2 dilaporkan cedera dalam kebakaran hutan liar di Australia Barat

(SeaPRwire) –   Kebakaran hutan yang tidak terkawal di pinggir bandar pada hari Khamis menghancurkan sekurang-kurangnya dua rumah dan mencederakan dua orang, menurut pihak berkuasa.

Amaran kecemasan dikeluarkan untuk pinggir bandar Parkerville di mana api mula dinyalakan oleh ranting pokok yang jatuh ke atas talian elektrik pada pagi Khamis. Amaran itu memberi amaran bahawa api membahayakan nyawa dan rumah.

Sekurang-kurangnya dua rumah “telah musnah sepenuhnya,” kata Pesuruhjaya Perkhidmatan Kebakaran dan Kecemasan Darren Klemm.

Jumlah kerosakan sebenar tidak akan diketahui sehingga pasukan pemeriksa dapat meninjau kawasan tersebut.

Dua lelaki berusia 60-an dimasukkan ke hospital selepas cedera akibat kebakaran dalam insiden berasingan, lapor media. Satu mempunyai luka bakar ringan dan yang lain cedera kaki. Perkhidmatan ambulans tidak segera menjawab permintaan komen.

Pihak berkuasa kebakaran melaporkan pada lewat hari Khamis bahawa api telah dikawal tetapi masih tidak terkawal selepas membakar 220 ekar.

Salah satu rumah yang musnah milik Mark Norton yang tinggal berhampiran di mana api bermula dan mempunyai masa yang sangat sedikit untuk melarikan diri.

“Api berada di kedua-dua belah: benar-benar panas,” kata Norton kepada . “Ia adalah pengalaman yang menakutkan.”

“Api masih setinggi pokok apabila saya tinggalkan. Bagaimana mereka (bomoh api) dapat mengawalnya dalam tempoh masa yang begitu singkat pada suhu 39 darjah Celsius dengan angin ini – mereka hebat, mereka benar-benar hebat,” tambah Norton.

Tenaga telah diputuskan di lebih 150 hartanah dan beberapa jalan telah dipotong.

Penduduk Parkerville Yvonne Blyth berkata bahawa keretanya dipenuhi hadiah Krismas anak-anaknya sekiranya keluarga terpaksa berpindah dari rumah mereka, yang terletak di hutan. Api telah hampir tetapi kelihatan bergerak jauh dari rumahnya selama 18 tahun, katanya.

“Kami telah melihat tiga atau empat kebakaran sekarang, tetapi ini adalah yang paling dekat,” kata Blyth.

“Kami semua suka tinggal di hutan, tetapi ini adalah bahagian paling menakutkan tinggal di sini. Ia benar-benar menakutkan,” tambah Blyth.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.