menengah di Depok di luar Jakarta, ibu negara, pada petang Sabtu dari kawasan peranginan berbukit Bandung selepas majlis kelulusan, kata jurucakap polis Jules Abraham Abast.

Ia melaju tanpa kawalan di jalan turun bukit dan menyeberang lorong, menabrak beberapa kereta dan motosikal sebelum terhempas ke tiang elektrik, katanya.

Sembilan orang mati di tempat kejadian dan dua lagi mati kemudian di hospital, termasuk seorang guru dan pemandu tempatan, kata Abast. Lima puluh tiga orang lagi dimasukkan ke hospital dengan kecederaan, termasuk beberapa dalam keadaan kritikal, katanya.

“Kami masih menyiasat punca kemalangan itu, tetapi siasatan awal menunjukkan brek bas itu rosak,” kata Abast.

Liputan televisyen tempatan menunjukkan bas yang rusak di gelapan di sisinya, dikelilingi polis dan orang ramai ketika ambulans mengevakuasi mangsa cedera.

Kemalangan jalan raya adalah biasa di Indonesia disebabkan piawaian dan infrastruktur keselamatan yang lemah.

Tahun lepas, bas pelancong dengan pemandu yang kelihatan mengantuk terlanggar papan tanda di lebuh raya di Jawa Timur, membunuh sekurang-kurangnya 14 orang dan mencederakan 19 lagi. Pada 2021, sebuah bas pelancong tergelincir ke jurang di kawasan peranginan berbukit Puncak di Jawa Barat selepas breknya dilaporkan rosak, membunuh sekurang-kurangnya 27 orang dan mencederakan 39 lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.