2 pegawai terbunuh, tahanan melarikan diri selepas serangan maut di Perancis

(SeaPRwire) –   Penyerang bersenjata telah membunuh dua pegawai Perancis dan mencederakan tiga orang lain dengan serius dalam serangan ke atas konvoi di Normandy pada Selasa dan seorang tahanan melarikan diri, menurut pegawai berkenaan. Satu pencarian sedang dijalankan.

Konvoi itu mengangkut tahanan Mohamed Amra ke penjara Évreux selepas mendengar kes di mahkamah Rouen apabila diserang di lebuh raya A154, yang telah ditutup.

“Semua cara sedang digunakan untuk mencari penjenayah ini. Atas arahan saya, beberapa ratus pegawai polis dan gendarmes telah dimobilisasikan,” Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin menulis dalam platform X.

Presiden Perancis Emmanuel Macron dalam satu kenyataan di X memanggil serangan itu “satu kejutan bagi kami semua.”

Pihak berkuasa sedang bekerja untuk mengawal kawasan dan menangkap penyerang. Belum jelas berapa ramai yang terlibat.

Amra ditahan di pusat penjara Val de Reuil berhampiran Rouen berikutan hukuman baru-baru ini atas kesalahan pencerobohan. Beliau juga sedang disiasat atas kes penculikan dan pembunuhan di Marseille, menurut peguam awam Laure Beccuau.

Media Perancis melaporkan bahawa Amra digelar “La Mouche” (The Fly).

Beccuau mengumumkan siasatan ke atas serangan itu, dianggap sebagai kes jenayah terancang dan pembunuhan, dan berkata dua pegawai yang cedera parah berada dalam keadaan kritikal.

Siasatan itu juga akan menangani percubaan melarikan diri terancang, pemilikan senjata tentera dan persekongkolan untuk melakukan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.